Domov arrow Slovenske domačije
 
obcine
Občine
Kategorije prispevkov
Izleti po Sloveniji
Romarske poti
Slovenske pešpoti
Slovenska mesta in kraji
Slovenske domačije
Krajinski parki
Veliki Slovenci
Zanimivosti
Jezera
Novice
Vodniki in zemljevidi
Satelitska slika
Dogodki po Sloveniji
Trenutno ni napovedi.
Poglej cel koledar
Prijava

Pozabljeno geslo?
Slovenija
Slovenija
Osnovni podatki
Slovenske občine
Škofije
Statistika uporabnikov
48790 registriranih
0 danes
0 ta teden
0 ta mesec
Slovenske domačije

Kozjanska domačija

Natisni E-pošta
Kozjanska domačija Repuš 13 je okoli 200 let stara in je ohranjena takšna kot je bila
Kozjanska domačija Repuš 13 je okoli 200 let stara in je ohranjena takšna kot je bila
Na smerokazu ob cesti, na zgibanki, na vseh spominkih in celo na posebni seriji poštnih znamk piše Kozjanska domačija, torej v ednini. V bistvu pa bi moralo stati v dvojini, torej Kozjanski domačiji. Gre namreč za dve hiši, ki sta funkcionalno in predvsem lastniško neločljivo povezani med seboj. Funkcionalno sta najprej povezani s tem, da imata skupno parkirišče. Z lepo urejenega in tlakovanega parkirišča je skoraj enako daleč do ene in do druge hiše, čeprav je prva v vasi Repuš in druga v vasi Ravno. Med seboj sta oddaljeni manj kot sto metrov. Pri tem je zanimivo to, da ena in druga nosita hišno številko 13.
Preberite več...
 

Mežnarija s črno kuhinjo

Natisni E-pošta
Mežnarija v vasi Malahorna.
Mežnarija v vasi Malahorna.
V rubriki Slovenske domačije tokrat predstavljamo poseben tip domačije, ki je bil v Sloveniji nekoč in je tudi še danes zelo pogost, skoraj tako kot so pogoste farne in podružnične cerkve. Z etnološkega zornega kota je še posebno zanimiva mežnarija v majhni vasi Malahorne pri Oplotnici pod Pohorjem. Nad vhodnimi vrati v mežnarijo je sicer na tablici naslov Bezina 48, kar pa je zgolj posledica dejstva, da je bila cesta iz spodnje strani mežnarije prestavljena na zgornjo stran.
Preberite več...
 

Finžgarjeva hiša v Doslovčah

Natisni E-pošta
Zunanjost obnovljene hiše.
Zunanjost obnovljene hiše.
Med hišami oziroma domačijami velikih Slovencev, ki so preurejene in vzdrževane kot muzej zavzema pomembno mesto tudi rojstna hiša pisatelja Frana Saleškega Finžgarja v Doslovčah pri Žirovnici na Gorenjskem. Skupaj s skednjem in majhnim kozolcem je vse skupaj videti kot muzej na prostem, hleva kot samostojne stavbe pa ni bilo preprosto zato, ker ni bilo potrebe zanj. Skromen hlev za dve goveji živini so prizidali kar h kleti hiše, saj niso imeli zemlje, ki bi jim dajala dovolj krme za večje število domačih živali.
Preberite več...
 

Rangusova hiša v Zagradu

Natisni E-pošta
300 let stara Rangusova hiša
300 let stara Rangusova hiša
Pri Rangusovi hiši bomo v pričujočem prispevku ostali pri terminu hiša, kar pomeni, da je ne bomo prekrstili v domačijo, čeprav naša rubrika nosi naslov Slovenske domačije. Tokrat namreč nimamo opravka s celotnim kompletom stavb, ki po navadi sestavljajo slovensko domačijo. Res je, da poleg hiše tudi v tem primeru (že) stoji svinjak, ni pa še postavljena kašča, katere sestavni deli so zloženi in oštevilčeni in tako pripravljeni za postavitev. Skoraj gotovo pa bodo sčasoma na prostor v bližini hiše postavili tudi kozolec ali še kaj drugega.
Preberite več...
 

Banova domačija v Artičah

Natisni E-pošta
Banova hiša v Artičah
Banova hiša v Artičah
Artiče so majhen kraj v občini Brežice, nekako na spodnjem robu (na rtiču) Kozjanskega hribovja. S farno cerkvijo sv. Duha, osnovno šolo (z okoli 300 otroki), Prosvetnim domom, pošto, trgovino in tudi kot sedež krajevne skupnosti dajejo vtis večjega kraja kot so v resnici. Domačini se radi pohvalijo, da so Artiče drugi najlepši kraj v Sloveniji; na prvem mestu se kot najlepši kraj v Sloveniji vsako leto znajde drug kraj, Artiče pa so vedno druge. Posebno težo tudi v širšem slovenskem prostoru daje Artičam živahna kulturna dejavnost, tako da tudi po tej plati daleč presegajo svojo (malo)števičnost, s tem pa tudi večino po velikosti primerljivih krajev v Sloveniji.

Preberite več...
 

