Domov arrow Novice arrow Vodniki in zemljevidi arrow Novi rubriki na pot
 
obcine
Občine
Kategorije prispevkov
Izleti po Sloveniji
Romarske poti
Slovenske pešpoti
Slovenska mesta in kraji
Slovenske domačije
Krajinski parki
Veliki Slovenci
Zanimivosti
Jezera
Novice
Vodniki in zemljevidi
Satelitska slika
Dogodki po Sloveniji
Trenutno ni napovedi.
Poglej cel koledar
Prijava

Pozabljeno geslo?
Slovenija
Slovenija
Osnovni podatki
Slovenske občine
Škofije
Statistika uporabnikov
48790 registriranih
0 danes
0 ta teden
0 ta mesec

Novi rubriki na pot

Natisni E-pošta

Potepanja
Potepanja

Vodniki in zemljevidi

Obiskovalce spletnih strani www.kam.si z veseljem obveščamo, da smo uvedli novo rubriko Vodniki in zemljevidi. V rubriki bomo predstavljali slovenske turistične in planinske vodnike ter turistične in planinske zemljevide, ki nam jih bodo v ta namen posredovale slovenske založbe.
Mesečno vam bomo predstavili tudi novo mesečno revijo za potepanja in odkrivanje manj znane Slovenije Potepanja, ki jo izdaja AS-Press d. o.o.
Vodnik za Savinske planine in najbližjo okolico
Vodnik za Savinske planine in najbližjo okolico
Več o prvih dveh številkah si boste lahko prebrali v kratkem, takoj ko bomo reviji prebrali. Vabim vas, da obiščete spletne strani izdajatelja www.as-press.si in si ogledate njihovo dejavnost.
V zadnjih letih v Sloveniji dobivamo vse več kvalitetnih vodnikov oz. informativnih priročnikov o kakem kraju, kar nekaj slovenskih založb se je specializiralo samo za izdajanje tovrstne literature.

Ilustrirani Vodnik po Gorenjskem
Ilustrirani Vodnik po Gorenjskem
Enciklopedija Slovenije (1999: 398) pod geslom TURISTIČNI VODNIKI navaja K. Baedekerja, ki je leta 1827 v Koblenzu ustanovil založbo, ki je izdajala turistične vodnike. Skoraj 100 let so bili merilo za zanesljivost.
Za Slovenijo so prve turistične vodnike (specializirani so lahko po posameznih področjih dejavnosti: planinstvo, kultura, romanje, kolesarstvo, pešpot, gostinstvo) pripravljali tujci. V vodnikih so obravnavali predvsem slovenski alpski svet. Npr. Gebirgsführer durch Steiermark, Kärnten, Krain und die angrenzenden Theile von Oesterreich, Salzburg und Tirol (J. Frischauf, G 1873).
V Sloveniji smo relativno kmalu dobili turistični oz. planinski vodnik v slovenskem jeziku. Leta 1894, dobro leto prej preden je Slovensko planinsko društvo začelo izdajati Planinski vestnik, je pri Društvu izšel Vodnik za Savinske planine in najbližjo okolico. Napisala sta ga šolnik, turistični pisatelj in organizator planinstva Fran Kocbek (Ločki Vrh, Lenart, 26. januar 1863 - Gornji Grad, 7. 8. 1930) in njegov najožji sodelavec Miha Kos (r. 1868 - u. 1927).
Vodnik po Ljubljani
Vodnik po Ljubljani
Kocbek je med drugim 1893 ustanovil Savinjsko podružnico SPD ter bil avtor številnih člankov o planinskih kočah, novih poteh, podzemeljskih jamah, nesrečah v planinah, itd. Izpod njegovega peresa je tudi vodnik Savinske planine (Ljubljana 1904) ter knjiga Savinjske Alpe (Celje 1926). V njej je zbral bogato geografsko, turistično, zgodovinsko, botanično in etnografsko gradivo.
Leta 1904 smo izpod peresa Franza Gärtnerja dobili vodnik Ilustrirani vodnik po Gorenjskem (Kranj). Omenjeni vodnik je danes na voljo le v parih slovenskih knjižnicah.
Svoje vodnike so dobila najprej predvsem obalna mesta (Piran, Koper, Portorož). Že prej pa je svoj turistični vodnik dobilo mesto Maribor Die Stadt Marburg an der Dragu (Maribor 1880).
Vodnik po Sloveniji
Vodnik po Sloveniji
Glavno pero pri pisanju turističnih vodnikov v prvi polovici 20. stoletja nedvomno pripada Rudolfu Badjuri (1881-1963). Tu omenimo njegov prvi vodnik iz leta 1913 - Na Triglav, v kraljestvo Zlatorogovo! : (kažipot na Triglav). Vodnik je vseboval tudi 27 fotografičnih posnetkov, 1 zemljevid ter 3 načrte.
Po 2. svetovni vojni smo planinske vodnike dobili v okviru Planinske založbe (od 1951), razvoj turizma v Sloveniji pa je spodbudil razne turistične organizacije k izdajanju turističnih vodnikov. V tem času je novo smer v pisanju tovrstnih priročnikov začel France Planina (r. 1901-1992).
V zadnjih letih v Sloveniji dobivamo vse več vodnikov oz. tudi preostalih knjig s katerimi nam avtorji želijo približati Slovenijo, njene kulturne in naravne vrednote na svojski način.
V želji, da bi vsak izmed naših obiskovalcev lahko zase izbral vodnik, ki mu bo odprl nova obzorja, smo začeli z urejanjem nove rubrike VODNIKI IN ZEMLJEVIDI.
Veseli bomo tudi vaših namigov in pripomb.

Alenka Veber, Uredništvo KAM-a

Ključne besede

Tag cloud Dodaj...
Please Enter New Tags Separated By Comma's
  ali zapri

Komentarjev
Dodaj novIšči
Komentiraj
Ime:
Spletna stran:
Naslov:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
 
Security Image
Prosimo vpišite anti-spam kodo, ki jo vidite na sliki.

 
Zemljevid

Zadnji zapisi v bloge
Pisci blogov
Arhiv blogov
Zadnji prispevki

16:27 4.10.2008