Domov arrow Novice arrow Zanimivosti arrow Posestvo Lipica
 
obcine
Občine
Kategorije prispevkov
Izleti po Sloveniji
Romarske poti
Slovenske pešpoti
Slovenska mesta in kraji
Slovenske domačije
Krajinski parki
Veliki Slovenci
Zanimivosti
Jezera
Novice
Vodniki in zemljevidi
Satelitska slika
Dogodki po Sloveniji
Trenutno ni napovedi.
Poglej cel koledar
Prijava

Pozabljeno geslo?
Slovenija
Slovenija
Osnovni podatki
Slovenske občine
Škofije
Statistika uporabnikov
48790 registriranih
0 danes
0 ta teden
0 ta mesec

Posestvo Lipica

Natisni E-pošta

Posestvo kobilarne obsega 311 ha, do danes se je ohranila značilna ledvičasta oblika posestva – v sredini stavbno jedro, zvezdasto razvejane poti z drevoredi, pašniki z enakomerno rastočimi hrastovimi drevesi. Kmalu po ustanovitvi so celotno posest obdali z 8 km dolgim suhozidom, ki je ohranjen še danes. Stavbno jedro kobilarne se je oblikovalo na ostankih nekdanjega škofovskega dvorca. Poleg graščine in najstarejšega hleva - Velbance ga sestavlja še več gospodarskih in stanovanjskih objektov. Postavljeni so okoli »hofa«, notranjega dvorišča. Ob zgodovinskem jedru stoji tudi kapela Sv. Antona Padovanskega, zaščitnika proti boleznim živine.
 
Vse glavne lipiške poti na posestvu senčijo mogočna drevesa, zasajena v drevorede, v katerih rastejo predvsem lipe, jeseni, javorji, kostanji in hrasti. Najzanimivejša je zgodba Dunajskega drevoreda, imenovanega  tudi Drevored trojčkov. Zasajen je z gručami treh maklenovih dreves. Vse do I. svetovne vojne so namreč v Lipici redili konje za dunajsko jahalno šolo. Izročilo pravi, da je smel konjar ob odhodu triletnih žrebcev na Dunaj za spomin v drevored zasaditi tri drevesa. 

Zgodbo Lipice pripovedujejo tudi številne »štirne«, kamniti vodnjaki na posestvu. Napajajo se z deževnico. Ker Kras nima rek in potokov, so dolgo pomenili edini vir vode, tako za ljudi kot za konje. Na posestvu so se ohranile tudi drugi zanimivosti, kot so: Kapelica Lurške Matere Božje v Dolini, ledenica, parki, rudnik črnega premoga. Le korak stran je je Lipiško brezno z globino 210 m, ki je največja vertikala na Krasu.

Ključne besede

Tag cloud Dodaj...
Please Enter New Tags Separated By Comma's
  ali zapri

Komentarjev
Dodaj novIšči
Komentiraj
Ime:
Spletna stran:
Naslov:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
 
Security Image
Prosimo vpišite anti-spam kodo, ki jo vidite na sliki.

 
Zemljevid

Zadnji zapisi v bloge
Pisci blogov
Arhiv blogov
Zadnji prispevki

16:27 4.10.2008