Domov arrow Novice arrow Romarske cerkve arrow Olimje
 
obcine
Občine
Kategorije prispevkov
Izleti po Sloveniji
Romarske poti
Slovenske pešpoti
Slovenska mesta in kraji
Slovenske domačije
Krajinski parki
Veliki Slovenci
Zanimivosti
Jezera
Novice
Vodniki in zemljevidi
Satelitska slika
Dogodki po Sloveniji
Trenutno ni napovedi.
Poglej cel koledar
Prijava

Pozabljeno geslo?
Slovenija
Slovenija
Osnovni podatki
Slovenske občine
Škofije
Statistika uporabnikov
48790 registriranih
0 danes
0 ta teden
0 ta mesec

Olimje

Natisni E-pošta

Župnijska cerkev Marijinega vnebovzetja

Olimje
Kakor ima Dolenjska dolino gradov ob reki Krki, tako ima tudi Štajerska svojo dolino gradov, ki je tako slikovita in lepa, da se obiskovalcu za vedno vtisne v spomin. To je pokrajina ob Sotli. In če je dolina na Dolenjskem predvsem dolina požganih gradov in cerkva, je ta štajerska dolina neokrnjena. Gradovi v Podsredi, na Bizeljskem ali pa v Podčetrtku so neme priče tistih časov, ki vendarle niso bili samo kruti in temačni, kot to včasih beremo v knjigah.

Le nekaj kilometrov od Podčetrtka, v skritem zavetju pod goro Rudnico, leži starodavna božjepotna cerkev Marijinega vnebovzetja z enim najlepših gradov, kasnejšim samostanom, ki so mu obnove zadnjih let vrnile ves lesk prejšnjih stoletij. Olimje se prvič omenja že leta 1015, ko je tu slovenska kneginja Ema postavila svoj grad in v njem kapelo Matere božje. Leta 1654 je posest kupil hrvaški plemič Ivan Zakmard Dyankocs in sklenil v tej graščini ustanoviti samostan pavlincev. Ko je dobil vsa svetna in cerkvena dovoljenja, je leta 1663 prišla v Olimje prva skupina redovnikov iz Lepoglave v Hrvaškem Zagorju. Pavlinci so zelo stara redovna skupnost, kije na Hrvaško prišla iz Madžarske. Posvečali so se molitvi, izobraževanju in vzgoji Ijudi. Tudi v Olimju so takojna široko zastavili svoje delo: odprli so šolo, imeli svojo lekarno in poučevali Ijudi. Kmalu so se lotili zidave cerkve, saj je bila stara grajska kapela premajhna za njihovo poslanstvo. Leta 1675 so pozidali cerkev, ki je ena najlepših baročnih cerkva pri nas. Ob njej se je takoj razvila božja pot, ki je posebej cvetela v 18. stoletju, dokler je ni Jožef II. ukinil, samostan pa razpustil in tako napravil tem krajem nepopravljivo škodo. Avgusta 1785 so v Olimju ustanovili župnijo, a velikih poslopij gradu oz. samostana niso mogli vzdrževati. Tako so podrli severni del. Danes lahko obiskovalec občuduje le južna dva stolpa in dvoriščni del, ki kljub okrnjenosti pričata o veličastnosti nekdanje zgradbe. Čeprav so morali redovniki oditi, je božja pot ostala v spominu ljudi. Še vedno so radi prihajali romarji k Materi božji in sv. Frančišku Ksaveriju, ki je imel ob cerkvi prizidano posebno kapelo. Tako je tudi danes.

Cerkev Marijinega vnebovzetja so pavlinci prizidali k zahodni strani gradu tako, da se drži z eno stranjo grajskih zidov. Zaradi izrednih mer (ladja je visoka kar 18 metrov) je še posebno vabljiva za ogled. Še bolj pa nas privabi k ogledu baročna oltarna oprema. Najlepši je prav gotovo glavni oltar, ki se dviga v več nadstropij. Poseben dodatni čar mu dajejo freske, ki jih je naredil Ivan Ranger. Z iluzionistično poslikavo je prostor povečal in ustvaril razgiban prezbiterij. Med umetninami, ki jih prav tako ne bomo pozabili pogledati, je tudi stranska kapela sv. Frančiška Ksaverija, ki je bil v 18. stoletju, ko je bila olimska božja pot na višku, zelo češčen. Freske Antona Lerchingerja in baročne oltarne kulise nas popeljejo v čas, ko so se tu zgrinjale procesije naših prednikov in molile. Tudi mi smo prišli sem molit. Ko pa boste opravili svojo pobožnost, naj vas radovednost popelje še v samostansko lekarno v okroglem stolpu, ki vam jo bodo z veseljem pokazali oskrbniki cerkve očetje minoriti, ki danes nadomeščajo pavlinske menihe.
Avtor: Franci Petrič
Foto: Marjan Smerke
Informacije:

Župnijski urad Olimje, Sopote 11, 3254 Podčetrtek.
Satelitska slika Olimelj in okolice.

Dostop:

z vozili iz Podčetrtka.

Glavni romarski shod:

veliki šmaren.

Slovenske božje poti

Vrhunska monografija
v kateri je predstavljeno
205 slovenskih
romarskih poti.

Cena 65 €


Ključne besede

Tag cloud Dodaj...
Please Enter New Tags Separated By Comma's
  ali zapri

Podčetrtek  romarska pot  sv. Marija Vnebovzeta  Štajerska  škofija Celje 
Komentarjev
Dodaj novIšči
Daniel   | 93.103.99.xxx | 2009-09-07 14:00:01
Vsekakor se strinjam z avtorjem, da je božjepotna cerkev v Olimju s pripadajočim gradom ena najlepših na štajerskem, vendar pa bi iz članka kdo lahko sklepal, da danes to ni več samostan. Seveda je grad v Olimju še danes delujoči samostan, v katerem pa niso več Pavlinci ampak frančiškovi manjši bratje - minoriti.
Komentiraj
Ime:
Spletna stran:
Naslov:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
 
Security Image
Prosimo vpišite anti-spam kodo, ki jo vidite na sliki.

 
Zemljevid

Zadnji zapisi v bloge
Pisci blogov
Arhiv blogov
Zadnji prispevki

16:27 4.10.2008