Domov arrow Novice arrow Romarske cerkve arrow Šmarje pri Sežani
 
obcine
Občine
Kategorije prispevkov
Izleti po Sloveniji
Romarske poti
Slovenske pešpoti
Slovenska mesta in kraji
Slovenske domačije
Krajinski parki
Veliki Slovenci
Zanimivosti
Jezera
Novice
Vodniki in zemljevidi
Satelitska slika
Dogodki po Sloveniji
Trenutno ni napovedi.
Poglej cel koledar
Prijava

Pozabljeno geslo?
Slovenija
Slovenija
Osnovni podatki
Slovenske občine
Škofije
Statistika uporabnikov
48790 registriranih
0 danes
0 ta teden
0 ta mesec

Šmarje pri Sežani

Natisni E-pošta

Podružnična cerkev Marije vnebovzete

Šmarje pri Sežani
Marsikomu je, ko se je peljal po cesti iz Sežane proti Tomaju, že zbudila radovednost cerkev, ki stoji v Šmarju tako smelo in samozavestno, da se ji mora v ostrem ovinku izogniti tudi cesta. Njena lega, posebno pa zunanja podoba, zbuja radovednost, kaj se skriva za sivimi zidovi. Občudovanje poznavalcev pa zbuja že celotna zunanjščina, saj je ena najbolj značilnih kraševskih cerkva. Kamen, to "bogastvo" kraškega sveta, je tu prišel do izraza kakor nikjer drugje.

Šmarje leže na položnem pobočju Male Krvice. Okrog se raztezajo skopi travniki, njive in pašniki ter vinogradi, značilni za ves kraški svet. Marijina cerkev, ki pozdravlja po cesti mimoidočega popotnika, pripoveduje o pobožnih Šmarcih in drugih častilcih, ki so jo pozidali in vzdrževali. Da so imeli radi svojo cerkev, je jasno že iz njene velikosti. Ko so jo leta 1505 pozidali, kakor pravi napis nad šilastim vhodom v cerkev, je imela že sedanje mere: 21 metrov dolžine in 7 metrov širine. Takrat so ji napravili šilasta gotska okna, a v letih kasnejših prezidav v novem umetnostnem duhu so ta "popravili" ali zazidali, kakor se vidi na zunanjščini prezbiterija. V eni takih "prezidav" so zamenjali tudi stari zvonik in napravili sedanjega, značilnega za primorske cerkve; tukaj mu pravijo "ter". To je pravzaprav podaljšana in lepo zaključena stena pročelja, ki ima tri line in v njih dva zvonova. Na plošči, ki je vzidana pod spodnjo lino z velikim zvonom, piše v latinščini: "O usmiljena Devica, svojim ubogim sirotam prihiti na pomoč". Zraven je dodana letnica zidave 1668. Kasnejšega nastanka je tudi lopa nad vhodom, ki s svojimi loki lepo popestri pročelje. Prizidali so jo verjetno v istem stoletju kakor zvonik.

Zunanjščina kljub nekaterim prezidavam še vedno spominja na pozno gotiko, ko je cerkev nastala. Šele v notranjščini obiskovalec vidi, kaj vse so prinesle prezidave v poznejših stoletjih. Prostorna ladja s stranskima oltarjema sv. Roka in Notburge ter sv. Marije Magdalene iz pisanega marmorja z začetka 19. stoletja, vsa diha v duhu baroka. Strop s štukaturami in fresko Marijinega vnebovzetja še poudarja ta vtis. Našo pozornost zato veliko bolj pritegne prezbiterij z glavnim oltarjem in Marijino podobo, kjer se je ohranil spomin na gotsko pozidavo cerkve. Nad marmornim glavnim oltarjem z letnico nastanka 1638, kjer kraljuje 300 let star lesen kip sedeče Marije z Jezusom v naročju, se boči mojstrsko oblikovani in gotsko prepleteni gotski rebrasti strop. Strokovnjaki pravijo, da gre za enega lepših v tem delu Slovenije.

Kronist sežanske kronike, kamor sodi šmarska podružnična cerkev, pravi, da je bila "cerkev Matere božje v leskovju", kakor je staro ime za to svetišče, nekoč zelo poznana in obiskovana božja pot. Od tod tudi spomin med domačini na redovnike, ki so živeli v stavbi (kašči) poleg cerkve. Za romarje, ki so prihajali ob praznikih, je bilo treba duhovnih oskrbnikov, redovniki, posebno kapucini, ljudski misijonarji in pridigarji, pa so bili še posebno priljubljeni.

Kakor mnoge druge večje božje poti je tudi šmarsko prizadela prepoved Jožefa II. Nekatere so kljub temu preživele, ta, pri Mariji v leskovju, si ni več opomogla. Ostal pa je spomin na božjo pot in tisti, ki iz pripovedovanja staršev in starih staršev vedo, da je na veliki šmaren tu glavni shod, še pridejo sem. Največ pa jih seveda pride po kraševski navadi na "opasilo", ob žegnanju, ki je na nedeljo po godu Marije Magdalene.
Avtor: Franci Petrič
Foto: Marjan Smerke
Informacije:

Župnijski urad Sežana, Trg 28.avgusta 4, 6210 Sežana.
Satelitska slika Šmarij pri Sežani in okolice.

Dostop:


z vozili do cerkve.

Glavna shoda:


opasilo (na nedeljo po sv. Mariji Magdaleni, 22.julija), Marijino vnebovzetje.

Slovenske božje poti

Vrhunska monografija
v kateri je predstavljeno
205 slovenskih
romarskih poti.

Cena 65 €


Ključne besede

Tag cloud Dodaj...
Please Enter New Tags Separated By Comma's
  ali zapri

Primorska  Sežana  romarska pot  sv. Marija Vnebovzeta  škofija Koper 
Komentarjev
Dodaj novIšči
cliff ( KLIFI) na slovensko - w.clifford@tele2.it   | 81.211.228.xxx | 2006-06-23 23:55:02
ciao ciao Smarije .. ti ho sempre nel mio cuore. Ho abitato per 5 anni da mio nonno e nonna Suber Jozef e Antonia, stric Franc (Frane) zia Jolanda, cugina Miranda.
Mi piace la pagina web, la chiesa, dove suonavo la campana per l'Ave Maria.. salutami Dusan Peric e Voiko, Ladi, Boris e tutti che ora non li ricordo.
Se mi scrivi mi fara' piacere.
ciao Smarije... sei stata la mia gioventu'..
[smiley=sad]
Komentiraj
Ime:
Spletna stran:
Naslov:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
 
Security Image
Prosimo vpišite anti-spam kodo, ki jo vidite na sliki.

 
Zemljevid

Zadnji zapisi v bloge
Pisci blogov
Arhiv blogov
Zadnji prispevki

16:27 4.10.2008