Domov arrow Novice arrow Gospodarske novice
 
obcine
Občine
Kategorije prispevkov
Izleti po Sloveniji
Romarske poti
Slovenske pešpoti
Slovenska mesta in kraji
Slovenske domačije
Krajinski parki
Veliki Slovenci
Zanimivosti
Jezera
Novice
Vodniki in zemljevidi
Satelitska slika
Dogodki po Sloveniji
Trenutno ni napovedi.
Poglej cel koledar
Prijava

Pozabljeno geslo?
Slovenija
Slovenija
Osnovni podatki
Slovenske občine
Škofije
Statistika uporabnikov
48790 registriranih
0 danes
0 ta teden
0 ta mesec
Gospodarske novice

Slovenski gospodarski tokovi julij 2007

Natisni E-pošta
V Strategiji gospodarskega razvoja Slovenije, sprejeto pred nekaj leti je bil najvažnejši cilj formuliran v naslednjem smislu: Slovenija mora v svojem razvoju čimprej dohiteti povprečno razvitost držav članic EU, ki je tedaj štela 15 držav. Časovno razdobje, v katerem bomo dosegli ta cilj je v prvi vrsti odvisno od tega za koliko odstotkov na leto bo Slovenija prehitevala stopnjo razvoja evropskih držav. Če bi npr. Evropo prehitevali za 3 odstotke letno, bi evropsko povprečje ujeli že v 10 letih, oziroma še prej, kajti nekaj let je med tem že minilo.

Preberite več...
 

Slovenski gospodarski tokovi junij 2007

Natisni E-pošta
Optimizem ne popušča

Po BDP na prebivalca po kupni moči je Slovenija že leta 2004 dosegla 83,3 odstotka povprečja 27 članske skupnosti. S tem smo že prehiteli Portugalsko s 74,8 odstotka povprečja skupnosti in za malenkost zaostali za Grčijo, ki je dosegla 84,8 odstotka povprečja skupnosti. Zaostali smo tudi za Ciprom, ki je po povprečnem dohodku na prebivalca celo pred Grčijo. Naša južna soseda Hrvaška je z 49 odstotki povprečnega dohodka Unije prehitela Latvijo ter Romunijo in Bolgarijo, ki sta na repu med državami članicami in sta tudi krivi za to, da se je povprečje znižalo in posledično zvišalo v ostalih članicah, tudi v Sloveniji.
Preberite več...
 

Slovenski gospodarski tokovi maj 2007

Natisni E-pošta
Prvi maj je pri nas že dolgo vrsto let praznik dela, a šele tri leta je preteklo od našega vstopa v EU. To je sicer kratka doba, vendar dovolj dolga za prvo izmero stroškov in koristi, kot bi rekli ekonomisti. Pri tem je zanimivo, da so mnenja ekonomistov skoraj identična z mnenji politikov. Eni in drugi vidijo skoraj izključno pozitivne plati našega vstopa v EU. Pri tem ni čisto jasno, ali negativnih plati ne vidijo, ali jih tudi dejansko ni. Edino predsednik vlade Janez Janša je posebej poudaril, da ne vidi niti enega kazalnika, ki bi kazal na negativno smer poteka dogodkov po vstopu Slovenije v EU. Če je temu tako, potem imamo (naj bi imeli) od tega koristi vsi državljani Republike Slovenije, naše življenje je potemtakem kvalitetnejše in bogatejše. Če bodo stvari tudi v prihodnje tekle v tej smeri, potem se bo pomen prvega maja, kot dneva vključitve v EU, samo še povečeval.
Preberite več...
 

Slovenski gospodarski tokovi april 2007

Natisni E-pošta
Združevanje Evrope poteka že 50 let

Na veliki proslavi 50. rojstnega dne EU v Berlinu je francoski predsednik Jaques Chirac izjavil: »Danes, 50 let po podpisu rimske pogodbe, smo tako združeni v cilju, da EU še pred naslednjimi volitvami v evropski parlament leta 2009 zagotovimo nov skupni temelj«. Ali to pomeni, da je EU takorekoč zgradba brez temelja in potemtakem nestabilna? Zdi se, da takšno sklepanje ni na mestu, saj Chirac v isti sapi govori o rimski pogodbi in o potrebi po novem skupnem temelju. Na ta način je pravzaprav izrazil potrebo po nadaljnem evropskem povezovanju in združevanju, čeprav je res, da so prav Francozi prvi zavrnili novo evropsko ustavo. Potrdilo pa jo je že 18 držav članic, kar sploh ni zanemarljivo dejstvo.
Preberite več...
 

Slovenski gospodarski tokovi marec 2007

Natisni E-pošta
Ugodna presenečenja so vedno dobrodošla

Eno takšnih presenečenj je tudi januarska inflacija. Potem, ko so vsi napovedovali, da bodo cene blaga in storitev zaradi uvedbe evra poskočile, se je zgodila deflacija, oziroma znižanje cen v višini 0,7 odstotka v primerjavi z decembrom 2006. Zvišanje cen je bilo še toliko bolj verjetno, ker so ekonomisti na UMAR ugotavljali, da je evro že k decembrski inflaciji prispeval 0,15 odstotne točke. Dejansko je v vseh državah, ki so dosedaj uvedle evro prišlo do večjega ali manjšega povečanja cen življenskih potrebščin. Največji skok so zabeležili v sosednji Italiji. Tudi sicer je uvedba evra v Sloveniji (s)tekla bolj gladko kot v drugih državah, kar pomeni, da znamo biti tudi zelo učinkoviti, če le hočemo in če se dobro pripravimo.
Preberite več...
 
<< Začni < Nazaj 1 2 3 Naprej > Konec >>

Rezultati 23 - 27 od 27
Zemljevid

Zadnji zapisi v bloge
Pisci blogov
Arhiv blogov
Zadnji prispevki

16:27 4.10.2008