Domov arrow Slovenske domačije
 
obcine
Občine
Kategorije prispevkov
Izleti po Sloveniji
Romarske poti
Slovenske pešpoti
Slovenska mesta in kraji
Slovenske domačije
Krajinski parki
Veliki Slovenci
Zanimivosti
Jezera
Novice
Vodniki in zemljevidi
Satelitska slika
Dogodki po Sloveniji
Trenutno ni napovedi.
Poglej cel koledar
Prijava

Pozabljeno geslo?
Slovenija
Slovenija
Osnovni podatki
Slovenske občine
Škofije
Statistika uporabnikov
48790 registriranih
0 danes
0 ta teden
0 ta mesec
Slovenske domačije

Škrabčeva domačija v Hrovači pri Ribnici

Natisni E-pošta
Škrabčeva hiša
Škrabčeva hiša
Lepo obnovljena in vzdrževana Škrabčeva domačija stoji ob križišču cest skozi vas Hrovačo, nekakšnem predmestju Ribnice. V celoti zasluži naziv domačija, saj gre v tem primeru pravzaprav za kompleks stavb, ki so razporejene po obsežnem prostoru, z lepo vzdrževano trato med njimi. Poleg razpotegnjene kmečke hiše s hlevom stoji v isti vrsti, toda ločeno, še svinjak, njemu nasproti je postavljena kašča, še malo naprej je kozolec in še nekaj naprej je skedenj, ki je sedaj preurejen v galerijo, oziroma muzej. H kompleksu stavb pri Škrabčevi domačiji je treba prišteti še opuščeno kovačijo na nasprotni strani ceste, ki jo je lastnik Škrabčeve domačije Janez Škrabec dokupil z namenom, da jo preuredi v kovaški muzej. Središče vasi Hrovača na ta način postopoma dobiva muzejski značaj, kjer bo na enem mestu mogoče videti, kako so živele in dihale slovenske vasi v tem delu Slovenije.
Preberite več...
 

Jurčičeva domačija

Natisni E-pošta
Jurčičeva rojstna hiša
Jurčičeva rojstna hiša
Jurčičeva domačija je ena tistih domačij, ki v vseh pogledih izpolnjuje kriterije za uvrstitev v našo rubriko Slovenske domačije. Je vzorno urejena in vzdrževana domačija, ki v neposredni okolici pa tudi v širšem slovenskem prostoru funkcionira kot muzej na prostem. Za domačijo enega velikih Slovencev se to tudi spodobi. Za njeno vzdrževanje skrbi občina Ivančna Gorica, oziroma Zveza kulturnih društev Ivančna Gorica.
Veliki večini Slovencev je dobro znano, da se Jurčičeva domačija nahaja v prijazni dolenjski vasici Muljava, ki je in bo za vedno ostala neločljivo povezana z imenom Josipa Jurčiča. Tu je Jurčič preživljal mladostna leta in se v njo pravzaprav vračal vse svoje življenje. Morda ne toliko fizično, pač pa v duhu, saj se je v svojih delih neprestano vračal v domače okolje, k likom ali/in življenju ljudi v tem okolju.
Preberite več...
 

Jurjeva domačija

Natisni E-pošta
Jurjeva hiša
Jurjeva hiša
Jurjeva domačija – Občine 11 –, se nahaja v naselju Občine, v Občini Trebnje in hkrati na robu Suhe krajine. Leta 2000 je bila z odlokom Občine Trebnje razglašena za kulturni spomenik lokalnega pomena. Zaradi kulturnih, etnoloških, krajinskih, zgodovinskih in drugih izjemnih lastnosti ima poseben pomen za poznavanje življenja kmečkega prebivalstva v času pred, med in takoj po II. sv. vojni; Na podlagi poznavanja objektov in njihove funkcije se sklepa, da sta bili poljedelstvo in živinoreja tisti materialni podlagi, ki sta pogojevali način življenja nekdanjih prebivalcev te domačije.
Preberite več...
 

Plečnikova hiša v Trnovem

Natisni E-pošta
Zimski vrt
Zimski vrt
Prispevek o Plečnikovi hiši je sicer napisan za rubriko Slovenske domačije, a se zdi, da pojem domačija v tem primeru ni najbolj na mestu. Pojem domačija bolje pristaja podeželjskim zgradbam, ki poleg stanovanjske hiše pogosto zaobsegajo tudi gospodarsko poslopje. Poleg tega pri Plečnikovi hiši tudi ne gre za zelo staro poslopje, kar je tudi eden od kriterijev pri izboru slovenskih domačij. Pač pa ta hiša povsem izpolnjuje kriterij odprtosti za javnost, saj je spremenjena v muzej, za katerega skrbi Muzej in galerije mesta Ljubljane, ki poleg te hiše vključuje še Grad Fužine s stalno razstavo o Jožetu Plečniku, Jakopičevo galerijo in Bienale industrijskega oblikovanja.
Preberite več...
 

