Domov arrow Slovenske domačije
 
obcine
Občine
Kategorije prispevkov
Izleti po Sloveniji
Romarske poti
Slovenske pešpoti
Slovenska mesta in kraji
Slovenske domačije
Krajinski parki
Veliki Slovenci
Zanimivosti
Jezera
Novice
Vodniki in zemljevidi
Satelitska slika
Dogodki po Sloveniji
Trenutno ni napovedi.
Poglej cel koledar
Prijava

Pozabljeno geslo?
Slovenija
Slovenija
Osnovni podatki
Slovenske občine
Škofije
Statistika uporabnikov
48790 registriranih
0 danes
0 ta teden
0 ta mesec
Slovenske domačije

Muzej solinarstva v Krajinskem parku Sečoveljske soline

Natisni E-pošta
Notranjost muzeja
Tokrat se bomo z našo rubriko Slovenske domačije poskusili vživeti v povsem samosvoj svet, v življenje več kot 400 družin iz Pirana in okolice, ki so poletja do 60 let prejšnjega stoletja preživljale v solinah s srednjeveškim načinom pridobivanja soli. V starih Piranskih solinah so začeli pridobivati sol že proti koncu 14. stoletja (leta 1375), ko so na bazenih začeli gojiti petolo, pripeljano z otoka Paga. Mimogrede je treba povedati, da so nekatere soline še starejše od Piranskih (npr. Lucijske), in strokovnjaki domnevajo, da je solinarstvo na tem prostoru staro že več kot 1000 let.
Preberite več...
 

Muzej na prostem pri kartuziji Pleterje

Natisni E-pošta
Muzej na prostem pri kartuziji Pleterje
Zahvaljujoč srečnemu naključju se Dolenjska in z njo vsa Slovenija danes lahko ponaša še z enim, po obsegu sicer majhnim, a zelo simpatičnem muzejem na prostem pri kartuziji Pleterje pod Gorjanci. V začetku 90. let so se namreč ujeli interesi kartuzije, ki je želela del svoje dodatne ponudbe (predvsem informacijsko prodajno službo) prestaviti izven samostanskih zidov in interesi novomeškega zavoda za varstvo naravne in kulturne dediščine, ki je želel ohraniti nekaj stavb, zapisanih propadu. Medtem ko je na zavodu zorel idejni načrt muzeja na prostem je samostan Pleterje kupil Kegljevičevo hišo v vasi Ostrog, ki je bila zaradi svojih karakteristik ovrednotena kot kulturni spomenik.
Preberite več...
 

Vodnikova domačija

Natisni E-pošta
Vodnikova hiša
Vodnikova hiša - obok
Vodnikova domačija - etnološki in kulturni spomenik

Z našo rubriko Slovenske domačije smo doslej obiskali že kar lepo število domačij v različnih delih Slovenije. Nekatere v zelo odročnih krajih, nekatere v bližini ali celo sredi vasi. Tokrat se bomo zadržali kar sredi mesta in to celo sredi glavnega mesta Ljubljane. Vodnikova domačija v Zgornji Šiški sicer ne stoji povsem sredi mesta, vsekakor pa drži, da se je danes znašla sredi urbanega okolja, drži pa tudi to, da je bila Zgornja Šiška še do prve svetovne vojne povsem vaško naselje. V času Vodnikovega rojstva je bila Zgornja Šiška obcestna vas, precej oddaljena od Ljubljane. Večina prebivalcev se je ukvarjala s kmetijstvom.
Preberite več...
 

Pleteršnikova domačija

Natisni E-pošta
Pleteršnikova domačija
Pleteršnikova domačija v Pišecah, kraju blizu Bizeljskega in Brežic, torej blizu meje s Hrvaško se je v seriji, v kateri predstavljamo (stare) slovenske domačije znašla bolj zaradi Pleteršnikove spominske zbirke, ki je urejena v njegovi rojstni hiši, kot pa zaradi svoje etnološke vrednosti kot stavbna dediščina. Nekaj je na to vplivalo tudi dejstvo, da na prostoru Spodnjega Posavja ni dobro ohranjenih starih domačij, ki bi z etnološkega vidika kaj več pomenile tudi v slovenskem merilu.
Preberite več...
 

