Domov arrow Veliki Slovenci
 
obcine
Občine
Kategorije prispevkov
Izleti po Sloveniji
Romarske poti
Slovenske pešpoti
Slovenska mesta in kraji
Slovenske domačije
Krajinski parki
Veliki Slovenci
Zanimivosti
Jezera
Novice
Vodniki in zemljevidi
Satelitska slika
Dogodki po Sloveniji
Trenutno ni napovedi.
Poglej cel koledar
Prijava

Pozabljeno geslo?
Slovenija
Slovenija
Osnovni podatki
Slovenske občine
Škofije
Statistika uporabnikov
48790 registriranih
0 danes
0 ta teden
0 ta mesec
Veliki Slovenci

Lojze Spacal - kraški trubadur

Natisni E-pošta
Lojze Spacal
Lojze Spacal
Sredi letošnjega leta je poteklo natanko 100 let od rojstva pomembnega slovenskega slikarja in grafika Lojzeta Spacala. Ob tej priložnosti se je zvrstila cela vrsta dogodkov z osrednjo prireditvijo v Štanjelu sredi junija. V Pokrajinskem muzeju v Kopru so odprli razstavo tapiserij in grafik, v praznovanje pa se je vključila še cela vrsta slovenskih galerij in nekaj tudi v Italiji. Na različnih lokacijah je bilo predstavljenih okoli 700 različnih del, nekatera med njimi prvič.

Preberite več...
 

Valentin Stanič - oče alpinizma in dobrotnik

Natisni E-pošta
V aprilu letošnjega leta je minilo 160 let od smrti duhovnika, alpinista, pesnika, narodnega buditelja in dobrotnika Valentina Staniča. V rubriki Veliki Slovenci ga ne predstavljamo samo zaradi okrogle obletnice, ampak tudi zato, ker se je s svojimi podvigi uveljavil tudi v širšem evropskem prostoru. Rečeno je že bilo, da si v tej rubriki prizadevamo opozoriti zlasti na tiste velike Slovence, ki so se uveljavili tudi izven slovenskega nacionalnega prostora in so s tem prispevali tudi k evropski civilizaciji in kulturi.
Preberite več...
 

Jožef Stefan - slovenski fizik, matematik, pesnik

Natisni E-pošta
Jožef Stefan
Jožef Stefan
Stefan Jožef (tudi Štefan) – slovenski fizik, matematik, pesnik

Jožef Stefan se je rodil leta 1835 v majhni vasi Sv. Peter v bližini Celovca, umrl je na Dunaju leta 1893. Gimnazijo je obiskoval v Celovcu in to v letih, ko je slovenščino na tej gimnaziji poučeval Anton Janežič, ki je vodil tudi literarni krožek. Kot najboljši maturant se je leta 1853 vpisal na filozofsko fakulteto univerze na Dunaju, kjer je začel študirati matematiko in fiziko, hkrati pa je poslušal tudi predavanja iz jezikoslovja pri prof. Franu Miklošiču.
Preberite več...
 

Valentin Vodnik - prvi slovenski pesnik

Natisni E-pošta
Valentin Vodnik
Morda ne bo odveč, če takoj na začetku povemo, da so leta 1889 na ljubljanski tržnici postavili spomenik Valentinu Vodniku, delo kiparja Alojza Gangla, ki je bil prvi spomenik kakšni pomembni osebnosti na Slovenskem. Kaže, da se je Vodnika še po smrti držala usoda biti prvi. Ker je bilo skoraj vse, česar se je bilo treba lotiti še nedotaknjeno, je bil Vodnik, hočeš nočeš, prvi na številnih področjih. Pod vplivom velikega spodbujevalca in podpornika Žige Zoisa se je spustil na številna področja, ki jih je prinesel in zahteval razsvetljenski čas. Bil je učitelj, jezikoslovec, prevajalec, časnikar, arheolog, numizmatik, astronom in ne nazadnje tudi duhovnik.
Preberite več...
 

Baron Žiga Zois

Natisni E-pošta
Žiga Zois
Leta 2007 je minilo 260 let od rojstva vsem Slovencem znanega barona Žige Zoisa, brez katerega si slovenske zgodovine niti zamisliti ne moremo. Spomin nanj je še vedno zelo živ tudi zato, ker se po Žigi Zoisu imenujejo državne nagrade in priznanja, ki jih vsako leto podeljuje država Slovenija za dosežke v znanosti in razvoju. Glede na to, da se je Žiga (Siegmund) rodil 23. nov. 1747, se tudi te nagrade podeljujejo v drugi polovici novembra. Zoisovo nagrado za življensko delo v jezikoslovju je prejel akademik dr. Janez Orešnik, upokojeni profesor za primerjalno germansko jezikoslovje na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Priznanji ambasadorja znanosti sta pripadli prof. dr. Andreju Šaliju z univerze v San Franciscu in prof. dr. Jožetu Pirjevcu, tržaškemu Slovencu in trenutno profesorju na Primorski univerzi v Kopru. Istočasno je bilo podeljenih še več nagrad za vrhunske znanstvene in razvojne dosežke.
Preberite več...
 

