Domov arrow Novice arrow Romarske cerkve arrow Gradišče pri Vipavi
 
obcine
Občine
Kategorije prispevkov
Izleti po Sloveniji
Romarske poti
Slovenske pešpoti
Slovenska mesta in kraji
Slovenske domačije
Krajinski parki
Veliki Slovenci
Zanimivosti
Jezera
Novice
Vodniki in zemljevidi
Satelitska slika
Dogodki po Sloveniji
Trenutno ni napovedi.
Poglej cel koledar
Prijava

Pozabljeno geslo?
Slovenija
Slovenija
Osnovni podatki
Slovenske občine
Škofije
Statistika uporabnikov
48790 registriranih
0 danes
0 ta teden
0 ta mesec

Gradišče pri Vipavi

Natisni E-pošta

Podružnična cerkev sv. Križa

Gradišče pri Vipavi
Doživetje pobožnosti križevega pota na krajih, kjer imajo kapelice in ga molijo, ko hodijo od postaje do postaje, je lepo in nepozabno. Kapelice so verni vedno radi postavljali na poti k božjepotnim cerkvam, ponekod pa tudi čisto samostojno. Tako so nastale razne Kalvarije, ki jih imamo kar nekaj po Sloveniji (Maribor, Smlednik, Šentrupert). Te so po romarsko zaživele le v postnem času, posebno ob nedeljskih popoldnevih. Tako je še danes na križevem potu, ki pelje iz Vipave k cerkvi sv. Križa na Gradišču.

Gradišče je prijazna vasica, ki nas že od daleč pozdravlja, ko se peljemo od Šembida (danes Podnanosa) proti Vipavi. Na sončnem griču, ki ga obdajajo skrbno obdelani vinogradi in polja, za njimi pa se dviga pogorje Nanosa, so si ljudje že zdavnaj izbrali prebivališče. Od tod tudi staro ime: Gradišče.

Pred nekaj leti so domačini križev pot obnovili. Takrat so se tudi odločili, da poškodovane slike zamenjajo s freskami. Delo so zaupali akademskemu slikarju Francu Zupetu-Krištofu. Mojster čopiča je tako živo izrazil trpljenje, da je lahko vsaka postaja zase predmet dolge meditacije. Duhovnik Branko Melink je na primer ob peti postaji takole razmišljal: Simon iz Cirene pomaga Jezusu nositi križ. Ta prizor je en sam klic, naj človek ne biva brezosebno, megleno in prisiljeno. Naj se opredeli do lastne bolečine in bolečine drugega. V Simonu iz Cirene, Judu majhnih zahtev in mlačnih hotenj, zlahka prepoznamo sebe. Na zoženem in prizadetem Kristusovem obrazu prepoznamo slikarjevo muko in protest proti mlačnosti in neozaveščenosti. Realistična upodobitev poti z vso njeno kamnito ostrino pa pove, da življenjska pot ni privid...

Ob tem križevem potu pa ne bi bilo prav, če bi pozabili omeniti njegovega graditelja Belokranjca Jurija Grabrijana, Slomškovega in Prešernovega sošolca ter Baragovega sodobnika iz bogoslovja. Bil je župnik in dekan v Vipavi od leta 1838 do smrti 1882. Deloval je na verskem, kulturnem, gospodarskem in političnem področju. Iz njegovega življenja je znano, kako ni šel kot otrok prav nič rad v šole. Kar dvakrat je iz šol v Karlovcu pobegnil domov v Adlešiče. Prvič je sledil jabolčnim olupkom, ki jih je spretno puščal za sabo, ko sta z očetom pešačila v Karlovec. Zaradi očetove vztrajnosti je Jurij šole vendarle nadaljeval, tokrat v Novem mestu. Kasneje je o tej mladostni muhavosti zapisal: "Tam, kjer je oče odlomil palico v grmu, bi ga dal pozlatiti s tisto palico vred, s katero meje nagnal nazaj v šolo." Ta mož je v Vipavi pustil neizbrisne sledi. Ne le križev pot, zgradil je stavbo sedanjega malega semenišča, podaljšal in prenovil božjepotno cerkev v Logu in še več drugih stvari.
 
Ko se ob postajah križevega pota povzpnemo do cerkvice svetega Križa in se izpred zvonika ozremo po dolini, razumemo, zakaj je dekan Grabrijan izbral prav ta kraj za pobožnost in molitev. Tu, v Vipavski dolini, Bog ni skoparil, ko je ustvarjal. Pa tudi ljudje so znali božje darove dobro uporabiti. Cerkvica sv. Križa je bila zgrajena leta 1706. Njena notranjščina nas preseneti z lepimi baročnimi oltarji. Narejeni so iz pisanega marmorja, ki daje vtis razkošja in igrivosti. Tam izza vrha glavnega oltarja nas opazujejo igrivi in debelušni obrazi angelcev... Ta cerkev je ena tistih značilnih slovenskih podružnic, ki kar diha domačnost božjega hrama in ljudi, ki skrbe zanj!
Avtor: Franci Petrič
Foto: Marjan Smerke
Informacije:

Župnijski urad Vipava, Beblerjeva 1, 5271 Vipava.
Satelitska slika Gradišča pri Vipavi in okolice

Dostop:


z avtom po cesti do Gradišča ali peš ob kapelicah.

Glavni shodi:


postne nedelje.

Slovenske božje poti

Vrhunska monografija
v kateri je predstavljeno
205 slovenskih
romarskih poti.

Cena 65 €


Ključne besede

Tag cloud Dodaj...
Please Enter New Tags Separated By Comma's
  ali zapri

Notranjska  Vipava  romarska pot  sv. križ  škofija Koper 
Komentarjev
Dodaj novIšči
Komentiraj
Ime:
Spletna stran:
Naslov:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
 
Security Image
Prosimo vpišite anti-spam kodo, ki jo vidite na sliki.

 
Zemljevid

Zadnji zapisi v bloge
Pisci blogov
Arhiv blogov
Zadnji prispevki

16:27 4.10.2008