Domov arrow Vsi blogi arrow tagsarrow mineral
 
obcine
Občine
Kategorije prispevkov
Izleti po Sloveniji
Romarske poti
Slovenske pešpoti
Slovenska mesta in kraji
Slovenske domačije
Krajinski parki
Veliki Slovenci
Zanimivosti
Jezera
Novice
Vodniki in zemljevidi
Satelitska slika
Dogodki po Sloveniji
Trenutno ni napovedi.
Poglej cel koledar
Prijava

Pozabljeno geslo?
Slovenija
Slovenija
Osnovni podatki
Slovenske občine
Škofije
Statistika uporabnikov
48790 registriranih
0 danes
0 ta teden
0 ta mesec

Kam.si blogi

Blogi uporabnikov spletne skupnosti portala Kam.si

Tag >> mineral
Mar 15
2009

Zoisova zbirka mineralov

Posted by svetlana in zgradbaSlovenijarazstavamuzejmineralLjubljanaBohinj

Žiga Zois se je uveljavil kot naravoslovec, mineralog in kot mentor slovenskih razsvetljencev. Posegal je tudi na področje geologije. Trdil je, da ves apnenec, ki gradi Triglavsko pogorje , izhaja iz morja. Da bi dokazal to svojo trditev, je organiziral odpravo na Triglavsko pogorje, ki se jo je udeležil tudi pesnik in duhovnik Valentin Vodnik, ki je takrat služboval v Koprivniku, v današnji občini Bohinj.  

Njegovo življenjsko delo pa je zbirka mineralov, ki jo danes lahko občudujemo v Prirodoslovnem muzeju Slovenije v Ljubljani, ki domuje v zgradbi Narodnega muzeja Slovenije.  Zoisova zbirka mineralov je ena najlepših in najstarejših tovrstnih zbirk. Obsega okoli 5.000 kosov mineralov in kamnin. Na stalni muzejski razstavi si lahko ogledamo le okoli 300 primerkov, vse ostalo je varno shranjeno v depoju muzeja. Leta 1805. so po njem poimenovali mineral - zoisit. Zbirka je zelo pomembna tudi zato, ker je bila temelj za odprtja prvega muzeja na Slovenskem, leta 1831 v Ljubljani.

Jan 03
2009

Lublanske novize

Posted by svetlana in mineralLjubljanadogodek

 

Na današnji dan 4. januarja 1797 je začel izhajati prvi slovenski časopis imenovan Lublanske novize, danes bi rekli Ljubljanske novice.  Časopis je izhajal kot tednik. Pobudo zanj je dal baron Žiga Zois, rojen 23. novembra 1747 v Trstu. Bil je slovenski podjetnik, preroditelj, mecen in mineralog. Njegovo veliko zbirko mineralov hrani Narodni muzej Slovenije v Ljubljani. Umrl je leta 1819. 10. novembra v Ljubljani. Najbolj ga poznamo kot mecena, ki je ustanovil Zoisov krožek, kamor so spadali Jurij Japelj, Jernej Kopitar, Anton Tomaž Linhart, Valentin Vodnik in drugi. Zois jih je materialno podpiral in spodbujal.

Zemljevid

Zadnji zapisi v bloge
Pisci blogov
Arhiv blogov
Zadnji prispevki

16:27 4.10.2008