Domov arrow Izleti po Sloveniji
 
obcine
Občine
Kategorije prispevkov
Izleti po Sloveniji
Romarske poti
Slovenske pešpoti
Slovenska mesta in kraji
Slovenske domačije
Krajinski parki
Veliki Slovenci
Zanimivosti
Jezera
Novice
Vodniki in zemljevidi
Satelitska slika
Dogodki po Sloveniji
Trenutno ni napovedi.
Poglej cel koledar
Prijava

Pozabljeno geslo?
Slovenija
Slovenija
Osnovni podatki
Slovenske občine
Škofije
Statistika uporabnikov
48790 registriranih
0 danes
0 ta teden
0 ta mesec
Izleti po Sloveniji

Aljažev stolp na Triglavu

Natisni E-pošta
Takšen je bil Aljažev stolp prva leta po postavitvi
V sredo, 7. avgusta 1895 – slabe štiri mesece po uničujočem potresu, ki je tisto leto stresel Ljubljano – je triglavske stene ovijala gosta megla. Dovški župnik Jakob Aljaž, ki je zjutraj zaradi slabega vremena opustil namero, da bi se povzpel na vrh, je v majhni Dežmanovi koči napeto prisluškoval kovinskim glasovom, ki so se odbijali od skal. »Bog daj,da bi šlo vse po sreči!« je zavzdihnil in pomislil na može tam zgoraj ...
Triglav, ki je z 2864 metri najvišji vrh Julijskih Alp, zaradi svoje lege in mogočne podobe že stoletja privlači občudujoče poglede in vabi ljubitelje strmin. Prvi so prehode med njegovim skalovjem iskali divji lovci – kako visoko so prišli, ne ve nihče. Znano pa je, da so se 25. avgusta 1778 na vrh povzpeli bohinjski lovci Luka Korošec, Matija Kos in Štefan Rožič ter ranocelnik Lovrenc Willomitzer iz Stare Fužine.
Preberite več...
 

Grad Kamen - srečanje s preteklostjo

Natisni E-pošta
Grad Kamen
Zaradi Avsenikove pesmi Tam, kjer murke cveto je dolina Drage kar dobro poznana, čeprav se le malokdo zadržuje v grapah  pod Begunjščico. Bolj nas privlačijo razgledni vrhovi in dolina je le mučna epizoda na poti v višave. Morda pa se kdaj odpovemo višjim ciljem in uberemo pot ob podnožju gora na robu radovljiške ravnine. Tu je obilo zanimivih možnosti: od ogleda Begunj, vzpona do razgledne cerkvice sv. Petra, predvsem pa ne smemo spregledati gradu Kamen. S pobočja, ki zapira vstop v dolino Drage, skale kar zakipijo v grajske ruševine. Skrbno izbrana lega omogoča pregled prostora, hkrati pa tudi dobre obrambne možnosti. Z gradu so nadzorovali staro tovorno pot iz Zgornje Savske doline proti Tržiču in Podljubelju.
Preberite več...
 

Mirna gora (1047 m)

Natisni E-pošta
Članek z naslovom "Mirna gora (1047 m)" na žalost ni več dosegljiv. Bralce naprošamo, da nam manjkajočo vsebino pomagate zapolniti s svojimi informacijami. Krajše informacije lahko podate kar v komentarju k članku, morebitne daljše prispevke pa bomo objavili skupaj z vašimi informacijami in morebitno povezavo na vašo spletno stran ali blog.


 

Vhod v Planinsko jamo - na pragu skrivnosti

Natisni E-pošta
Planinska jama
Ob kraški Ljubljanici je nanizanih vrsta zanimivosti, tako da je ta reka neizčrpni vir zamisli za izlete. Celo potem, ko jih že večkrat obhodimo, se ob novih priložnostih spet pokažejo sveži, drugačni pogledi, bogatijo nas nova presenečenja in spoznanja. Skratka, izkušnje molitve rožnega venca lahko brez težav uporabimo tudi pri pohajanju v naravo in vedno znova prebiramo iste jagode!
Preberite več...
 

Kofce – zimske gazi

Natisni E-pošta

Kofce – zimske gazi
Skalni zid Karavank se od Ljubelja nadaljuje proti vzhodu v dolgem grebenu Košute. Z južne strani so pobočja prisojna, poraščena in kljub strmini mnogo prijaznejša od prepadnega severnega ostenja. Zato so te stene tudi pozimi, seveda le tedaj, ko ni velike nevarnosti plazov, primerne za zimske vzpone. Med priljubljene zimske izlete sodi tudi vzpon do doma na Kofcah (1488 m), ob ugodnih razmerah pa še na Veliki vrh (2088 m) ali na Kladivo (2094 m).
Preberite več...
 

Oglej – košček mozaika pričakovanja

Natisni E-pošta

Oglej – košček mozaika pričakovanja
Ko se jesen nagne proti zimi, ima lahko na načrtovanje izletov bistven vpliv vreme. Morda je deževno, lahko celo zasneži ali pa veter ledeno brije. Takrat si je modro izbrati cilj, kjer ne bomo tako zelo odvisni od vremena. Kaj pravite na občudovanje rastlin in živali v varni notranjosti zgradbe? Pa ne katerekoli, niti ne živalskega vrta, ampak slovite bazilike v Ogleju.
Preberite več...
 

Bela, Bela krajina

Natisni E-pošta

Bela krajina
Zakaj se Bela krajina tako imenuje, je več razlag, a me doslej nobena ni popolnoma prepričala. Dejstvo je, da se lahko v Beli krajini na najrazličnejše načine srečujemo z belino. Moja najmočnejša in najbolj številna doživljanja beline Bele krajine so razgledi s pobočij nad Semičem. Gotovo že pozimi, ko se pogled požene čez belo ravnino, ki jo prekinjajo gozdne zaplate. V jesenskih in pomladnih dneh pa je pogosta nizka megla, ki zastre najnižje dele, iz belega morja pa štrli le, kar je bolj dvignjeno.
Preberite več...
 

Lipica - domovina lipicancev

Natisni E-pošta
Članek z naslovom "Lipica - domovina lipicancev" na žalost ni več dosegljiv. Bralce naprošamo, da nam manjkajočo vsebino pomagate zapolniti s svojimi informacijami. Krajše informacije lahko podate kar v komentarju k članku, morebitne daljše prispevke pa bomo objavili skupaj z vašimi informacijami in morebitno povezavo na vašo spletno stran ali blog.

 

Kalški greben (2224 m)

Natisni E-pošta
Članek z naslovom "Kalški greben" na žalost ni več dosegljiv. Bralce naprošamo, da nam manjkajočo vsebino pomagate zapolniti s svojimi informacijami. Krajše informacije lahko podate kar v komentarju k članku, morebitne daljše prispevke pa bomo objavili skupaj z vašimi informacijami in morebitno povezavo na vašo spletno stran ali blog.

Preberite več...
 

Ermanovec (1026 m)

Natisni E-pošta
Članek z naslovom "Ermanovec (1026 m)" na žalost ni več dosegljiv. Bralce naprošamo, da nam manjkajočo vsebino pomagate zapolniti s svojimi informacijami. Krajše informacije lahko podate kar v komentarju k članku, morebitne daljše prispevke pa bomo objavili skupaj z vašimi informacijami in morebitno povezavo na vašo spletno stran ali blog.
 
<< Začni < Nazaj 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Naprej > Konec >>

Rezultati 91 - 100 od 152
Zemljevid

Zadnji zapisi v bloge
Pisci blogov
Arhiv blogov
Zadnji prispevki

16:27 4.10.2008