Domov arrow Novice arrow Romarske cerkve arrow Smuk nad Semičem
 
obcine
Občine
Kategorije prispevkov
Izleti po Sloveniji
Romarske poti
Slovenske pešpoti
Slovenska mesta in kraji
Slovenske domačije
Krajinski parki
Veliki Slovenci
Zanimivosti
Jezera
Novice
Vodniki in zemljevidi
Satelitska slika
Dogodki po Sloveniji
Trenutno ni napovedi.
Poglej cel koledar
Prijava

Pozabljeno geslo?
Slovenija
Slovenija
Osnovni podatki
Slovenske občine
Škofije
Statistika uporabnikov
48790 registriranih
0 danes
0 ta teden
0 ta mesec

Smuk nad Semičem

Natisni E-pošta

Podružnična cerkev sv. Lovrenca, mučenca (božja pot smuške Marije)

Smuk nad Semičem
Naša zemlja je posejana s križi, kapelami in cerkvami, manjšimi in večjimi. Med več kot 2700 cerkvami imamo skoraj 400 Marijinih. Pa številne druge, posvečene sv. Marti­nu, sv. Vidu, sv. Petru in drugim priprošnjikom in pri­prošnjicam. K njim so se zatekali naši predniki v času kuge, lakote, potresov, turške nevarnosti. Tudi danes gremo tja v svojih stiskah: kot romarji, spokorniki, s prošnjo in zahvalo... Naši predniki niso hodili le v Rim, Komposteljo in Kelmorajn, ampak so si božje poti postavili tudi doma. Malo je med nami takih, ki niso bili na Brezjah, Sveti gori ali Ptujski gori. Je pa še toliko manjših, a nič manj priljubljenih in obiskanih širom po Sloveniji. Znane so posameznim krajem, pokraji­nam, zanimive pa bi bile za vse nas. Zato bomo v tej knjigi poromali v bolj in manj znane, da bi vas, naše bralce, spod­budili k posnemanju.

Pojdimo v Belo krajino . Nad starodavno križniško župnijo Semič, ki obsega kar 47 vasi, se na grebenu nad vinogradi dviga Smuk. Tam še vedno gospodujejo zidovi gradu, od koder so smuški graščaki budno pazili nad potmi, ki so vodile od Karlovca proti Novemu mestu. Pravijo, da so bili v davnih časih v njem roparski vitezi, ki so zbujali v popotnikih strah in grozo. Danes le še razvaline debelih zidov govore o burni preteklosti. Grad je po prvi, še bolj pa po drugi svetovni vojni začel propadati. Našo pozornost pritegne prijazna cerkvi­ca v bližini grajskih razvalin. Ima nizek zvonik in veliko lopo pred vhodom. Omenja jo že Valvasor kot cerkev sv. Lovren­ca, ki je v lasti smuških graščakov. Danes je še vedno zavet­nik sv. Lovrenc, a posebno češčenje se izkazuje Materi božji. Nihče ne ve povedati, kdaj se je sv. Lovrencu pridružila še pobožnost do Marije, a gotovo je videti zanimivo, ko se pri maši temu mučencu v čast, po obhajilu zakrije njegova po­doba s sliko Marije Pomagaj. Glavni romarski shod je namreč okrog sv. Lovrenca (10. avgusta). Takrat pride sem več kot 3000 vernih. Belokranjci, Hrvatje, Romi se po kolenih podajo okrog oblečene podobe Marije, ki kraljuje na nosilih sredi cerkve. Ljudje pa radi prihajajo tudi ob drugih pri­ložnostih. Tu so mladinska romanja. Lepo je praznovanje 1. maja, ko se začno šmarnice, in še kaj... Kdor želi doživeti ljudsko romanje in slavje ob njem, naj gre k smuški Mariji. Morda bodo tisti, ki so pozorni na umetnostno bogastvo, na Smuku razočarani, toda ob pogledu na pisano belokranjsko pokrajino bodo odhajali potešeni. Tudi tako se dviga pogled v nebeške višave.

 

Avtor: Franci Petrič
Foto: Marjan Smerke

Informacije:


Župnijski urad Semič, 8333 Semič 20.
Satelitska slika Smuka nad Semičem in okolice.

Dostop
:

peš iz Semiča ali od odcepa ceste iz Gabra; z avtom po kolovozni poti iz Gabra ali iz Semiča.

Glavna romarska shoda:

1. maj ( začetek šmarnic), nedelja po sv. Lovrencu (10. august).
Slovenske božje poti

Vrhunska monografija
v kateri je predstavljeno
205 slovenskih
romarskih poti.

Cena 65 €

Ključne besede

Tag cloud Dodaj...
Please Enter New Tags Separated By Comma's
  ali zapri

Bela krajina  Dolenjska  Semič  romarska pot  sv. Lovrenc  škofija Novo mesto 
Komentarjev
Dodaj novIšči
Tone   | 213.172.242.xxx | 2007-06-04 11:07:37
Nad glavnimi vrati v cerkve na smuku je bila vgrajena velika kamnita tabla, na kateri je bilo besedilo v nerazumljivem jeziku. Tabla je približno leta 1959 padla na tla in nekaj časa ležala pred vrati v cerkev. Na tej tabli so bili sigurno zgodovinska obeležja cerkve.
Komentiraj
Ime:
Spletna stran:
Naslov:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
 
Security Image
Prosimo vpišite anti-spam kodo, ki jo vidite na sliki.

 
Zemljevid

Zadnji zapisi v bloge
Pisci blogov
Arhiv blogov
Zadnji prispevki

16:27 4.10.2008