Domov arrow Veliki Slovenci
 
obcine
Občine
Kategorije prispevkov
Izleti po Sloveniji
Romarske poti
Slovenske pešpoti
Slovenska mesta in kraji
Slovenske domačije
Krajinski parki
Veliki Slovenci
Zanimivosti
Jezera
Novice
Vodniki in zemljevidi
Satelitska slika
Dogodki po Sloveniji
Trenutno ni napovedi.
Poglej cel koledar
Prijava

Pozabljeno geslo?
Slovenija
Slovenija
Osnovni podatki
Slovenske občine
Škofije
Statistika uporabnikov
48790 registriranih
0 danes
0 ta teden
0 ta mesec
Veliki Slovenci

Janez Evangelist Krek

Natisni E-pošta
Članek z naslovom "Janez Evangelist Krek" na žalost ni več dosegljiv. Bralce naprošamo, da nam manjkajočo vsebino pomagate zapolniti s svojimi informacijami. Krajše informacije lahko podate kar v komentarju k članku, morebitne daljše prispevke pa bomo objavili skupaj z vašimi informacijami in morebitno povezavo na vašo spletno stran ali blog.

SodražicoŠkofjo Loko, Selško dolino  Šentjanžu na Dolenjskem
 

Anton Melik, oče slovenske geografije

Natisni E-pošta
Prvega januarja je minilo 120 let odkar se je v Črni vasi na Barju rodil oče slovenske geografije Anton Melik. Študij geografije in zgodovine je leta 1916 zaključil na Dunaju, doktoriral pa je leta 1927 na Filozofski fakulteti v Ljubljani. V vmesnih letih je služboval kot gimnazijski profesor v Ljubljani. Po doktoratu je kmalu postal najprej docent, zatem izredni profesor in leta 1938 tudi redni profesor za geografijo na Filozofski fakulteti univerze v Ljubljani. To je ostal vse do leta 1966. V letih 1946 – 1950 je bil tudi rektor ljubljanske univerze, dvakrat je bil dekan Filozofske fakultete, predstojnik inštituta in pozneje oddelka za geografijo vse do leta 1960. Že leta 1940 je postal dopisni in leta 1946 tudi redni član SAZU. Bil je tudi dopisni član SANU.
Preberite več...
 

Zoran Mušič, slikar in grafik

Natisni E-pošta
Zoran Mušič
Zoran Mušič
Spodaj podpisani pisec prispevkov za rubriko Veliki Slovenci bi sam sebi pripisal veliko črno piko, če bi med velikimi Slovenci, ki letos praznujejo okroglo obletnico spregledal umetnika svetovnega formata Zorana Mušiča. Letos namreč mineva sto let od kar se je v Bukovici blizu Gorice rodil ta umetnik in ministrstvo za kulturo je zato letošnje leto celo razglasilo za Mušičevo leto, tako kot smo imeli lani Trubarjevo leto in leto poprej Plečnikovo leto. V tem letu se je zvrstilo več razstav doma in v tujini, največja retrospektivna razstava je bila odprta 24. novembra v Moderni galeriji v Ljubljani. 
Preberite več...
 

Alma Karlin – samotna popotnica

Natisni E-pošta
Alma Karlin
Alma Karlin
V letu 2009 je minilo 120 let od rojstva zelo zanimive in enkratne osebnosti, ki jo tokrat predstavljamo v rubriki Veliki Slovenci. Alma Maksimiljana Karlin je skoraj v vseh pogledih nekaj edinstvenega v slovenskem prostoru. Nikakor ni bila samo samotna popotnica, marveč tudi zelo plodovita pisateljica, pesnica, zbirateljica in etnologinja. Slovenci jo morda slabše poznamo tudi zato, ker je pisala v nemščini in angleščini, znala pa je tudi slovensko, saj sta bila starša slovenskega rodu. Res pa je, da so v meščanskem okolju, v katerem je odraščala govorili nemško. Rodila se je v Celju 12. oktobra 1889 in njen oče Jakob, upokojen oficir je bil tedaj star že 60 let, mati Vilibalda, učiteljica v mestni dekliški šoli, je bila ob rojstvu Alme 20 let mlajša od očeta. 
Preberite več...
 

Janez Puhar - izumitelj fotografije na steklo

Natisni E-pošta
Članek z naslovom "" na žalost ni več dosegljiv. Bralce naprošamo, da nam manjkajočo vsebino pomagate zapolniti s svojimi informacijami. Krajše informacije lahko podate kar v komentarju k članku, morebitne daljše prispevke pa bomo objavili skupaj z vašimi informacijami in morebitno povezavo na vašo spletno stran ali blog.

