Domov arrow Novice arrow Gospodarske novice
 
obcine
Občine
Kategorije prispevkov
Izleti po Sloveniji
Romarske poti
Slovenske pešpoti
Slovenska mesta in kraji
Slovenske domačije
Krajinski parki
Veliki Slovenci
Zanimivosti
Jezera
Novice
Vodniki in zemljevidi
Satelitska slika
Dogodki po Sloveniji
Trenutno ni napovedi.
Poglej cel koledar
Prijava

Pozabljeno geslo?
Slovenija
Slovenija
Osnovni podatki
Slovenske občine
Škofije
Statistika uporabnikov
48790 registriranih
0 danes
0 ta teden
0 ta mesec
Gospodarske novice

Slovenski gospodarski tokovi julij 2008

Natisni E-pošta
S koncem junija se je Sloveniji iztekel mandat predsedovanja Svetu EU. Zato je verjetno še prezgodaj za dokončno oceno tega našega zgodovinskega skoka v Evropo in svet. Prav čudno je bilo videti našega predsednika vlade, ki vodi pogajanja med EU in Latinsko Ameriko, ali našega zunanjega ministra, ki se v imenu EU udeležuje pogajanj o miru na Bližnjem vzhodu, o odnosih med EU in Japonsko itd. Posebna kategorija so bila tudi pogajanja o krepitvi odnosov med EU in ZDA na Brdu, ter pogajanja med EU in Rusko federacijo v Hanti – Mansijsku. V vseh teh primerih je naš predsednik vlade nastopal kot predsednik Sveta EU in je bil deležen enako velike pozornosti in spoštovanja kot predsednik evropske komisije Jose Manuel Barrosso.
Preberite več...
 

Slovenski gospodarski tokovi junij 2008

Natisni E-pošta
O socialni neenakosti in razslojevanju se v Sloveniji največkrat pogovarjamo, ali celo kregamo, brez preverjenih podatkov in zato tudi brez pravih argumentov. Samokritični razpravljalci celo sami priznavajo, da gre pri tem pogosto za improvizacije in spolitizirane razprave, čemur se v Sloveniji očitno ne moremo izogniti. Namesto moči argumentov se poslužujemo argumentov moči.
Preberite več...
 

Slovenski gospodarski tokovi maj 2008

Natisni E-pošta
Strmo padanje tečajev na svetovnih in evropskih borzah, vključno z ljubljansko, je v aprilu temeljito pretreslo ne samo kupce in prekupčevalce z delnicami, marveč skoraj celotno svetovno javnost. Strokovna in laična javnost se je spraševala po vzrokih za takšen potek dogodkov. Pri tem je zanimivo, da nam z res prepričljivim in enoznačnim odgovorom ni postregel nihče, tako da človek dobi občutek, da tudi tedaj, ko bo dejansko nastopila kriza svetovnih razsežnosti nihče ne bo znal pojasniti, zakaj je do nje pravzaprav prišlo. Kot najbolj nepredvidljiv se je ponovno "izkazal" psihološki dejavnik, ki mu nihče ne zna natančno izmeriti prave "teže". K sreči so se stvari po nekaj črnih dnevih obrnile v pravo smer in ekonomisti so znova lahko začeli razmišljati o bolj predvidljivih tokovih, kot so tisti na borzah.
Preberite več...
 

Slovenski gospodarski tokovi april 2008

Natisni E-pošta
V Sloveniji že od leta 1994 naprej beležimo povprečno 4 odstotno gospodarsko rast. Najnižja rast BDP je bila zabeležena leta 2003, ko je znašala 2,8 odstotka, najvišja pa v preteklem letu 2007, ko je rast BDP poskočila kar za 6,1 odstotka. To je bila najvišja gospodarska rast v zadnjih 17 letih. Medletna nihanja seveda niso nikakršna slovenska posebnost, in nikakršna posebnost niso niti nihanja med četrtletji v teku enega leta. Tako je bila v lanskem letu najbolj živahna rast v prvi polovici leta, v prvem četrtletju je bila celo 7,2 odstotna, v zadnjem četrtletju pa se je gospodarska rast že močno približala običajni rasti.
Preberite več...
 

Slovenski gospodarski tokovi marec 2008

Natisni E-pošta
Inflacija besed(ičenja) o inflaciji se je z nezmanjšano intenzivnostjo in ostrino nadaljevala tudi v februarju. Na zahtevo opozicije je prišlo celo do izrednega zasedanja Državnega zbora na temo inflacije, na kateri so zapravili 11 ur dragocenega časa, ne da bi sprejeli en sam sklep, ki bi kakor koli pripomogel k zmanjševanju inflacijskih pričakovanj. To bo tako ostalo vse dotlej, dokler se razpravljalci ne bodo osredotočili na identifikacijo vzrokov za inflacijo in na iskanje ukrepov za postopno zapiranje prostora za inflacijo.
Preberite več...
 