Oton Župančič - pesnik in prevajalec

Natisni E-pošta
Oton Župančič
Naš pomemben pesnik in prevajalec Oton Župančič se je rodil 23. januarja 1878, kar pomeni, da letos mineva 130 let od njegovega rojstva. Rodil se je kot prvi izmed treh otrok trgovskega pomočnika Franca Župančiča in Ane Malič. Višjo gimnazijo je končal v Ljubljani, kjer je že kot gimnazijec (so)deloval v dijaškem literarnem društvu Zadruga, skupaj z Ivanom Cankarjem, Josipom Murnom in Dragotinom Kettejem. Tudi na Dunaju, kamor je odšel leta 1896 študirat zgodovino in zemljepis, je v okviru kluba slovenskih študentov že jeseni istega leta soustanovil literarno gibanje slovenska moderna, oblikovano po vzoru dunajskega gibanja moderne. Njeni dekadenčni in novoromantični vplivi so opazni v prvi Župančičevi pesniški zbirki Čaša opojnosti iz leta 1899. Še prej pa so nastajale pesmi, namenjene mladini, poznane kot Pisanice (1900).
Preberite več...
 

France Mihelič

Natisni E-pošta
Med slovenskimi umetniki, ki v letošnjem letu praznujejo stoletnico rojstva (Kozina, Spacal), posebno vidno mesto zavzema slikar, grafik in ilustrator France Mihelič. Rodil se je 27. aprila 1907 in dočakal skoraj konec 20. stoletja, star več kot 90 let. Ob stoletnici rojstva so slikarja s posebno razstavo, ki so jo poimenovali Spomin na očeta, počastili v škofjeloški galeriji Franceta Miheliča, v zelo znani in zelo stari stavbi, poznani pod imenom Kašča na Spodnjem trgu. O slikarju sta obširneje spregovorila dva kvalificirana poznavalca Franceta Miheliča, njegova hči Alenka Puhar in umetnostni zgodovinar Milček Komelj. Škofja Loka si na nek način lasti slikarja najprej zato, ker se je rodil v vasi Virmaše, nedaleč od Škofje Loke, pa tudi zato, ker je Škofjo Loko rad upodabljal na svojih slikah. 
Preberite več...
 

Stanko Bloudek

Natisni E-pošta
Stanko Bloudek
Stanko Bloudek se je rodil 11. februarja 1890 v Idriji. Po materini strani je bil Bloudek Slovenec, po očetovi pa češkega rodu. Njegov oče Jaroslav je bil rudarski inženir iz Telč na Moravskem, zaposlen pri Rudniku živega srebra Idrija, mati pa Minka Lapajne iz Idrije. V njegovi rojstni hiši v Idriji je danes restavracija, imajo pa tudi lepo zbirko stvaritev Stanka Bloudka.
Preberite več...
 

Josef Ressel

Natisni E-pošta
Članek z naslovom "Josef Ressel" na žalost ni več dosegljiv. Bralce naprošamo, da nam manjkajočo vsebino pomagate zapolniti s svojimi informacijami. Krajše informacije lahko podate kar v komentarju k članku, morebitne daljše prispevke pa bomo objavili skupaj z vašimi informacijami in morebitno povezavo na vašo spletno stran ali blog.

obsežni gozdovi
 

Lovrenc Košir

Natisni E-pošta
Znamka Pošte Slovenije ob 200 - letnici rojstva
Znamka Pošte Slovenije ob 200 - letnici rojstva
Obstajajo izumi, ki delujejo na prvi pogled tako enostavno, da jih pravzaprav skorajda ne pojmujemo kot izume. A kljub vsemu, so tudi to ideje, ki jih je nekdo nekoč odkril in se potrudil, da je bila njegova ideja tudi udejanjena. In včasih je lahko ta pot kar trnova… Ste kdaj pomislili, kdo je izumil poštno znamko? Tako preprosta ideja, ki jo danes vneto uporablja cel svet. Ideja, ki jo je pravzaprav konec leta 1935 Slovenec, Lovrenc Košir posredoval odgovornim ljudem in so ga žal zavrnili. A začnimo od začetka….
Preberite več...
 
<< Začni < Nazaj 1 2 3 4 5 6 Naprej > Konec >>

Rezultati 31 - 40 od 57
Zemljevid

Zadnji zapisi v bloge
Pisci blogov
Arhiv blogov
Zadnji prispevki

16:27 4.10.2008