Domov arrow Vsi blogi arrow tagsarrow hrana
 
obcine
Občine
Kategorije prispevkov
Izleti po Sloveniji
Romarske poti
Slovenske pešpoti
Slovenska mesta in kraji
Slovenske domačije
Krajinski parki
Veliki Slovenci
Zanimivosti
Jezera
Novice
Vodniki in zemljevidi
Satelitska slika
Dogodki po Sloveniji
Trenutno ni napovedi.
Poglej cel koledar
Prijava





Pozabljeno geslo?
Slovenija
Slovenija
Osnovni podatki
Slovenske občine
Škofije
Statistika uporabnikov
48790 registriranih
0 danes
0 ta teden
0 ta mesec

Kam.si blogi

Blogi uporabnikov spletne skupnosti portala Kam.si

Tag >> hrana
Aug 01
2009

Tičistan

Posted by svetlana in zanimivostTivolipticenaravaLjubljanahranagraddrevesa


Delček narave v ljubljanskem parku Tivoli, ki se nahaja med Tivolskim in Cekinovim gradom, so poimenovali Tičistan. Ime se je porodilo spontano, ko so se ljudje tu srečevali s pticami in jih hranili ter opazovali, tako da so ptice postale, do ljudi, zaupljive in marsikdaj lahko vidimo, kako obiskovalcem sedejo tudi na roko. Seveda je potrebna potrpežljivost in nekaj časa.

V tem delu so uredili osrednje krmišče, zaradi lažjega gnezdenja pa so postavili še mrežo primernih gnezdilnic. Poleg številnih ptic, ki jih lahko tu opazujemo, je bivanje »dovoljeno« tudi vevericam, za katere so postavljene lične male hišice, visoko v drevesih. Tu jih je kar nekaj in te sem pa že večkrat videla, da so vzele oreščke iz rok obiskovalcev.

Najbolj pogosti prebivalci Tičistana so: domači vrabec, mestni golob, kos in siva vrana, ki jih je polno po celi Ljubljani. Poleg teh pa lahko opazujemo še: taščico, liščka, plavčka, brgleza, ščinkavca, lesno sovo, velikega in malega detla, pa verjetno pride še kakšen ptiček na obisk, v tivolski Tičistan .

Apr 17
2009

Pogačarjev trg

Posted by svetlana in TrubarLjubljanicaLjubljanahranacerkevarhitekt

Ko se s Prešernovega trga odpravimo čez Plečnikovo Tromostovje, zavijemo na levo in se po približno stotih metrih znajdemo na Pogačarjevem trgu. Nekoč so bili na tem mestu hlevi in gospodarska poslopja, ki so segala od škofije do semenišča. Ko so jih podrli, je v šestdesetih letih 19. stoletja nastal Pogačarjev trg. Obdajajo ga same pomembne zgradbe: kresija, stolnica sv. Nikolaja in škofijska palača ter semenišče in ob Ljubljanici Plečnikove tržnice.

Na prostoru, kjer stoji danes kresija je že v 14. stoletju stala bolnišnica s cerkvijo sv. Elizabete v kateri je pridigal slovenski protestantski duhovnik in pisec prvih knjig v slovenskem jeziku Primož Trubar .

Mar 03
2009

Šestica

Posted by svetlana in zgradbaPrimorskaPrekmurjePohorjeLjubljanahrana

 

Mala, simpatična hiša v središču Ljubljane, nasproti nebotičnika, na Slovenski cesti, je bila že od nekdaj gostilna. Na začetku je bila skromna s slamo krita zgradba in tu so se ustavljali furmani, ki so prevažali z vozovi blago z Dunaja proti Primorski in Trstu in nazaj. Prvi zapis o gostilni se je pojavil leta 1670 in tudi Janez Vajkard Valvasor jo je umestil na svoj zemljevid. Kot pravi začetek gostilniške dejavnosti štejejo leto 1776.

Ime gostilne pa izhaja iz leta 1805, ko je Ljubljana dobila imena ulic in hišne številke. Imena ulice so se večkrat  spremenila, toda hišna številka je vedno ostala šest. Od tu tudi ime Gostilna Šestica, čeprav v novejšem času nosi številko štirideset.

Jan 24
2009

Sejem turizem v Ljubljani

Posted by svetlana in SlovenijaLjubljanaizlethranadogodek

 

 

Gospodarsko razstavišče v  Ljubljani v teh dneh, od 22. do 25. januarja 09, gosti sejem Turizem in prosti čas ter Salon plovil. Sejem je namenjen vsem, ki jih zanimajo potovanja po tujini in Sloveniji. Bogata in pestra ponudba slovenskih pokrajin, predvsem pa slovenskih mest , ki se predstavljajo s ponudbo namestitev, rekreacije in  kulinaričnih dobrot. Na vsaki stojnici lahko poskusite tudi kakšno dobroto iz tega kraja.