Slovenski gospodarski tokovi februar 2008

Natisni E-pošta
Po prvem mesecu slovenskega predsedovanja Svetu Evrope lahko rečemo, da smo že krepko zadihali z Evropo. Pomembni sestanki na ministrski, ali kakšni drugi ravni se vrstijo iz dneva v dan, bodisi pri nas na Brdu ali v Ljubljani, bodisi v Bruslju ali v Strassburgu. Navadni državljani to občutimo na svoji koži po zastojih na cestah, medtem ko nas poročila o srečanjih, na katerih naši funkcionarji nastopajo kot prvi med enakimi, prav nič ne motijo. Upati je, da to svojo vlogo uspešno igrajo in da jo bodo uspešno odigrali do konca našega mandata.
Preberite več...
 

Slovenski gospodarski tokovi januar 2008

Natisni E-pošta
Mesec december je po pravilu natrpan s pomembnimi dogodki vseh vrst. Dogodki na gospodarskem področju niso pri tem nobena izjema. Ne glede na to, pa bo najbrž najbolj prav, če naš pregled začnemo z omembo dveh dogodkov, ki sta po svoji naravi najprej politična in šele nato ekonomska. V mislih imamo odpravo mejnih kontrol (tudi mejnih blokov in ramp) na mejah Slovenije z Italijo, Avstrijo in Madžarsko, ter uvedbo poostrene kontrole na južni 670 km dolgi meji s Hrvaško. To se je zgodilo 21. dec. 2007, na letališčih in v pristaniščih se bo to zgodilo šele v marcu 2008. Že naslednjega dne je v Državnem zboru prisegel tretji predsednik države dr. Danilo Türk.
Preberite več...
 

Slovenski gospodarski tokovi december 2007

Natisni E-pošta
Poročilo o slovenskih gospodarskih tokovih za november lahko nadaljujemo tam, kjer smo ga za oktober končali. Po treh dneh razprav in prerekanj v državnem zboru sta bila namreč v našem najvišjem predstavniškem organu dokončno sprejeta in potrjena proračuna za leti 2008 in 2009, in sicer v skoraj enaki višini, kakršno je predvidel že predlog proračunov za prihodnji dve leti. Prišlo pa je do 45 prerazporeditev davkoplačevalskega denarja, vsega skupaj v višini 11,4 milijona evrov. Vseh dopolnil k predlogu proračunov je bilo sicer več kot 170, a sprejetih je bilo le malo. Največ dopolnil se je nanašalo na postavke Direkcije RS za ceste, kar kaže na to, da je problematika gradnje in vzdrževanja cestnega omrežja v Sloveniji še vedno zelo žgoča, nenazadnje tudi z vidika pridobivanja glasov volilcev.
Preberite več...
 

Slovenski gospodarski tokovi november 2007

Natisni E-pošta
Mesec oktober je dober, pravijo v reklami za NKMB. Nekaj podobnega je bilo slišati tudi o stanju slovenskega gospodarstva, s tem, da je bilo največkrat govora o krvni sliki slovenskega gospodarstva. Ocene so se gibale od "krvna slika slovenskega gospodarstva je dobra", do ocene "krvna slika je odlična". Te ocene so prihajale iz ust gospodarstvenikov in ekonomistov in ne nazadnje tudi iz ust sindikalistov, ki pa upravičeno protestirajo zato, ker zaposleni, ki veliko prispevajo k ugodni sliki slovenskega gospodarstva po njihovi oceni od tega nimajo ustrezne koristi. 
Preberite več...
 

Slovenski gospodarski tokovi oktober 2007

Natisni E-pošta
V zelo spodbudne gospodarske tokove je kot strela z jasnega (18. 9.) udarila vodna ujma in v nekaj urah naredila za več kot 200 milijonov evrov škode. Pravzaptav se je kar ponorčevala iz človeške pameti. Razdejala in onesposobila je številne infrastrukturne sisteme in komunikacije in kar je še bolj tragično tudi človeška bivališča in delovišča. V Železnikih je močno prizadela najmanj štiri podjetja, z Domelom kot največjim, da o številnih obrtnih delavnicah, tudi drugod po Sloveniji, niti ne govorimo. Izpad prihodka v teh podjetjih in delavnicah se bo prav gotovo odrazil tudi v septembrskih mesečnih izkazih. Ob tem seveda sploh ni zanemarljivo dejstvo, da smo Slovenci tudi v tem primeru pokazali veliko solidarnosti in pripravljenosti za pomoč. To pa je tisto kar krepi naš optimizem in nas dela  močne.
Preberite več...
 

Slovenski gospodarski tokovi september 2007

Natisni E-pošta
V počitniških mesecih, juliju in avgustu, običajno začasno utihnejo tudi inštitucije in posamezniki, ki sicer zelo pozorno spremljajo gospodarske tokove v Sloveniji. Še največkrat je govora o turizmu, kot tisti gospodarski panogi, ki največji razmah v naših klimatskih pogojih doživlja prav v juliju in avgustu. Nekaj tega je bilo v naših medijih tudi letos. Toda turizem, četudi kot cvetočo panogo, je letos v celoti zasenčila inflacija, ki se je po nekajmesečnem zatišju znova prebila med vodilne makroekonomske teme. Skoraj ni bilo medija, ali/in pomembnejšega ekonomista, ki se ne bi oglasil oziroma razpisal o tej temi.

Preberite več...
 
<< Začni < Nazaj 1 2 3 Naprej > Konec >>

Rezultati 12 - 22 od 27
Zemljevid

Zadnji zapisi v bloge
Pisci blogov
Arhiv blogov
Zadnji prispevki

16:27 4.10.2008