Domov arrow Novice arrow Zanimivosti arrow V Kozjanski raj na poletni direndaj
 
obcine
Občine
Kategorije prispevkov
Izleti po Sloveniji
Romarske poti
Slovenske pešpoti
Slovenska mesta in kraji
Slovenske domačije
Krajinski parki
Veliki Slovenci
Zanimivosti
Jezera
Novice
Vodniki in zemljevidi
Satelitska slika
Dogodki po Sloveniji
Trenutno ni napovedi.
Poglej cel koledar
Prijava

Pozabljeno geslo?
Slovenija
Slovenija
Osnovni podatki
Slovenske občine
Škofije
Statistika uporabnikov
48790 registriranih
0 danes
0 ta teden
0 ta mesec

V Kozjanski raj na poletni direndaj

Natisni E-pošta

Grad Planina
Grad Planina
Marsikateri Slovenec je že prepotoval veliko dežel sveta, a skritih zakladov svoje lastne domovine sploh ne pozna. Še posebej slabo poznana je dosti Slovencem zelena gričevnata pokrajina v osrednjem delu vzhodne Slovenije, t.i. Kozjansko. To slikovito področje z še popolnoma neoknjeno naravo razpolaga z neprecenljivim bogastvom naravne in kulturne dediščine, ki ponuja duševno in telesno sprostitev tistemu, ki se zna predati čarom narave in pusti razvajati na najrazličnejše načine. Obiskovalec lahko na Kozjanskem začuti mehkobo trav ali mogočnost gradov, se sprošča v termalni vodi ali uživa ob domači hrani v grajskem ambientu,  degustira rujno kapljico s Kozjanskega ali se opaja z vonjem po svežem senu in se približa zvezdam skozi teleskop na Prevorju. Vmes pa ga lahko preseneti še obisk razbojnika Guzaja, imenovanega tudi »Kozjanski Robin-Hood«, ki mu dan popestri s svojimi vragolijami in ukanami ...


Otroci na balah sena
Otroci na balah sena
Svoj čas je bilo Kozjansko poznano po »revščini«, brezposelnosti in slabih cestah, ljudje so se odseljevali v mesta ali celo v tujino. Lahko bi rekli, da so šli »s trebuhom za kruhom«. Še dandanes marsikateri Kozjanc prejema pisma iz tujine od svojih sorodnikov in znancev, vedno več izseljencev in njihovih potomcev pa tudi prihaja redno na obiske in oddih v Kozjanski raj.  Navdušeni so nad lepoto pokrajine, tišino zvezdne noči, domačo hrano in prijaznostjo domačinov.  

Kozjansko je idealna destinacija tudi za kolesarjenje in pohodništvo po gričevnato-hriboviti pokrajini. Označenih je že kar nekaj pohodnih poti na tem območju, kot na primer Na poti z Guzajem in Emina romarska pot. Slednja povezuje kraje, ki so neposredno ali posredno povezani z življenjem sv. Eme (pred 995 – ok. 1045). Ob Guzajevi poti pa leži tudi tipična kozjanska domačija, kjer lahko prikažejo stara kmečka opravila, ki so se v starih časih izvajala na roke, npr. kovaštvo, peka kruha in še druga, zraven pa veselo zapojo. Pri njih se da tudi prespati v postelji pod slamnato streho in se razvajati v masažni kadi.

Na poti z Guzajem
Na poti z Guzajem
Na tem področju so imeli svoje posesti in gradove tudi Celjski grofje v srednjem veku. Zelo dobro ohranjen je še Grad Podsreda sredi zelenih gozdov, medtem ko je Grad Planina delno renoviran, a zelo priljubljen za sproščujoča srečanja v grajski kašči in pa zaradi svojega čudovitega razgleda na staro jedro kraja Planina pri Sevnici in na cerkev Sv. Križ na nasprotnem griču. V razvalinah pa zaenkrat še počiva grad na Žusmu.

Prevorje
Prevorje
Kaj še privablja v goste? Termalna zdravilna voda v Podčetrtku in Rogaški Slatini brez  dvoma. Ponesla je slavo območja v svet. Krasna kombinacija zdravljenja in sprostitve v zeleni pokrajini. Poleti so organizirani tudi izleti z ogledi okoliških krajev in znamenitosti na tem območju, otroci, stari med 4 in 15 let, pa se lahko udeležijo nepozabnih 6-dnevnih poletnih počitnic v Kozjanskem raju na Prevorju. Guzajeva pustolovščina na deželi omogoča otrokom spoznavanje slovenske podeželjske tradicije in hkrati učenje slovenščine v kombinaciji z drugimi tujimi jeziki, kot so angleščina, nemščina, španščina in ruščina. Pri vsem tem pa otroci neizmerno uživajo ob različnih dejavnostih, kot so molža krav, ježa konj, hranjenje damjakov in še monogo več, in nepozabno noč, ko prespijo na svežem senu na seniku.

Znamenitosti in zanimivosti je še na mnogo. Več izveste na www.kozjansko.si ali www.kozjanski-raj.si.
 
Zdaj pa zaključujem z mislijo: »Kozjansko vabi – kogar zvabi, ga zagotovo ne pozabi!«

Aleksandra Maček

Ključne besede

Tag cloud Dodaj...
Please Enter New Tags Separated By Comma's
  ali zapri

Komentarjev
Dodaj novIšči
jesenski   | 84.255.216.xxx | 2010-05-24 13:39:25
Le pridite na Kozjansko, tudi pri nas je lepo in prijazno.
Komentiraj
Ime:
Spletna stran:
Naslov:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
 
Security Image
Prosimo vpišite anti-spam kodo, ki jo vidite na sliki.

 
Zemljevid

Zadnji zapisi v bloge
Pisci blogov
Arhiv blogov
Zadnji prispevki

16:27 4.10.2008