Domov arrow Zanimivosti
 
obcine
Občine
Kategorije prispevkov
Izleti po Sloveniji
Romarske poti
Slovenske pešpoti
Slovenska mesta in kraji
Slovenske domačije
Krajinski parki
Veliki Slovenci
Zanimivosti
Jezera
Novice
Vodniki in zemljevidi
Satelitska slika
Dogodki po Sloveniji
Trenutno ni napovedi.
Poglej cel koledar
Prijava

Pozabljeno geslo?
Slovenija
Slovenija
Osnovni podatki
Slovenske občine
Škofije
Statistika uporabnikov
48790 registriranih
0 danes
0 ta teden
0 ta mesec
Zanimivosti

Botanični vrt

Natisni E-pošta
Kratka zgodovina

Botanični vrt
V letu 2000  je praznoval Botanični vrt v Ljubljani 190-letnico delovanja in je naša najstarejša kulturna, znanstvena in izobraževalna ustanova z neprekinjenim delovanjem. Leta 1810, v času Ilirskih provinc, je bil ustanovljen kot vrt domovinske flore v okviru visoke šole (École Centrale). Zasnoval ga je Franc Hladnik, ki je bil tudi njegov prvi ravnatelj. Prvotno je vrt meril 33 arov. Hladniku in njegovemu poznanstvu z avstrijskimi botaniki gre tudi zahvala, da se je po obnovi avstrijske oblasti vrt ohranil. Po letu 1922 so ga tudi povečali za približno 16 arov in ogradili z zidom. Hladnik je v vrtu deloval do leta 1834, ko je vodstvo prevzel J. N. Biatzovsky. V tem času so vrt spet povečali. Od leta 1850 do 1867 je vrt uspešno vodil Hladnikov učenec Andrej Fleischmann. Leta 1844 je izšlo njegovo delo "Übersicht der Flora Krains" (Pregled kranjske flore).
Preberite več...
 

Olimje

Natisni E-pošta
OLIMSKI SAMOSTAN - DEDIŠČINA SLOVENSKE KULTURE, UMETNOSTI IN VERNOSTI

Olimje
Olimje je majhen in dokaj odmaknjen kraj, slabo eno uro hoda oddaljen od zdravilišča Terme Olimia. Zaradi čudovitega kulturnega bogastva je vreden, da ga obiščemo, spoznamo in doživimo harmonijo naravnih lepot, umetnosti in vernosti.

Zgodovini kraja in življenju ljudi, ki so si v davnini tu postavili svoja ognjišča, so dali poseben pečat redovniki pavlinci, z naselitvijo v drugi polovici 17. stoletja. Grad-samostan, bogato opremljena baročna cerkev in edinstvena starodavna lekarna so spomenik izjemne kulturne vrednosti, pravi biser evropskega baroka na našem slovenskem ozemlju. Naša naloga je, da to kulturno bogastvo cenimo, vzdržujemo in ohranjamo tudi prihodnjim rodovom, da bodo lahko živeli in rasli iz teh plemenitih korenin.
Preberite več...
 

Gostilna Krona

Natisni E-pošta
Domžale so dobile Krono

Hotel Krona
V avgustu leta 1998 so tudi Domžale dobile svojo Krono, nekdaj zelo priljubljeno ime za gostinske objekte v nemško govorečih deželah pa tudi v Sloveniji. Pravzaprav stoji objekt že čisto na robu Domžal, dobrih sto metrov od gostišča Repovž v smeri proti Ihanu, na Ihanski cesti 2. Na to lokacijo jo je 'postavil' Domžalčan Stanislav Glavič, ki je bil tu doma. Vendar pa od domačije Glavičevih ni ostalo prav ničesar, kajti na istem mestu je zrastel hotel z 22 sobami, velikim apartmajem, restavracijo in še nekaterimi drugimi prostori.

Pravzaprav si je težko predstavljati, da posameznik zmore postaviti na noge tako velik objekt, ki pa ni samo velik, marveč je tudi razkošno opremljen in nasploh vsestransko domišljen in urejen. Težko si je to predstavljati, četudi ta posameznik že več desetletij dela v Nemčiji in če ga pri tem še tako zavzeto podpira cela družina. Glavičeva sta imela in še imata svojo restavracijo v Frankfurtu, imela pa sta in še imata tudi dve hčerki, ki sta obe 'pristali' v gostinstvu. Ena ima restavracijo v 40 km od Frankfurta oddaljenem Mainzu, druga pa je potem, ko se je v Nemčiji izučila za kuharico in hotelirko prišla nazaj v Slovenijo.
Preberite več...
 
<< Začni < Nazaj 1 2 3 4 Naprej > Konec >>

Rezultati 31 - 33 od 33
Zemljevid

Zadnji zapisi v bloge
Pisci blogov
Arhiv blogov
Zadnji prispevki

16:27 4.10.2008