Domov arrow Blog
 
obcine
Občine
Kategorije prispevkov
Izleti po Sloveniji
Romarske poti
Slovenske pešpoti
Slovenska mesta in kraji
Slovenske domačije
Krajinski parki
Veliki Slovenci
Zanimivosti
Jezera
Novice
Vodniki in zemljevidi
Satelitska slika
Dogodki po Sloveniji
Trenutno ni napovedi.
Poglej cel koledar
Prijava

Pozabljeno geslo?
Slovenija
Slovenija
Osnovni podatki
Slovenske občine
Škofije
Statistika uporabnikov
48790 registriranih
0 danes
0 ta teden
0 ta mesec
Blog

Mesarski most na Ljubljanici

Natisni E-pošta

Ljubljana je v samem središču mesta dobila nov most na Ljubljanici. Mesarski most, ki povezuje Petkovškovo nabrežje in ljubljansko tržnico na Vodnikovem trgu. Mesarski most na tem delu Ljubljanice je načrtoval že arhitekt Jože Plečnik.

Mesarski most je precej širok, kar 17,3 metre, na njem se ljudje ustavljajo, se pomenkujejo, si ogledujejo velike in male skulpture kiparja Jakova Brdarja. Most je postal kraj za družabna srečanja.

Na obeh straneh mostu so tla steklena in lahko opazujemo reko Ljubljanico in pa novo ljubljansko pristanišče, ki je pod mostom. Od tu se lahko, vsako soboto, do 25. septembra 2010, z ladjico zapeljemo vse do botaničnega vrta, kjer si na vodenem sprehodu ogledamo rastlinsko bogastvo vrta in slišimo kaj o njegovi 200 letni zgodovini.

Mesarski most obdajata dva izmed mnogih ljubljanskih mostov, ki sta eni največjih ljubljanskih znamenitosti, Plečnikovo Tromostovje in Zmajski most.

Galerija slik

 

Pretorska palača

Natisni E-pošta

Pretorska palača stoji na osrednjem koprskem trgu, ki se še vedno imenuje Titov trg. Impozantna palača kakršno vidimo danes, s svojim heraldičnim okrasjem in spominskimi ploščami na pročelju, je nastala po koreniti prenovi leta 1664. Prvo mestno palačo naj bi Koper dobil že sredi 13. stoletja, skozi desetletja pa je svojo podobo močno spremenila.

V Pretorski palači je bil sedež podestatov, kapitanov in Velikega sveta. Beseda podestat prihaja iz latinščine in pomeni moč, ki jo je podestat moral imeti, saj je bila v njegovih rokah tako vojaška kot tudi civilna oblast.

Po propadu Benetk, oziroma Beneške republike, konec 18. stoletja in odhodu podestatov, kapitanov in Velikega sveta, je Pretorska palača izgubila nekdanji sijaj pa tudi svoj pomen.

Kasnejše oblasti v Kopru so si svoje mestne prostore našli drugje tako, da je Pretorska palača počasi propadala. Leta 1991. se je začela celovita prenova te čudovite palače. Obnovljeno so odprli maja 2001. V njej so prostori župana, mestnega sveta in poročna dvorana. V pritličju stavbe pa je Turistično informativni center.

Vir: spletna stran Mestne občine Koper

 

S kajakom do Zakintosa

Natisni E-pošta

Slovenija je polna posebnežev, ki poskušajo priti do slave z različnimi bolj ali manj norimi podvigi. Značilno za vse tovrstne poskuse je, da jih z velikim pompom spremljajo tudi „veliki“ (rumeni) mediji v Sloveniji. Prav po tem se podvig našega Marina razlikuje od drugih, odšel je pač odveslat eno krepko rundo za svojo dušo.

No njegovi znanci in prijatelji iz InternetMojstra smo se odločili, da si njegov podvig zagotovo zasluši vsaj moralno podporo in tako bomo njegovo popotovanje občasno spremljali na mnogih spletnih straneh, ki se jim pridružuje tudi naš popotniški portal kam.si.

Ker je Marin pravi internet mojster si seveda njegovo potovanje lahko ogledate tudi na njegovem blogu , kjer lahko tudi „v živo“ vidite njegovo trenutno lokacijo, ki jo oddaja njegov GPS sos tracker. Njegove trenutne koordinate si lahko ogledate tudi v zgornji pasici na naši strani :)

 Srečno Marin!

 

18. Solčavski dnevi v Evropski destinaciji odličnosti

Natisni E-pošta

 

18. Solčavski dnevi v Evropski destinaciji odličnosti

23. 7. 2010 - 1. 8. 2010 na Solčavskem

Info:

TIC Solčava, tel.: 03 839 07 10

e-pošta: E-poštni naslov je zavarovan pred nezaželeno pošto, za ogled potrebujete Javascript

www.solcavsko.info

www.solcava.si

www.logarska-dolina.si

 TIC Logarska, tel.: 03 838 90 04

e-pošta: E-poštni naslov je zavarovan pred nezaželeno pošto, za ogled potrebujete Javascript

Vabljeni, da doživite harmonijo treh dolin.

 

Dvojna številka Potepanj - julij/avgust

Natisni E-pošta

Dvojna številka mesečne revije za potepanja po Sloveniji se tokrat ponaša kar s 100-imi stranmi privlačnega branja, zanimivih namigov in predlogov. Glavni urednik revije v uvodniku povzema črto nad 10-imi številkami, ki so skupaj prinesle omesto strani vsebine in nam že dodobra predstavile znane in manj znane kotičke naše domovine.

Pohvale, ki jih prejemajo na uredništvu, so lahko samo močna vzpodbuda za nadaljnje delo: promocija slovenskega turizma, predvsem inovativnih turističnih produktov, in razkrivanje skrivnostnih slovenskih kotičkov, ki si zaslužijo več pozornosti, kot je dobijo.

 In kam nas tokrat vabijo sodelavci revije: v lepih razgledih in opojnih vonjavah je uživala Sara Vodnik. Svoja doživjanja je zajela v prispevku Izolsko zaledje: Svet pristnih doživetij.

Matej Zalar se je odpravil na soteskanje v Pršjak. Doživetje, ki ni dano vsakomur.

Kaj pa muzeji v poletnih mesecih? So to res samo zdolgočasene zgradbe? V prispevku Katarine Vrhovec bomo spoznali, da je lahko muzej prava hiša doživetij: Slovenski etnografski muzej, Mestni muzej Ljubljana, Tehniški muzej Slovenije, Muzej premogovništva Slovenije, Muzej na prostem v Rogatcu.

Jure Markič se je odpravil v mesto v osrčju gozdov: Kočevje je mesto, kjer se turizem rojeva. V Kranju pa je v rovih pod starim Kranjem iskal nova doživetja.

Tudi rubrika Bilo je nekoč ne manjka, prav tako ne številne stalne rubrike, ki nas seznanjajo s številnimi dogodki širom po Sloveniji. 

 

Alenka Veber, uredništvo KAM-a

 
<< Začni < Nazaj 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Naprej > Konec >>

Rezultati 55 - 63 od 659
Zemljevid

Zadnji zapisi v bloge
Pisci blogov
Arhiv blogov
Zadnji prispevki

16:27 4.10.2008