Doma Novice Predstavitve Nagrade Europa Nostra 2008

Nagrade Europa Nostra 2008

Nagrade Europa Nostra 2008
Rok za prijave: 15. avgust (kategorija 2) in 15. september 2007 (kategorije 1, 3, 4)

Vseevropska dediščinska federacija Europa Nostra vsako leto podeljuje nagrade na področju ohranjanja kulturne dediščine v več kategorijah, ki vključujejo stavbno in arheološko dediščino, kulturne krajine, zbirke umetniških del, dediščinske raziskave ter požrtvovalno delo organizacij in posameznikov na področju ohranjanja kulturne dediščine. Namen nagrad je promovirati visoke standarde pri ohranjanju dediščine, spodbujati mednarodne izmenjave znanj in izkušenj ter s promocijo nagrajenih projektov spodbuditi zgledne iniciative v prihodnosti.
 
V obdobju 2002-2006 je nagrade pod imenom Nagrada Evropske Unije za kulturno dediščino / Nagrade Europa Nostra federacija podeljevala skupaj z Evropsko komisijo v okviru programa Kultura 2000. V teku je razpis za pripravo sheme nagrad v okviru novega programa kultura za obdobje 2007-2013, na katerega se je Europa Nostra znova odzvala, v vmesnem času pa nadaljuje s podelitvijo svojih nagrad ter objavlja aktualni razpis za leto 2008.

Izjemni dosežki na področju dediščine v Evropi bodo od letos nagrajeni v štirih kategorijah, in sicer:
1.    Ohranjanje kulturne dediščine
2.    Raziskave
3.    Predano delo posameznikov ali organizacij
4.    Izobraževanje, usposabljanje in ozaveščanje javnosti

Kriteriji za oceno prijav vključujejo odličnost izvedenega posega in predhodnih raziskav kot tudi spoštovanje umetniških, kulturnih in socialnih vrednot, okolice, verodostojnost in celovitost. Mednarodna strokovna komisija bo ocenjevala tudi trajnost, interpretacijo in prezentacijo, izobraževalno delo, financiranje in upravljanje ter družbeno odgovornost projektov. Predlogi za nagrade, ki lahko variirajo tako v velikosti kot značaju in so morali biti dokončani v zadnjih treh letih, naj bi predstavljali standard dela, ki je izjemen v evropskem okviru.

V preteklih letih sta bila med nagrajenci tudi projekta iz Slovenije, in sicer: Krajinski park Sečovljske soline v Piranu (medalja v kategoriji kulturne krajine, 2003) ter Pocarjeva domačija, Mojstrana (diploma v kategoriji arhitekturna dediščina, 2006).

Več informacij, vključno s prijavnimi obrazci in podrobnejšimi navodili za prijavo, dobite na spletnih straneh www.europanostra.org ali neposredno pri koordinatorki nagrad EN Ms Eléonore de Merode:  tel + 31 70 302 40 52, e-pošta: [email protected].

……………………………………………
Kulturno društvo Naša Slovenija – Slovenia Nostra
Slavko Mežek, predsednik društva
Kranjska cesta 4, 4240 Radovljica
e-naslov: [email protected]
GSM: 041 731 039

Objave iz iste kategorije: