Doma Novice Predstavitve Kocka je padla

Kocka je padla

Alea iacta est ( kocka je padla)
Julij Cezar

Podobno kot je 10.01. l.49 p.n.št  dejal Gaj Julij Cezar in prekoračil Rubikon, smo se člani potopisnega društva Kam po Sloveniji odločili, da bomo v ravnokar začetem letu »prestopili reko« na svoj način in to tako, da bomo na našem spletnem portalu (http://drustvo.kam.si) in portalu www.kam.si mesečno objavljali ponudbo za izlete, ki jih bomo pripravljali tekom celega leta. Ponudba bo zajemala celotno Slovenijo, tudi kraje v zamejstvu, kjer živijo Slovenci, poudarek pa bo na kulturno-etnološkem izročilu, nikakor ne bomo zanemarili naravnih lepot in pa seveda pestre kulinarične ponudbe, ki je v naših krajih tako raznolika in bogata. Morda pa nas bodo ravno napovedi o prihajajoči recesiji in z tem povezanim varčevanjem predramile in pripeljale do tega, da se bomo najprej ozrli okrog sebe in začeli obiskovati dosedaj neznane nam kraje, pa čeravno so le uro ali malce več oddaljeni od nas. Vsi poznamo Bled, Portorož, Lipico, … kaj pa enkratni arhitekturni spomenik vasico Goče, kapucinski samostan v Vipavskem križu, muzej na prostem v Rogatcu, lončarsko vas v Filovcih, Žičko Kartuzijo, grad Turjak, kovaški muzej v Kropi? Ali veste kaj so dödöli, žmoht, retaši, ognjiščna potica, …? Kaj je borovo gostüvanje, kako nastajajo prave belokranjske pisanice, kako močno je bil prisoten kult Mitre na naših tleh, ali veste, da imamo v Vipavi dve staroegipčanski mumiji stari preko 4000 let, kje se nahaja Šokarija, da je na Slovenijo v preteklosti že padel meteor, …? Še in še bi lahko naštevali, a zakaj bi zgolj naštevali?! Stari  kitajski pregovor pravi: Bolje enkrat videti, kot stokrat slišati. Zato se nam raje pridružite na kakšnem od naših izletov.

Naša ponudba je zelo pestra in zagotovo bo vsakdo našel nekaj zase. Izleti so primerni tako za zaključene skupine in družbe (upokojenska društva, klube, sindikate, šole), kot tudi za vedoželjne posameznike. Ponosni smo na številne zunanje sodelavce, ki sodelujejo z nami pri pripravi naših izletov. Gre za eminentne strokovnjake iz najrazličnejših področij, od etnologov, krajinskih arhitektov, turističnih delavcev, biologov, zgodovinarjev, do oskrbnikov planinskih koč.

Kako z nami? Nič lažjega. Lahko postanete član našega potopisnega društva Kam po Sloveniji ali pa obiščite naše spletne strani in se nam enostavno pridružite, v vsakem primeru ste dobrodošli. Posebej bomo veseli vaših odzivov, predlogov pred in po izletu, na spletni strani bomo odprli forume namenjene komentarjem, predlogom, objavljali bomo vaše fotografije in najboljše tudi nagradili.

Za pokušino vam ponujamo naslednje izlete za organizirane skupine :
–    Bela krajina (v deželi zelenega Jurija in pisanic)
–    Vipavski križ – Zemono (avtohtona Slovenija)
–    Prekmurje (… tako so živeli nekoč)
–    Rogatec – grad Strmol (po poteh naših prednikov)
–    Na Konjiško (dežela cvetja in vina)
–    Radovljica – Kropa (čebelarstvo in fužinarstvo skozi čas)
–    Koroška – gosposvetsko polje (po poteh staroslovencev)
–    Velikolaška dežela (po poteh velikih slovencev – Primož Trubar)

Pripravili pa smo tudi izlet za posameznike:
–    Letalski in tehnični muzej Beograd (resda izven meja, a zelo zanimivo in poučno)

Avtor: Marko Rihar

Povezane objave: