Domov arrow Zanimivosti
 
obcine
Občine
Kategorije prispevkov
Izleti po Sloveniji
Romarske poti
Slovenske pešpoti
Slovenska mesta in kraji
Slovenske domačije
Krajinski parki
Veliki Slovenci
Zanimivosti
Jezera
Novice
Vodniki in zemljevidi
Satelitska slika
Dogodki po Sloveniji
Trenutno ni napovedi.
Poglej cel koledar
Prijava

Pozabljeno geslo?
Slovenija
Slovenija
Osnovni podatki
Slovenske občine
Škofije
Statistika uporabnikov
48790 registriranih
0 danes
0 ta teden
0 ta mesec
Zanimivosti

Bovec - športne aktivnosti poleti

Natisni E-pošta
Bovec je odlična destinacija za vse, ki si želite počitnice preživeti športno. Naj bo poletje ali zima, prepričani ste lahko, da vas Bovec s svojo pestro ponudbo športnih aktivnosti ne bo razočaral. Bovec leži na 483 metrih nadmorske višine v SZ Slovenije in je lepo umeščen med reke, planine ter podeželja. To pomeni, da vam je na voljo praktično vse: od raftinga poleti do smučanja pozimi.

Omenili smo že dve športni aktivnosti, ki sta se v okolici Bohinja zelo razmahnili. Govora je seveda o raftingu in soteskanju oziroma canyoningu. Prav tako kot v Bohinju, je tudi v Bovcu možen rafting ter soteskanje, saj reka Soča ponuja odlične lokacije za ti dve aktivnosti. A poleg teh dveh zanimivih ter ekstremnih športnih doživetij vam Bovec ponuja tudi druge adrenalinske športne aktivnosti, ki vam bodo zagotovo pognale kri po žilah ter vas napolnile z adrenalinom.
Preberite več...
 

Največja zbirka mehkužcev na Slovenskem

Natisni E-pošta
Članek z naslovom "Največja zbirka mehkužcev na Slovenskem" na žalost ni več dosegljiv. Bralce naprošamo, da nam manjkajočo vsebino pomagate zapolniti s svojimi informacijami. Krajše informacije lahko podate kar v komentarju k članku, morebitne daljše prispevke pa bomo objavili skupaj z vašimi informacijami in morebitno povezavo na vašo spletno stran ali blog.
 

Zlata doba Karnija

Natisni E-pošta
Članek z naslovom "Zlata doba Karnija" na žalost ni več dosegljiv. Bralce naprošamo, da nam manjkajočo vsebino pomagate zapolniti s svojimi informacijami. Krajše informacije lahko podate kar v komentarju k članku, morebitne daljše prispevke pa bomo objavili skupaj z vašimi informacijami in morebitno povezavo na vašo spletno stran ali blog.


 

V Kozjanski raj na poletni direndaj

Natisni E-pošta
Grad Planina
Grad Planina
Marsikateri Slovenec je že prepotoval veliko dežel sveta, a skritih zakladov svoje lastne domovine sploh ne pozna. Še posebej slabo poznana je dosti Slovencem zelena gričevnata pokrajina v osrednjem delu vzhodne Slovenije, t.i. Kozjansko. To slikovito področje z še popolnoma neoknjeno naravo razpolaga z neprecenljivim bogastvom naravne in kulturne dediščine, ki ponuja duševno in telesno sprostitev tistemu, ki se zna predati čarom narave in pusti razvajati na najrazličnejše načine. Obiskovalec lahko na Kozjanskem začuti mehkobo trav ali mogočnost gradov, se sprošča v termalni vodi ali uživa ob domači hrani v grajskem ambientu,  degustira rujno kapljico s Kozjanskega ali se opaja z vonjem po svežem senu in se približa zvezdam skozi teleskop na Prevorju. Vmes pa ga lahko preseneti še obisk razbojnika Guzaja, imenovanega tudi »Kozjanski Robin-Hood«, ki mu dan popestri s svojimi vragolijami in ukanami ...

Preberite več...
 

Dolina reke Glinščice

Natisni E-pošta
Glinščica
Za dolino reke Glinščice velja rek »Manj je več«. Čeprav je kanjon Glinščice dolg le dva kilometra in pol, je prava zakladnica zanimivosti in naravnih lepot, ki obiskovalcem vedno znova vzame dih. Čeprav leži tik ob Jadranskem morju, se ob pogledu na kamnite, prepadne stene zdi, da je morje še zelo daleč, v povsem drugem okolju.

Posebnost reke Glinščice je tudi ta, da izvira v Sloveniji in se v morje izliva v Italiji. Njen izvir je nedaleč od vasi Klanec pri Kozini (ob avtocesti Ljubljana – Koper). Kmalu po izviru rečica prestopi državno mejo, se vije po kanjonu in se izliva v Jadransko morje v bližini Trsta. Tudi pohodniki, ki se podajo po dolini, lahko na svoji poti nemalokrat prestopijo iz Slovenije v Italijo in nazaj.
Preberite več...
 

Guzaj - ta naš kozjanski tolovaj!

Natisni E-pošta
RAZMIŠLJANJE

Kar naenkrat je zaživel, prej globoko zakopan, osramočen in zaznamovan z razbojništvom, zaradi česar ni bil deležen niti Svete zemlje za svoj večni pokoj, kaj šele dobre besede. Tudi stoletje kasneje je še vedno pozabljen trohnel v skromnem grobu na Prevorju, ki ga je tu in tam oplela kakšna dobra duša in nanj zasadila kakšno rožo. Bivši šentjurski župan ni niti želel slišati zanj, češ da je neprimerno častiti razbojnika, kaj šele, da bi se obuditvi spomina nanj namenila kakšna finančna sredstva. Pa vendar smo Prevorjani upali, da pride dan, ko bo Guzaj smel ponovno »spregovoriti«. Še bolj kot mi je vztrajno verjel vanj Milenko Strašek, ki je precej svojega prostega časa posvetil raziskovanju življenja tega tolovaja, ki mu pravimo kar Kozjanski Robin Hood.
Preberite več...
 

Haloze – svet neokrnjene narave

Natisni E-pošta
Haloze
Haloze so svet močno razgibanih, nizkih terciarnih goric na SV Slovenije. Začnejo se na zahodu pri Makolah in se razprostirajo v, smeri JZ – SV, vse do Zavrča. Na severu pokrajino obrobljata reki Dravinja in Drava, na zahodu jo omejuje Boč, na jugu pa Donačka gora in Macelj. Gričevnata pokrajina se na vzhodu in jugovzhodu razteza na hrvaško stran. Vzhodni del imenujemo tudi vinorodne Haloze, saj vinogradi pokrivajo skoraj desetino površin. Za vinorodne Haloze je značilna slemenska razložena poselitev, ki je sledila širjenju vinogradov. V celoti Haloze zajemajo 30 000 hektarjev površin, kjer živi približno 21 000 prebivalcev v sedmih občinah (Zavrč, Gorišnica, Cirkulane, Videm, Podlehnik, Majšperk, Žetale).
Preberite več...
 

Lepe, a včasih zelo nevarne

Natisni E-pošta
Članek z naslovom "Lepe, a včasih zelo nevarne" na žalost ni več dosegljiv. Bralce naprošamo, da nam manjkajočo vsebino pomagate zapolniti s svojimi informacijami. Krajše informacije lahko podate kar v komentarju k članku, morebitne daljše prispevke pa bomo objavili skupaj z vašimi informacijami in morebitno povezavo na vašo spletno stran ali blog.

Julijskih Alp Kobaridu
 

Anekdota o Babjem zobu na Jelovici

Natisni E-pošta
Babji zob
Stari ljudje pravijo, da na Jelovški planoti stara baba je živela. Nekateri so celo trdili, da je več kot stopetdeset let že imela, da čarovnica je bila, ki se je skrivala tam, češ drugače jo bi pogubili na grmadi. Baba je zelišče nabirala, s čarovništvom in napitki se je ukvarjala ter v dolino svoje uroke je pošiljala.

V dolini vsi so se babe bali, saj kadar je urok poslala nihče od kmetov ni upal na njivo ali v gozd, saj tam še danes hudičeva ježa preži, ki marsikaterega kmeta lahko zaradi njenih urokov takoj pogubi.
Preberite več...
 

Kako lepa je ta luč!

Natisni E-pošta
Članek z naslovom "Kako lepa je ta luč!" na žalost ni več dosegljiv. Bralce naprošamo, da nam manjkajočo vsebino pomagate zapolniti s svojimi informacijami. Krajše informacije lahko podate kar v komentarju k članku, morebitne daljše prispevke pa bomo objavili skupaj z vašimi informacijami in morebitno povezavo na vašo spletno stran ali blog.
 
<< Začni < Nazaj 1 2 3 4 Naprej > Konec >>

Rezultati 11 - 20 od 33
Zemljevid

Zadnji zapisi v bloge
Pisci blogov
Arhiv blogov
Zadnji prispevki

16:27 4.10.2008