Domov arrow Slovenske domačije
 
obcine
Občine
Kategorije prispevkov
Izleti po Sloveniji
Romarske poti
Slovenske pešpoti
Slovenska mesta in kraji
Slovenske domačije
Krajinski parki
Veliki Slovenci
Zanimivosti
Jezera
Novice
Vodniki in zemljevidi
Satelitska slika
Dogodki po Sloveniji
Trenutno ni napovedi.
Poglej cel koledar
Prijava

Pozabljeno geslo?
Slovenija
Slovenija
Osnovni podatki
Slovenske občine
Škofije
Statistika uporabnikov
48790 registriranih
0 danes
0 ta teden
0 ta mesec
Slovenske domačije

Tonina hiša

Natisni E-pošta
Istrsko kmečko stavbarstvo
Tonina hiša
Tonina hiša
V času, ko je pozornost večine kontinentalcev usmerjena proti morju, je prav, da se tudi z našo serijo prispevkov o etno domačijah obrnemo v Primorsko smer, oziroma točneje k Tonini hiši v Sv. Petru v občini Piran. Gre za hišo, ki je lep primer istrskega kmečkega stavbarstva in se kot takšna v skoraj vseh pogledih razlikuje od podeželskega (kmečkega) stavbarstva v drugih delih Slovenije.
Preberite več...
 

Liznjekova hiša

Natisni E-pošta
Stavbarstvo Zgornjesavske doline
Liznjekova hiša


Liznjekova domačija
V središču Kranjske Gore, po starem imenovane Borovška vas (ves), stoji Liznjekova hiša ali domačija. Kot poučen primer ljudskega stavbarstva v preteklih stoletjih je prav, da je za nekaj časa tudi v središču naše pozornosti. L. 1983 (po petih letih) temeljito obnovljena in spomeniško zavarovana Liznjekova hiša oživlja predstavo o stavbarstvu Zgornjesavske doline pred stoletji, ko so fasade hiš poživljale freske in izrezljani balkoni, ko je notranjščino hiš lepšalo poslikano pohištvo in je pojil prostore vonj po dimu, je zapisal Tone Cevc v knjigi Kmečke hiše v Karavankah. Prav poslikava pohištva je tista zvrst umetnosti, ki je bila najbolj razvita v Kranjski Gori in okolici.
Preberite več...
 

Budnarjeva domačija

Natisni E-pošta

Muzej, ki živi
Budnarjeva hiša - po domače pr' Matjaž

Budnarjeva domačija
Nekaj kilometrov vzhodno od Kamnika in slabih 300 metrov višje stoji razloženo naselje Zg. Palovče. Dober kilometer naprej proti vzhodu in komaj kaj nižje se Zg. Palovče nadaljujejo v Sp. Palovče in le-te v Vranjo Peč s farno cerkvijo sv. Urha. Vse tri vasi, ali bolje domačije so se lepo prilagodile razgibanemu terenu, na katerem ležijo. Med seboj in s širnim svetom so povezane z dokaj spodobno asfaltirano cesto, ki zaposlenim omogoča vsakodnevno vožnjo v dolino. V vseh treh vaseh je navzlic temu še kar nekaj starih, opuščenih in propadajočih objektov, ki pričajo o tem, da so jih stanovalci zapustili. Nekaj je pa tudi novogradenj in še več obnovljenih stanovanjskih in gospodarskih poslopij.

Preberite več...
 
<< Začni < Nazaj 1 2 3 4 5 6 Naprej > Konec >>

Rezultati 51 - 53 od 53
Zemljevid

Zadnji zapisi v bloge
Pisci blogov
Arhiv blogov
Zadnji prispevki

16:27 4.10.2008