Domov arrow Novice arrow izleti arrow Presersko polje
 
obcine
Občine
Kategorije prispevkov
Izleti po Sloveniji
Romarske poti
Slovenske pešpoti
Slovenska mesta in kraji
Slovenske domačije
Krajinski parki
Veliki Slovenci
Zanimivosti
Jezera
Novice
Vodniki in zemljevidi
Satelitska slika
Dogodki po Sloveniji
Trenutno ni napovedi.
Poglej cel koledar
Prijava

Pozabljeno geslo?
Slovenija
Slovenija
Osnovni podatki
Slovenske občine
Škofije
Statistika uporabnikov
48790 registriranih
0 danes
0 ta teden
0 ta mesec

Presersko polje

Natisni E-pošta

Presersko polje
Presersko polje ne bo nikoli doseglo slave Cerkniškega jezera, čeprav ima vse odlike kraškega presihajočega jezera. Na pragu Ljubljane je umaknjeno v samoto, dvignjeno nad Ljubljanskim barjem in umeščeno pod plečati Krim. Ravno toliko je skrito pod cesto, da ne vzbudi naše pozornosti, in morda prav zato večina izletnikov zavije na drugo stran, proti razgledni sv. Ani, od koder se razprostre pogled na barjansko ravnino, Ljubljano in gore v ozadju.

A spust v globoko kotanjo pod Preserjem se obrestuje s presenečenjem: pred nami se razkrije slikovita uravnava, čez katero se v okljukih vije potok.

Presersko polje
Potok pride na dan v izvirih, ki jih je največ na južnem delu, ponikne pa v požiralnikih na severu. Vode se zbirajo v nedrjih Krima, pritečejo na polje, po kratkem toku znova izginejo v podzemlje in se končno pojavijo na robu Ljubljanskega barja ter se pridružijo Ljubljanici. Ker sta pritok in odtok podzemska, lahko govorimo o značilnem kraškem polju. Na pobočjih se izmenjujejo pasovi redkega gozda, grmovja in travnikov, toliko priložnosti za rastlinske in živalske vrste. Ko smo na dnu polja, se tudi na zunaj opazi, da ima tod voda glavno besedo. Območja, kjer voda zastaja dalj časa, prerašča drugačno rastlinstvo, v okolici požiralnikov pa so blatna polja.

Presersko polje
Presersko polje premore še eno lastnost, značilno za kraška polja: muhavo količine vode. Ob večjih deževjih, ko podzemni odtoki ne zmorejo odvesti vse vode, rečica prestopi bregove in nastane občasno jezerce. Seveda je slika ob suši čisto drugačna. O vodi ni ne duha ne sluha, le struga in zevajoči požiralniki dajejo slutiti, da se je tod pretakala voda. In ravno ta različnost, povezana z nihanjem vode od suše do poplave, je tisti skrivnostni čar kraške spremenljivosti.

Kraško nepredvidljivo je tudi delovanje božje besede. Zdaj nas napaja, ne da bi se tega zavedali, občasno nas silovito preplavi, ali pa sledijo obdobja suše, občutka, ko se besede kot uvelo listje premetavajo brez smisla in haska. 

Presersko polje
Težave imamo s sprejemanjem razsežnosti božje besede, saj smo navajeni razmišljati le v prostoru in času. A Beseda v času sega v neskončnost, ima pa tudi stvariteljsko razsežnost ? torej se po njej nekaj zgodi. Ne glede na to zapletenost, pa je beseda dostopna in namenjena vsakemu od nas, po njej smo celo nastali. Zato je tudi mnogo načinov, kako se dokopati do pomena, ki je za črkami in zapisanimi besedami. Jezus  je na primer v svoj pedagoški program za lažje razumevanje uvrstil prilike. Ali ni velikonočna skrivnost osupljivo preprosto razložena s semenom, ki mora umreti, da obrodi sad?

Presersko polje
Ob opazovanju narave na izletih se še vedno porajajo prilike, ko stvarstvo spregovori o Besedi. Ali ste bili že kdaj zaskrbljeni zaradi debele snežne odeje? Ste kdaj podvomili, da je avgusta ne bo več, pa tudi če ne boste odkidali lopate snega? Kolikokrat ste pomislili, kaj če sonce zjutraj ne vzide ali za zimo ne pride pomlad? Z isto gotovostjo bi morali zaupati veselemu oznanilu, da je sonce, ki se je zatemnilo na Kalvariji, z novo močjo zasijalo v velikonočnem jutru. Veselimo se, saj smo odrešeni!

Dostop:
Iz Ljubljane se zapeljemo čez Ljubljansko barje do Podpeči v smeri proti Borovnici in preden prečkamo železniško progo, zavijemo na levo proti Rakitni skozi Kamnik pod Krimom do Preserja. Tu pustimo avto in se po neoznačenih stezah in kolovozih spustimo na polje.
Satelitska slika Preserskega polja in okolice.

Ključne besede

Tag cloud Dodaj...
Please Enter New Tags Separated By Comma's
  ali zapri

Brezovica  Notranjska  izlet 
Komentarjev
Dodaj novIšči
Komentiraj
Ime:
Spletna stran:
Naslov:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
 
Security Image
Prosimo vpišite anti-spam kodo, ki jo vidite na sliki.

 
Zemljevid

Zadnji zapisi v bloge
Pisci blogov
Arhiv blogov
Zadnji prispevki

16:27 4.10.2008