Pavlova hiša

Natisni E-pošta
Pavlova hiša z dvoriščne strani
Pavlova hiša z dvoriščne strani
V želji, da bi z našo rubriko Slovenske domačije "pokrili" celotno s Slovenci poseljeno ozemlje, torej tudi tisto, ki ga običajno imenujemo slovensko zamejstvo, smo se odpravili na ogled tako imenovane Pavlove hiše v bližini avstrijske Radgone (Bad Radkersburg). Uradno se imenuje Pavlova hiša (Pavelhaus), za našo rubriko pa bomo tudi v tem primeru govorili o Pavlovi domačiji. Ob tem morda ne bo odveč spomniti na to, da bo, če bo Evropa vztrajala pri schengenu, to je pri ukinitvi mej, tudi pojem zamejstvo počasi začel izgubljati svoj pravi pomen in smisel. Slovenci bodo še naprej živeli v petih različnih državah, vendar z mnogo manj ovirami pri rabi slovenskega jezika in pri komunikaciji s Slovenci v matični državi ali v drugih zamejstvih. 
Preberite več...
 

Pocarjeva domačija – velika zakladnica starin

Natisni E-pošta
Pocarjeva hiša
Pocarjeva hiša
Na izteku doline Krma, ki jo objemata visoki kraški planoti Pokljuka in Mežakla, že nekaj stoletij na naslovu Zgornja Radovna 25 stoji znamenita Pocarjeva domačija. Na nekdanjih pašnih planinah gorjanskih kmetov so se šele v fevdalnem času ljudje za stalno tudi naselili. V Zgornji Radovni je že od tistih časov znanih 6 kmetij med njimi tudi Pr Pocar. O starosti hiše skoraj vse povedo listine najdene v hiši. Najstarejša nosi letnico 1609, v tisti iz leta 1672 pa je prvič zapisano ime Potzer. Na prečnem tramu v hiši kot osrednjem bivalnem prostoru je izpisana letnica 1775.
Preberite več...
 

Jurjeva domačija - kjer čas teče drugače

Natisni E-pošta
Jurjeva hiša z brajdama pred hišo
Jurjeva hiša z brajdama pred hišo
Jurjeva domačija
stoji sredi vasi Občine, ki je le streljaj oddaljena od pomembnega občinskega središča, kakršno Trebnje na Dolenjskem prav gotovo je. Prav ta občina je Jurjevo domačijo leta 2000 tudi razglasila za kulturno – etnološki spomenik lokalnega pomena. Stoji na platoju sredi manjše vzpetine in mogoče je reči, da je njena pozicija v naselju pravzaprav dominantna. Domačija je gručastega tipa in jo sestavljajo pritlična kmečka hiša s črno kuhinjo in lesenim svinjakom, stranišče "na štrbunk", lesena kašča, lesen skedenj, kapnica z vago, brajda in sadovnjak. Čeprav hleva in enojnega kozolca ni več, je vseeno mogoče reči, da gre dejansko za muzej na prostem. Funkcije objektov pričajo o tem, da sta bili poljedeljstvo in živinoreja tisti dejavnosti, s katerima so se preživljali stanovalci te domačije.
Preberite več...
 

Kurnikova hiša v Tržiču

Natisni E-pošta
Pozicija Kurnikove hiše v Tržiču
Pozicija Kurnikove hiše v Tržiču
Na ozkem prostoru med Tržiško Bistrico na eni strani in vzpetino na drugi je nekoč stala skupina pretežno lesenih stavb. Zato ni čudno, da so v požaru, ki je leta 1689 zajel levi breg Tržiške Bistrice tudi vse pogorele. Postopoma so na pogorišču starih hiš in drugih poslopij začele rasti nove stavbe, med njimi tudi tako imenovana Kurnikova hiša. Vsa je v enem kosu in najbrž se prav zategadelj nikjer ne omenja kot Kurnikova domačija, pač pa dosledno kot Kurnikova hiša.

Preberite več...
 

Menačenkova domačija - hiša z dušo

Natisni E-pošta
Menačenkova domačija
Menačenkova domačija
Menačenkova domačija "pr'Menač'nk" Je ena tistih domačij, ki dokazuje, da se zavest o potrebnosti ohranjanja slovenske kulturne dediščine zelo hitro razrašča po vsej Sloveniji. Tudi vedno več občinskih funkcionarjev se zaveda, da je treba na območju občine obnoviti eno ali več domačij in jih tako ohraniti zanamcem, ki bodo s tem dobili priložnost (z)vedeti nekaj več o tem, kako so ljudje na nekem območju nekoč živeli. To zavedanje mora postati vrednota vseh nas, saj bomo le tako  ohranili tisto, kar je sestavni del slovenske nacionalne identitete. Ob tem ni nič narobe, če se tem prizadevanjem pridružuje tudi želja po pritegnitvi večjega števila turistov, bodisi domačih, bodisi tujih.
Preberite več...
 
<< Začni < Nazaj 1 2 3 4 5 6 Naprej > Konec >>

Rezultati 21 - 30 od 53
Zemljevid

Zadnji zapisi v bloge
Pisci blogov
Arhiv blogov
Zadnji prispevki

16:27 4.10.2008