Domov arrow Blog
 
obcine
Občine
Kategorije prispevkov
Izleti po Sloveniji
Romarske poti
Slovenske pešpoti
Slovenska mesta in kraji
Slovenske domačije
Krajinski parki
Veliki Slovenci
Zanimivosti
Jezera
Novice
Vodniki in zemljevidi
Satelitska slika
Dogodki po Sloveniji
Trenutno ni napovedi.
Poglej cel koledar
Prijava

Pozabljeno geslo?
Slovenija
Slovenija
Osnovni podatki
Slovenske občine
Škofije
Statistika uporabnikov
48790 registriranih
0 danes
0 ta teden
0 ta mesec
Blog

Knjižnica pod krošnjami

Natisni E-pošta

Knjižnica pod krošnjami, se je v letu 2010, ko je Ljubljana svetovna prestolnica knjige, razširila pod šest ljubljanskih krošenj. Pod vsako krošnjo se poleg tega, da si izbereš knjigo in jo prebiraš, dogaja še veliko pestrega.

V parku Tivoli poznamo knjižnico pod krošnjami še iz prejšnjih let. V primeru dežja lahko beremo v tivolskem rastlinjaku. Vsak petek ob 18. uri pa se lahko udeležimo bralne glasbe v živo.

Nove bralne krošnje pa so v Botaničnem vrtu Ljubljana, kjer lahko prebiramo poezijo, ob nedeljah pa prisluhnemo pripovedovanju zgodb o ljubljanskih ulicah.

Na Ljubljanskem gradu je poskrbljeno tudi za tuje turiste, saj lahko tu najdejo knjige v različnih jezikih.

Tudi sprehajališče Breg ob Ljubljanici je evropsko usmerjeno, saj je tu hiša Evropske unije. Poleg knjig je tu še veliko časopisov in revij v jezikih Evrope. Vsak drugi četrtek ob 18. uri pa so tu Ulični pogovori z znanimi slovenskimi osebnostmi.

Park Tabor pa je v glavnem namenjen bralcem v najboljših letih. Vsak četrtek ob 10.30 uri v parku Glasno beremo za vas.

Trnovski pristan je namenjen študentom in humanistom. Tu se je pravzaprav zgodba o Knjižnici pod krošnjami tudi začela.

 

Kovaški šmaren v Kropi, 1.-4. julij 2010

Natisni E-pošta

 

TD Kropa organizira Kovaški šmaren.  V dneh od 1. - 4. julija 2010 se bodo v Kropi zvrstile številne prireditve.

Več informacij sledi na spodnji povezavi.

http://www.lipniska-dolina.si/napovednik/kovaski-smaren-2010.html

 

Alenka Veber, uredništvo KAM-a

 

 

Bazilika na Ptujski Gori

Natisni E-pošta

Če se iz Ljubljane zapeljemo proti Štajerski in mimo Celja, se na poti med Štatenbergom in Ptujem nahaja Ptujska Gora, kamor smo se odpravili na izlet. Na njej stoji romarska cerkev Marije Zavetnice, katere nastanek sega v daljne leto 1410. V letošnjem letu praznujejo 600-letnico obstoja.

Papež Benedikt XVI. je 8. decembra 2009. podpisal listino o razglasitvi cerkve Marije Zavetnice na Ptujski Gori za baziliko. Odslej se imenuje bazilika Marije Zavetnice na Ptujski Gori. V Sloveniji imamo zdaj sedem bazilik, najbolj znana med njimi je bazilika Marije Pomagaj na Brezju.

V baziliki se prepletata gotika in barok. Do cerkve vodi široko baročno stopnišče. Na glavnem portalu je relief Marije Zavetnice s plaščem, med drugim je na levem krilu upodobljen tudi Anton Martin Slomšek. Baziliko krasijo visoka gotska okna in vitraži.

Znamenitost cerkve je relief Marije Zavetnice s plaščem, ki se nahaja na glavnem oltarju. Mojstrovina je bila izdelana okoli leta 1410. Pod njenim plaščem je upodobljenih 82 oseb tedanjega časa. Med njimi je tudi Bernard III., ustanovitelj svetišča na Ptujski Gori.

Galerija slik

 

13. Ana Desetnica

Natisni E-pošta

Mednarodni festival uličnega gledališča, bo zopet poskrbel, da bodo ulice, mostovi, parki in trgi v centru Ljubljane oživeli. Pestro dogajanje bo od 1. do 4. julija 2010. v času od 18. ure pa do 21.30.

Skoraj kamorkoli, v ožjem središču Ljubljane, se boste v tem času odpravili, boste naleteli na kakšno ulično predstavo. Tako bo še posebej veselo na Prešernovem in Krekovem trgu, na Čevljarskem mostu, na Čopovi in Stritarjevi ulici, pred ljubljansko mestno hišo, v Miklošičevem parku, Parku slovenske reformacije in mestu mladih, Metelkova mesto.

Vstopnina bo, tako kot lansko leto, čokoladna. Za 1 € bomo lahko pri hostesah kupili bon v obliki čokolade, ki ga vržemo v za to pripravljene škatle. Po končanem festivalu, bo šla polovica čokolad slovenskemu Karitasu, druga polovica pa Rdečemu križu, ki jih bodo namenili otrokom.

 

Družina, ki je ustvarila pohištveni imperij

Natisni E-pošta

Arhitekt Bogo Zupančič, v svoji četrti knjigi z naslovom Usode ljubljanskih stavb in ljudi, pripoveduje zanimivo zgodbo o hiši in njenih ljudeh na Novem trgu. Na hiši je še danes njihov napis J.J.Naglas.

Jakob Jožef Naglas je leta 1847. ustanovil tovarno pohištva, ki je imela svoje prostore v Trnovskem pristanu, tam kjer danes stojijo trnovski bloki. Izdelovali so zelo iskano in zaželeno stilsko pohištvo.

Pohištvo so izdelovali po načrtih uglednih arhitektov in oblikovalcev kot so bili: Jože Plečnik, Edo Mihevc, Edo Ravnikar in drugi. S svojim pohištvom so opremili vilo Podrožnik, vilo Tartini, grad Strmol, če naštejem samo majhen del protokolarnih objektov, ki so jih opremili.

Družina Naglas je bila tudi velik mecen in podpornik slovenske kulture. V hišo je zahajal pisatelj in ljubljanski župan Ivan Tavčar. Gospodarico hiše omenja tudi v svojem romanu Cvetje v jeseni in ko so snemali film po knjižni predlogi, so ga posneli tudi v hiši na Novem trgu.

Dolga leta uspešno podjetje, je prenehalo delovati leta 1962.
 
<< Začni < Nazaj 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Naprej > Konec >>

Rezultati 64 - 72 od 659
Zemljevid

Zadnji zapisi v bloge
Pisci blogov
Arhiv blogov
Zadnji prispevki

16:27 4.10.2008