Domov arrow Veliki Slovenci
 
obcine
Občine
Kategorije prispevkov
Izleti po Sloveniji
Romarske poti
Slovenske pešpoti
Slovenska mesta in kraji
Slovenske domačije
Krajinski parki
Veliki Slovenci
Zanimivosti
Jezera
Novice
Vodniki in zemljevidi
Satelitska slika
Dogodki po Sloveniji
Trenutno ni napovedi.
Poglej cel koledar
Prijava

Pozabljeno geslo?
Slovenija
Slovenija
Osnovni podatki
Slovenske občine
Škofije
Statistika uporabnikov
48790 registriranih
0 danes
0 ta teden
0 ta mesec
Veliki Slovenci

General Rudolf Maister

Natisni E-pošta
portret Rudolf Maister
Od osamosvojitve naprej se v Sloveniji 29. marca spomnimo na rojstni dan generala in pesnika Rudolfa Maistra in z raznimi prireditvami počastimo njegov spomin. Tudi ob letošnji 132 obletnici rojstva je bilo temu tako. V Mariboru je župan Boris Sovič položil venec pred njegov spomenik na mariborskem Trgu generala Maistra, v Kamniku, od koder je Rudolf Maister doma, na ta dan praznujejo občinski praznik. Ob tej priložnosti je zbrane nagovoril državni sekretar Aleksander Zorn in podelili so občinska priznanja. Tudi ljubljanska županja Danica Simšič je položila venec k spomeniku generala Maistra.
Preberite več...
 

Janez Vajkard Valvasor

Natisni E-pošta
Baron in prvi slovenski enciklopedist

portret Janez Vajkard Valvasor
Rodil se je v Ljubljani leta 1641 v plemiški družini, izvirajoči iz Italije. Oče je bil lastnik gospostva Medija, mati je bila baronica Ana Marija Ravbar s Krumpeka. Izobraževal se je pri jezuitih v Ljubljani in na številnih potovanjih po Evropi. Po vrnitvi iz prvega potovanja po Nemčiji je stopil pod poveljstvo Nikolaja Zrinjskega v Senju, da bi se izuril v orožju. V letih 1663 - 1664 se je tudi udeležil bojev zoper Turke. Za tem se je zopet odpravil na pot po Evropi in severni Afriki.
Preberite več...
 

Arhitekt Jože Plečnik

Natisni E-pošta
portret Jože Plečnik
V Pragi so 11. maja Na okopih Praškega gradu ob prisotnosti slovenskega ministra za kulturo Vaska Simonitija in na pobudo veleposlanika Draga Mirošiča odkrili doprsni kip svetovno znanemu slovenskemu arhitektu Jožetu Plečniku. Do tega ni prišlo samo zato, da bi slavnemu arhitektu ponovno izrazili priznanje in zahvalo za vse kar je v Pragi zgradil, ampak tudi zato, da bi se prebivalce Prage in celotne Češke republike ponovno opozorilo na dejstvo, da je bil Plečnik Slovenec in ne Čeh, kot je prepričanih kakih 80 odstotkov Pražanov. Spomenik je delo arhitektove učenke Vladimire Bratuš Lake, napis na njem pa se glasi "Jože Plečnik, arhitekt Praškega gradu 1920 - 1935". To je bil čas, ko je Češkoslovaško vodil veliki državnik T. Masaryk, ki je Plečnika tudi povabil v Prago.
Preberite več...
 

Pater Simon Ašič

Natisni E-pošta
pater Simon Ašič
Devetega junija je predsednik vlade in nekdanji dijak stiške gimnazije Janez Janša odkril doprsni kip zeliščarja patra Simona Ašiča ob stoti obletnici njegovega rojstva. V treh desetletjih, ki jih je pater prebil v samostanu je pomagal številnim bolnikom. Škof dr. Anton Jamnik je blagoslovil doprsni kip in spominski park zdravilnih rastlin.
Preberite več...
 

Dr. Anton Trstenjak

Natisni E-pošta
portret Anton Trstenjak
Kot rojstni kraj dr. Antona Trstenjaka se največkrat navaja Gornja Radgona, vendar je treba verjeti Enciklopediji Slovenije, ki navaja vas Rodmošci kot rojstni kraj. Pač pa ni nobenega razhajanja pri letnicah rojstva in smrti, 1906 - 1996. Dočakal je torej lepo starost, preko 90 let. Pri navedbi poklicev, ki jih je opravljal v svojem življenju tudi ni opaziti večjih razhajanj; bil je filozofski antropolog, psiholog in teolog. Po študiju na univerzi v Innsbrucku je najprej doktoriral iz filozofije, čez nekaj let pa še iz teologije na isti univerzi, vmes pa je bil leta 1931 v Mariboru posvečen v duhovnika. Izpopolnjeval se je v Parizu in Milanu (eksperimentalna psihologija).
Preberite več...
 

Simon Gregorčič - goriški slavček

Natisni E-pošta
portret Simon Gregorčič
Čeprav bo polnih 100 let od smrti Simona Gregorčiča dejansko minilo šele proti koncu leta, umrl je 24. novembra 1906, pa se že vrstijo prireditve in dogodki, s katerimi želimo Slovenci počastiti spomin na velikega pesnika. Vse kaže, da bo letošnje leto na Slovenskem preraslo v Gregorčičevo leto.
Preberite več...
 

Jože Gostič

Natisni E-pošta
portret Jože Gostič
Tenorist Jože ali Josip Gostič se je rodil 5. marca 1900 v Stari Loki pri Škofji Loki, umrl je 25. decembra 1963 v Ljubljani. Ker se je družina kmalu preselila v Homec pri Domžalah, se kot rojstni kraj največkrat navaja Homec. Bil je eden izmed največjih slovenskih opernih pevcev, ki je prav toliko kot v Sloveniji, če ne še bolj, poznan na Hrvaškem, predvsem v Zagrebu. Pravzaprav ga imajo tudi Hrvatje nekako za svojega in od tod tudi ime Josip.
Preberite več...
 
<< Začni < Nazaj 1 2 3 4 5 6 Naprej > Konec >>

Rezultati 51 - 57 od 57
Zemljevid

Zadnji zapisi v bloge
Pisci blogov
Arhiv blogov
Zadnji prispevki

16:27 4.10.2008