 Franceta PrešernaJaneza Bleiweisa, Friderik Baraga Bled
 

Benjamin in Gustav Ipavec (tudi Ipavic)

Natisni E-pošta
Benjamin Ipavec
Benjamin Ipavec
Tokrat bomo v naši rubriki Veliki Slovenci predstavili kar dva velika Slovenca hkrati, najprej zato, ker sta bila brata, po poklicu sta bila oba zdravnika pa tudi skladatelja in še marsikaj drugega, predvsem pa tudi zato, ker letos poteka sto let od njune smrti. Oba sta namreč umrla leta 1908, Gustav, ki je bil dve leti mlajši od Benjamina, je umrl 20. avgustav Šentjurju, Benjamin pa 20. decembra v Gradcu.
Znameniti rod Ipavcev izhaja iz Bele Krajine, od koder je Franc Ipavec odšel k bratu v Celje. Tam je tudi opravil izpit iz zdravilstva, nakar se je izpopolnjeval še v Gradcu in leta 1805 nastopil zdravniško prakso v Šentjurju pri Celju. Tu se je tudi poročil z glasbeno (igrala je harfo in klavir) in tudi sicer izobraženo Katarino Schweighofer. To je treba omeniti zato, ker je mati vse otroke – bilo jih je 9 – že zgodaj začela uvajati v glasbo. Navzlic temu pa so vsi, vsaj kar zadeva moške potomce, nadaljevali tudi družinsko zdravniško tradicijo. 
Preberite več...
 

Alojz Gangl, oče kipa prvega znamenitega Slovenca

Natisni E-pošta
Alojz Gangl
Alojz Gangl
V rubriki Veliki Slovenci tokrat predstavljamo že drugega slovenskega kiparja v letošnjem letniku naše revije. Tako kot Ivan Zajec  tudi Alojz Gangl letos praznuje okroglo obletnico – v ponedeljek 8. junija je namreč minilo 150 let od rojstva tega premalo znanega, vendar zelo sposobnega in talentiranega kiparja, ki ga umetnostni zgodovinarji štejejo za nestorja prve generacije slovenskega zgodnjemodernega kiparskega snovanja in uveljavitelja akademskega realizma.
V Kambičevi galeriji v Metliki, kjer se je Gangl rodil so ob tej priložnosti odprli pregledno razstavo njegovih del. Po novem letu bodo to razstavo preselili v Narodno galerijo v Ljubljani. Največ njegovih del je shranjenih prav v tej galeriji in v Belokranjskem muzeju v Metliki, nekaj pa tudi v ljubljanskem Mestnem muzeju, Narodnem muzeju Slovenije, Gorenjskem muzeju, SAZU, Nadškofiji Ljubljana in v zasebni lasti.
Preberite več...
 

Stanko Bloudek

Natisni E-pošta
Stanko Bloudek
Stanko Bloudek
Letos 11. novembra bo minilo 50 let od smrti doma in v svetu znanega Slovenca Stanka Bloudka. Žal je res, da tudi Slovenci (pre)malo vemo o njem, oziroma o tem, za kako velikega in vsestranskega človeka v tem primeru gre. Še bolj enostransko kot ga poznamo doma ga pozna tujina, ki ga pozna predvsem kot konstruktorja največje skakalnice na svetu in tudi nasploh kot načrtovalca številnih skakalnic v Sloveniji in drugod po Evropi. Le malo ljudi pa ve, da je bil poleg načrtovalca športnih objektov tudi letalski konstruktor, da je načrtoval tudi helikopter, razna orodja in orožja, hkrati pa je bil tudi aktiven športnik in športni funkcionar. 
Preberite več...
 

Karel Štrekelj, jezikoslovec in zbiratelj slovenskih narodnih pesmi

Natisni E-pošta
Karel Štrekelj
Karel Štrekelj
V vasi Gorjansko v bližini Komna na Krasu so v nedeljo 14. junija ob 150 letnici rojstva odkrili spomenik, poprsje v bronu, slavnemu rojaku Karlu Štreklju. Doprsni spomenik je izdelal priznani akademski kipar Mirsad Begić. Za majhno vas Gorjansko je bil to vsekakor velik dogodek, saj so hkrati z odkritjem spomenika podelili tudi tradicionalno Štrekljovo nagrado, ki jo podeljujejo od leta 2001.
Velika večina Slovencev ve, da je bil Štrekelj zbiralec slovenskih ljudskih pesmi, kaj dosti več od tega pa ne. Izčrpno monografijo o njem je pred nekaj leti napisala Monika Kropej in ji dala naslov Karel Štrekelj – Iz vrelcev besedne ustvarjalnosti. Izšla je v založništvu Znanstveno raziskovalnega centra SAZU. Pri tem naj takoj povemo, da je Štrekelj slovenske ljudske pesmi izdal v 14 snopičih, po njegovi smrti je zbirko s 15. in 16. snopičem ter obsežnim uvodom dokončal Joža Glonar. Vse skupaj je bilo zatem zvezano v štiri debele knjige.
Preberite več...
 

Ivan Zajec, avtor Prešernovega spomenika v Ljubljani

Natisni E-pošta
Ivan Zajec
Ivan Zajec
Od rojstva kiparja Ivana Zajca bo letos sredi leta minilo okroglih 140 let (15. 7. 1869), umrl pa je 30. 7. 1952. Skupaj z drugimi kiparji svojega časa Alojzom Ganglom, Josipom Urbanijo, Svetislavom Peruzzijem in Franom Bernekerjem je spremljal slovensko kiparstvo v moderni čas. Med temi kiparji poznavalci le Bernekerja uvrščajo med prave iskalce novega kiparskega izraza in ga zato postavljajo ob bok prvim slikarjem in pesnikom slovenske resničnosti – impresionistični generaciji in literarni Moderni.

Preberite več...
 
<< Začni < Nazaj 1 2 3 4 5 6 Naprej > Konec >>

Rezultati 11 - 20 od 57
Zemljevid

Zadnji zapisi v bloge
Pisci blogov
Arhiv blogov
Zadnji prispevki

16:27 4.10.2008