Domov arrow Novice arrow Romarske cerkve arrow Sveti Jožef v Celju
 
obcine
Občine
Kategorije prispevkov
Izleti po Sloveniji
Romarske poti
Slovenske pešpoti
Slovenska mesta in kraji
Slovenske domačije
Krajinski parki
Veliki Slovenci
Zanimivosti
Jezera
Novice
Vodniki in zemljevidi
Satelitska slika
Dogodki po Sloveniji
Trenutno ni napovedi.
Poglej cel koledar
Prijava

Pozabljeno geslo?
Slovenija
Slovenija
Osnovni podatki
Slovenske občine
Škofije
Statistika uporabnikov
48790 registriranih
0 danes
0 ta teden
0 ta mesec

Sveti Jožef v Celju

Natisni E-pošta

Župnijska cerkev sv. Jožefa

Sveti Jožef v Celju
Jeseni leta 1679 je v Celju in okolici izbruhnila kuga. Prinesli naj bijo bili študentje, ki so se tu ustavili na poti iz Gradca v Gorico. V dobrih dveh mesecihje v mestu umrlo 74 Ijudi. Povrh vsega je bil v Celju takrat stanovski zdravnik, ki se ni kaj dosti zanimal za bolnike. Zato je dunajski dvor poslal v mesto posebnega kužnega komisarja, da bi poskrbel za obrambo pred kugo. Toda celjska gospoda mu ni bila pripravljena kaj dosti pomagati. Bolezen seje širila naprej.

Takrat so se Celjani obrnili na pomoč k Bogu. Na martinovo, 11. novembra 1679, so se s svojim opatom, bosi v procesiji odpravili na bližnji hrib. Pri tej nameri jih ni ustavila niti slana. Vrh hriba so postavili križ in se zaobljubili, da bodo postavili cerkev na čast sv. Jožefu, če jih bo Bog rešil strašne nesreče. Bili so uslišani. Takoj po veliki noči 1680 so položili temeljni kamen novega svetišča. Pri gradnji je pomagalo s sredstvi in delom devet sosednjih župnij. Gradnja je napredovala tako hitro, da je naslednje leto že stala cerkev z dvema stolpoma. Kuge pa v teh krajih ni bilo več. Zato so se ljudje začeli zatekati k svetemu Jožefu tudi v drugih prošnjah. Nastala je božja pot.

Pomemben mejnik v zgodovini cerkve je leto 1852. Septembra tega leta je škof Slomšek svetišče zaupal v varstvo družbe sv. Vincencija Pavelskega - lazaristom. Škof jih je povabil sem, da bi se posvetili misijonom med našim ljudstvom. Takrat je bila to prva postojanka lazaristov v vsej Avstroogrski. Ob cerkvi so si zgradili samostan, od koder so odhajali misijonarit po župnijah od Prekmurja do Benečije. Mnogi pa so sem prihajali na duhovne vaje. 28. marca 1854 je k svetemu Jožefu poromal ob svojem obisku v domovini tudi škof Friderik Baraga.

Težke čase za cerkev in samostan je pomenila nemška okupacija. Na belo nedeljo, 20. aprila 1941, je bila zadnjič maša, zatem pa so lazaristi morali v izgnanstvo. Samostan so zasedli nemški vojaki. Povojni časi niso prinesli spremembe na boljše. V samostan je nova oblast naselila toliko stanovalcev, da lazaristi niso imeli na voljo drugega kot zakristijo. Krivična nacionalizacija je bila odpravljena šele leta 1990.

Čeprav je svetišče baročno, je vsa oprema v njem poznejša. Leta 1860 so v njem postavili nov oltar, v katerem je upodobljena zaroka sv. Jožefa in Marije. Med njima stoji veliki duhovnik. Posebej zanimiv je še stranski oltar sv. Cirila in Metoda, ker je bila pri njem ustanovljena bratovščina svetih bratov na pobudo škofa Slomška.

Ko boste poromali iz mesta k sv. Jožefu, se lahko ustavite ob poti tudi na Kalvariji. Graditi so jo začeli leta 1737. V kapelicah so bile upodobljene žalostne skrivnosti rožnega venca.

Glavna romarska shoda pri sv. Jožefu v Celju sta 19. marca in 1. maja. K temu varuhu svete družine se verni radi zatekamo zlasti v težavnih družinskih zadevah, pa tudi gospodarskih in drugih stiskah. Če danes ne poznamo več take kuge, kot je bila v davnem 1679. letu, pa je marsikaj drugega, za kar potrebujemo božjo pomoč.
Avtor: Franci Petrič
Foto: Marjan Smerke
Informacije:

Župnijski urad Plečnikova 29 a, 3000 Celje.
Satelitska slika Celja in okolice.

Dostop:


z vozili do cerkve.

Glavna rotnarska shoda:


19. marec, 1. maj.

Slovenske božje poti

Vrhunska monografija
v kateri je predstavljeno
205 slovenskih
romarskih poti.

Cena 65 €


Ključne besede

Tag cloud Dodaj...
Please Enter New Tags Separated By Comma's
  ali zapri

Celje  romarska pot  sv. Jožef  Štajerska  škofija Celje 
Komentarjev
Dodaj novIšči
Komentiraj
Ime:
Spletna stran:
Naslov:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
 
Security Image
Prosimo vpišite anti-spam kodo, ki jo vidite na sliki.

 
Zemljevid

Zadnji zapisi v bloge
Pisci blogov
Arhiv blogov
Zadnji prispevki

16:27 4.10.2008