Prešernova rojstna hiša

Natisni E-pošta
Prešernova rojstna hiša
Ob predstavitvi dr. Franceta Prešerna v rubriki Veliki Slovenci se spodobi, da predstavimo tudi Prešernovo rojstno hišo, tako kot smo to storili ob predstavitvi začetnika slovenske književnosti Primoža Trubarja. Pri tem se skorajda ni mogoče omejiti zgolj na rojstno hišo samo, ampak je treba to hišo postaviti v širši prostor, v prostor rojstne vasi Vrbe, v prostor Blejskega kota in Gorenjske nasploh. Tako kot je to storil tudi pesnik sam. V dobro znanem sonetu je ljubezen do domačije neločljivo povezoval z ljubeznijo do rojstne vasi Vrbe s cerkvijo sv. Marka in hišo očetovo. V širši prostor je posegel v svoji največji pesnitvi Krstu pri Savici, ki se dogaja v bližnjem Bledu in Bohinju. Ne nazadnje je tudi doprsni kip pesnika postavljen toliko pred hišo, da obiskovalec hkrati s hišo uzre tudi cerkev sv. Marka.
Preberite več...
 

Škrateljnova hiša v Divači

Natisni E-pošta
Škrateljnova hiša v Divači
Pravzaprav bi se naslov moral glasiti Škrateljnova domačija, saj k hiši spadata še dve gospodarski poslopji (štala s svinjskim hlevom in hram s skednjem) in ne nazadnje tudi vodnjak s trebušasto kamnito šapo, ki je zbiral vodo s skrlaste strehe stanovanjskega poslopja. Še v začetku 20. stoletja je bila Škrateljnova hiša največja in najpomembnejša v Divači. Vendar samo na zunaj. Notranje je začela izgubljati na pomenu že kmalu po izgradnji železnice proti Trstu (1857) in proti Puli (1876).
Preberite več...
 

Muzej na prostem Rogatec

Natisni E-pošta

Muzej na prostem Rogatec

Muzej na prostem Rogatec
Pravzaprav je nenavadno, da so se v razmeroma majhnem mestu kot je Rogatec med prvimi v Sloveniji domislili, da bi bilo potrebno urediti muzej na prostem. Še bolj nenavadno je to, da niso ostali le pri zamisli, ampak so jo tudi uresničili. Leta 1981 so ustanovili Društvo za ureditev muzeja na prostem in prav kmalu so začeli z delom. Leta 1983 so iz bližnje vasi Tlake na izbrano lokacijo zunaj mesta prenesli Šmitovo domačijo, stanovanjsko hišo subpanonskega tipa in v naslednjih 4 letih je muzej že pridobil (skoraj) današnjo podobo.
Preberite več...
 

Skomarska hiša

Natisni E-pošta
Skomarska hiša
Skomarje je razložena hribovska vas globoko v nedrjih južnih pobočij Pohorja. Spada med najviše ležeče vasi (okrog 944 m nad morjem) in njeni prebivalci se še vedno večinsko ukvarjajo s kmetijstvom. V vasi je ohranjenih nekaj imenitnih kulturnih spomenikov in naravnih znamenitosti: v osnovi gotska, a povsem barokizirana cerkev sv. Lamberta, od koder je TV Slovenija l. 1990 prvič prenašala polnočnico, baročno zasnovano župnišče, stara Beškovnikova hiša z odlično ohranjeno gostilniško opremo, nekaj gospodarskih poslopij, ter grob in spominska znamenja pohorskega pesnika Jurija Vodovnika.
Preberite več...
 

Kavčnikova domačija

Natisni E-pošta
Živi muzej kmečkega stavbarstva
Kavčnikova domačija

Kavčnikova domačija
Kavčnikova domačija nas s svojim osrednjim delom imenovanim dimnica popelje v čas pred kakšnimi 400 leti. Da gre za tako staro stavbo dokazujejo mala okenca na dimnični celici, smučni mehanizem za zapiranje oken in detajli lesenih tečajev na vhodnih vratih v lopi. Dimnična celica je bila tedaj edini bivalni prostor Kavčnikove domačije, saj majhna veža te funkcije ni imela.
Preberite več...
 

Trubarjeva domačija

Natisni E-pošta
Trubarjeva domačija
Trubarjeva domačija obsega več objektov:
- spominska hiša s spominsko sobo in mlinom;
- žaga venecijanka, ki stoji na otoku;
- gospodarsko poslopje, v katerem je iz hleva nastala krčma, iz skednja je nastala galerija Skedenj, na podstrešju nad galerijo je Trubarjeva čitalnica, v prejšnji kašči pa je sedaj sprejemnica in prodajalna spominkov.
Preberite več...
 
<< Začni < Nazaj 1 2 3 4 5 6 Naprej > Konec >>

Rezultati 41 - 50 od 53
Zemljevid

Zadnji zapisi v bloge
Pisci blogov
Arhiv blogov
Zadnji prispevki

16:27 4.10.2008