Romanska hiša v Štanjelu

Natisni E-pošta
Vodnjak
Vodnjak
Štanjel je eno najstarejših in eno najslikovitejših kraških naselij. Terasasto razporejene hiše na pobočju 364 m visokega Turna z mogočnim gradom in cerkvijo sv. Danijela ga delajo vidnega daleč nad kraško planoto. Dominanten zemljepisni položaj je Štanjelu omogočil nadzorovanje prehoda v Italijo in je najbrž prav zaradi tega dobil tudi obzidje. Pri tem se ne ve natančno, kdaj je bilo obzidje zgrajeno, dejstvo pa je, da je bil Štanjel edina popolnoma utrjena mestna naselbina na Krasu.
Preberite več...
 

Kraška hiša v Repnu

Natisni E-pošta
Hiša
Muzej Kraška hiša v Repnu, kot se uradno imenuje, je odprta za obiskovalce šele nekaj mesecev. Navzlic temu je med Slovenci na Tržaškem že široko znana. Najbolj odmevna prireditev, ki se je v tem času zgodila v tej hiši je bila kmečka ohcet zadnji vikend v avgustu. To prireditev si je ogledalo ogromno število Slovencev in verjetno tudi Italijanov. Ko sem na Opčinah dve gospe vprašal za pot do Repna, sta mi obe v en glas pojasnili, da bi moral priti prejšnjo soboto, ko se je tam dogajala kmečka ohcet. Obred kmečke ohceti je zaživel že leta 1968 in vsakokrat traja vsega skupaj štiri dni. Prave kraške poroke se udeleži približno 500 oseb v narodni (ljudski) noši. Poroka se odvija v cerkvi na Tabru, nakar se svatje v sprevodu sprehodijo do Repna, kjer jih v Kraški hiši čaka še obred predaje neveste ženinovi družini. Štiridnevnega praznovanja se vsakič udeleži več tisočglava množica radovednežev.
Preberite več...
 

Veberičeva domačija

Natisni E-pošta

Kratko in bogato življenje Veberičeve domačije

Veberičeva domačija
Domačija, ki jo v rubriki Slovenske domačije predstavljamo tokrat se v marsikaterem pogledu razlikuje od večine dosedaj opisanih domačij in tudi razlogi za to, da se je znašla v tej seriji so nekako specifični. Najprej in predvsem to ni nekaj stoletij stara domačija, saj je bila zgrajena šele leta 1893 in že ob samem nastanku ni bila kmečka hiša, pač pa »tovarna cementnih izdelkov«, kot so jo imenovali domačini. 
Preberite več...
 

Dominkova domačija v Gorišnici

Natisni E-pošta
Dominkova hiša
Dominkova hiša
Gorišnica je simpatična panonska vas na Ptujskem polju ob magistralni cesti Ptuj – Ormož. Glede na to, da je tudi sedež občine je bolj ali manj logično, da je najlepše urejeno središče kraja z novo občinsko stavbo, šolo s telovadnico, večnamensko dvorano, lepo urejeno okolico župnijske cerkve (sv. Marjete) in celo delujoči vodnjak premorejo. V vasi je tudi manjši hotel (Brajda) s tremi zvezdicami.
Preberite več...
 

Kajžnkova hiša v Ratečah

Natisni E-pošta
Kajžnkova hiša
Obnovljena Kajžnkova hiša (včasih tudi Kajžnikova hiša) v Ratečah je že eno leto domovanje "Etnološke dediščine Rateč". Od letošnjega leta naprej je tudi kulturni spomenik lokalnega pomena. Istočasno je občinski svet Kranjska Gora za kulturni spomenik lokalnega pomena razglasil tudi muzejsko zbirko v hiši. To pomeni, da Kajžnkova hiša najprej pomembna kot spomenik ljudskega stavbarstva, hkrati pa je pomembna tudi kot objekt, v katerem je našla svoje mesto stalna muzejska zbirka z  gornjim naslovom. Hiša kot objekt sodi med zelo dobro ohranjene primerke ljudske arhitekture in je bila nekdaj dom srednje trdne kmečke družine. Izstopajo zlasti kamnit vhodni portal, freske sv. Florjana in sončna ura, ki še vedno kaže čas.
Preberite več...
 

Preskarjeva bajta na Veliki planini

Natisni E-pošta
Preskarjeva bajta
Pojem bajta in domačija nimata prav veliko skupnega, a se kljub temu s tokratnim prispevkom o (starih) slovenskih domačijah podajamo v povsem samosvoj in očarljiv svet, za katerega upamo, da bo še dolgo živel in se razvijal. Prava katastrofa bi bila, če bi jo uničili, ali opustili. Razumnega razloga za to ni in upamo, da ga nikoli ne bo. Svet, o katerem govorimo je največja visoka planota na Slovenskem s približno 557 ha pašnikov in več kot 100 pastirskimi kočami na Veliki, Mali in Gojški planini. Pašne trate se razpostirajo na višinah okoli 1550 metrov nad morjem, obdane so z redkim smrekovim gozdom in ruševjem in posejane z značilnimi kraškimi vrtačami.
Preberite več...
 
<< Začni < Nazaj 1 2 3 4 5 6 Naprej > Konec >>

Rezultati 31 - 40 od 53
Zemljevid

Zadnji zapisi v bloge
Pisci blogov
Arhiv blogov
Zadnji prispevki

16:27 4.10.2008