Domov arrow Vsi blogi arrow tagsarrow cesta
 
obcine
Občine
Kategorije prispevkov
Izleti po Sloveniji
Romarske poti
Slovenske pešpoti
Slovenska mesta in kraji
Slovenske domačije
Krajinski parki
Veliki Slovenci
Zanimivosti
Jezera
Novice
Vodniki in zemljevidi
Satelitska slika
Dogodki po Sloveniji
Trenutno ni napovedi.
Poglej cel koledar
Prijava

Pozabljeno geslo?
Slovenija
Slovenija
Osnovni podatki
Slovenske občine
Škofije
Statistika uporabnikov
48790 registriranih
0 danes
0 ta teden
0 ta mesec

Kam.si blogi

Blogi uporabnikov spletne skupnosti portala Kam.si

Tag >> cesta
Aug 26
2009

Miklošičev park

Posted by svetlana in spomenikslavistparkpalačamnenjeLjubljanaKrasfestivaldogodekcestaarhitekt


Današnji Miklošičev park je del večjega, nekoč Slovenskega trga. Nahaja se ob Miklošičevi cesti, na poti od Prešernovega trga proti Plečnikovi Zavarovalnici. Načrt zanj je leta 1900. naredil slovenski arhitekt, doma iz Kobdilja pri Štanjelu na Krasu, Maks Fabiani. Trg so zgradili med leti 1902 do 1906. Narejen je bil kot dopolnitev Sodne palače, ki je nedolgo tega, dočakala prenovo svoje fasade. Maks Fabiani je tudi avtor Krisperjeve in Bambergove palače na Miklošičevi cesti.

Leta 1918. so prejšnji kip cesarja Franca Jožefa, zamenjali s spomenikom Frana Miklošiča, filologa, jezikoslovca in slavista, ki je imel tudi plemiški naslov.

Današnjo podobo Miklošičevega parka je zasnoval češki vrtnar, v čast prihoda avstrijskega cesarja. Dolgo se na njem ni kaj dosti dogajalo, zdaj pa je park in ta del Ljubljane oživel s kulturno prireditvijo, ki se imenuje Festival Sanje in močno upam, da bo prireditev na tem lepem prostoru še več.

Dec 19
2008

Ljubljanski tramvaj

Posted by svetlana in muzejmestna hisaLjubljanadogodekcesta

 

Na današnji dan, 20. decembra 1958 je ljubljanski tramvaj opravil svojo zadnjo pot po Ljubljani. Uradno je začel obratovati 6. septembra 1901. Po 57. letih je tramvaj zamenjal trolejbus, nato pa avtobus, ki še danes prevaža potnike iz enega konca mesta na drugega. Pobudo za uvedbo električnega tramvaja je dal 1. januarja 1900, tedanji ljubljanski župan Ivan Hribar. Leta 1905 je imelo tramvajsko omrežje 3 proge in vse so vodile h magistratu na Mestnem trgu. Hitrost, ki jo je dosegal tramvaj je bila 30 km na uro, sprejel pa je do 30 potnikov. Zadnjo vožnjo tramvaja je spremljala večtisočglava množica. Danes lahko tramvaj vidimo v Tehniškem muzeju, ali pa če se zapeljemo v katero od sosednji držav. Imamo pa v Ljubljani en primerek na Viču, ki služi danes drugačnemu namenu.

Do današnjega dne je bilo kar nekaj predlogov za ponovno uvedbo ljubljanskega tramvaja, zadnji leta 2008, ki pravi, da bo leta 2027 tramvaj primarni nosilec mestnega prometa v Ljubljani.

Dec 10
2008

Vodovodni stolp

Posted by svarun in Kranjkanjoncesta

Ena od večjih, oziroma višjih, in najbolj vidnih znamenitosti Kranja je vodovodni stolp. Stoji blizu mostu preko kanjona reke Kokre ob cesti, ki povezuje Zlato polje in Primskovo, točneje na križišču Oldhamske ceste in Ceste Kokrškega odreda.

Vodovodni stolp so zgradili v začetku prejšnjega stoletja. Osemkotni zbiralnik vode s prostornino 250 kubičnih metrov na višini 43 metrov, je včasih zagotavljal zadosten pritisk vode za objekte v Kranju in okolici. Zaradi bistveno večje porabe danes vsega tega ne zmore več, še vedno pa je vključen v javni vodovod in zagotavlja pritisk za okoliške objekte in je hkrati razbremenilnik za izenačevanje pritiska.

Sredi junija 2004 je zaradi prevelikega pritiska razneslo betonsko steno na vrhu  stolpa. V okolici med 50 in 100 metri so bili zaradi odpadlih kosov betona poškodovani avtomobili in nekaj okoliške infrastrukture. Stolp so popravili in mu nadeli novo, še lepšo "kapo".

Sam stolp ima za Kranj velik zgodovinski, umetnostno arhitekturni in krajinski pomen, zato je vpisan v Register nepremične kulturne dediščine pri Ministrstvu za kulturo.

Aug 28
2008

Kamor gre cesar peš

Posted by mira in mnenjeIlirska Bistricacesta

Ko se odpraviš od doma, se ne moreš izogniti potrebi, da bi se ustavil na svoji poti vsaj enkrat, preden prideš na cilj. Zakon narave je pač tak; tudi če imaš s seboj prav vse, kar potrebuješ, tudi popotne prigrizke, kavo in pijačo, to ni dovolj. Še vedno potrebuješ kraj, kamor gre cesar peš. Kdor se na dolgi poti temu lahko izogne, bo moral pač kmalu obiskati zdravnika.

 

Zemljevid

Zadnji zapisi v bloge
Pisci blogov
Arhiv blogov
Zadnji prispevki

16:27 4.10.2008