Dec 02
2008

Pomagajmo pticam

Posted by svetlana in Slovenijapticenaravahrana

Zima prihaja v našo deželico Slovenijo in z njo po vsej verjetnosti tudi sneg, ki bo prekril polja in travnike. Pogled bo res pravljičen, toda prosto živeče ptice, ki pri nas prezimujejo bodo, ob zimskem pomanjkanju hrane, potrebovale našo pomoč. Postavimo jim krmilnico v zavetje in po možnosti s streho. V zimskem času jim natresemo mešano seme ali pa jim na vejo obesimo lojeno pogačo.  Ptice lahko hranimo skozi vse leto, saj tudi takrat , ko je hrane v izobilju, bodo prišle pogledat ali je kaj zanje. Zelo zanimivo jih je opazovati, včasih pridejo večji in manjši ptički.

Dec 01
2008

Prireditve v decembru

Posted by svetlana in Slovenijamestna hisaLjubljanakoncerthranaglasba zabava

V komentarju h članku na spletni strani kam.si  sem prebrala, da vedno pišemo o dogodkih, ki so se že zgodili in kako lepo in zanimivo je bilo, malokdaj pa o tem kdaj se bo kaj in kje dogajalo. Odločila sem se napisati nekaj dogajanj v Ljubljani, v veselem decembru. Upam, da bo še kdo dodal kakšen zapis o predbožičnem dogajanju v drugih slovenskih mestih.

Ljubljana se je že skoraj odela v novoletno okrasje. Od 3. decembra pa vse tja do 2. januarja 2009 bo žarela v nešteto barvnih lučkah.

Oct 22
2008

Turistična kmetija Štern

Posted by svetlana in ŠtajerskaSlovenijaPohorjenaravakam.siizlethribihrana

Turistična kmetija Štern ali po domače »Pri Kovačniku«, se nahaja na severovzhodu  Slovenije, na Pohorju blizu Maribora. Natančno v vasici Planica nad Framom. Na kmetiji gospodarita dve generaciji, ki se očitno med seboj odlično razumeta, sodeč po urejenosti kmetije. Mlada gospodarica, ob predstavitvi kmetije, rada pove, da so gostje iz Finske spraševali, kje pa je skakalnica?

 

Kmetija se že 26 let ukvarja z gostinstvom in turizmom. V stari kmečki sobi s krušno pečjo, strežejo tradicionalne pohorske jedi. Poskrbijo pa tudi za vegetarijance. Mimogrede, meni je najbolj všeč sirova gibanica. Bolj zato ker sem sladkosneda, sicer je pa vsaka jed, ki smo jo pokusili vredna pohvale. Za pripravo jedi uporabljajo samo domače pridelke. Ukvarjajo se z živinorejo in poljedelstvom.

Oct 21
2008

Kostanj

Posted by svarun in Slovenijanaravaizlethrana

Oktober je čas za nabiranje kostanja. Otroci v šolah uporabljajo predvsem divji kostanj iz katerega s pomočjo zobotrebcev izdelujejo različne možice in živalce, na primer žirafo . Za prehrano pa se uporablja domači ali pravi kostanj .

 V Sloveniji pa tudi drugje je bil pomemben vir prehrane ljudi v časih, ko še niso poznali krompirja. Predvsem so iz njega delali pire, danes pa ga doma večinoma samo skuhamo, redkokdaj spečemo. Pečenega si ponavadi privoščimo samo v mestu, kjer ga ponujajo zavitega v škrniceljčke iz časopisnega papirja. Ampak tisti je precej drag.

Zanimivo se mi zdi, da sem na eni od slovenskih strani  z recepti našel kar 50 receptov za jedi iz kostanja.  In baje je glazirani kostanj ena najboljših sladic na sploh. Bo treba čim prej poskusit. :-)

Sep 06
2008

VEČER NA VASI, VABLJENI V ZASAVJE

Posted by Staša in izlethribihranagremo vendogodek

VEČER NA VASI - PODKUM

V Kulturnem domu na Podkumu bo 12.9. ob 20.uri VEČER NA VASI.

Pripravljen je bogat kulturni program: skeči, recitali, glasba in petje....

Glasbeni trio iz Zagorja bo poskrbel, da vas bodo zasrbele pete, a z žara bo tako zadišalo, da se ne boste mogli upreti slastnemu zalogaju!

Aug 26
2008

Pohorski pisker

Posted by mira in Pohorjehribihrana

V vsaki pohorski koči, penzionu ali hotelu baje dobite to dobroto! Tako mi je vsaj zatrdil prijazni kuhar, ki je mi k mizi prišel povedat, kako se imenuje slastna jed, v Tisi na Hočkem Pohorju postrežena v kotličku namesto juhe.

Zemljevid

Zadnji zapisi v bloge
Pisci blogov
Arhiv blogov
Zadnji prispevki





16:27 4.10.2008