Doma Blog Kratka zgodovina Slovencev

Kratka zgodovina Slovencev

Kratka zgodovina Slovencev, je naslov stalne razstave Narodnega muzeja Slovenije v Ljubljani. Na kratko je prikazana zgodovina prostora, ki je v stoletjih postal domovina Slovencev. Razstava zajema čas od zgodnjega srednjega veka do današnjih dni in prikazuje dogajanja skozi predmete. V pomoč so tudi zemljevidi, fotografije in video pripomočki.

 Najstarejša predmeta v zbirki, segata v 6. stoletje. To je lonec in pekač za peko zrnja.

 Ker je ta spletna stran namenjena izletom pa tudi romanjem, je predmet na sliki še posebej zanimiv. In kaj to je?To je romarska čutara iz 15. stoletja, izdelana iz glina, da voda ostane hladna. Nosili so jo na glavi, ko so hodili na dolga romanja.

 

Ker je vsaka vas imela svoj merski sistem, se je Marija Terezija odločila, da ga poenoti. Tako so merske enote uporabljali tudi v naših krajih in to v 18. stoletju. Na sliki levo je merska enota, poimenovana klaftra (1,896 m).  Na sliki desno so merniki za žita, zadaj polovica dunajskega mernika, pol dunajskega bokala in spredaj dunajski stot.

 Zanimiva knjižna izdaja iz leta 1956, Cicibanove pesmice, zadaj album za slikice živali, ki smo jih dobili v čokoladkah.

In še namig, vsako prvo nedeljo v mesecu je vstop v muzej prost.

 

 

Objave iz iste kategorije: