Domov arrow Blog
 
obcine
Občine
Kategorije prispevkov
Izleti po Sloveniji
Romarske poti
Slovenske pešpoti
Slovenska mesta in kraji
Slovenske domačije
Krajinski parki
Veliki Slovenci
Zanimivosti
Jezera
Novice
Vodniki in zemljevidi
Satelitska slika
Dogodki po Sloveniji
Trenutno ni napovedi.
Poglej cel koledar
Prijava

Pozabljeno geslo?
Slovenija
Slovenija
Osnovni podatki
Slovenske občine
Škofije
Statistika uporabnikov
48790 registriranih
0 danes
0 ta teden
0 ta mesec
Blog

Kip Ivana Hribarja

Natisni E-pošta

Ob stoti obletnici konca županovanja Ivana Hribarja, ki je trajalo kar štirinajst let, so v Ljubljani postavili kip tega znamenitega ljubljanskega župana. Stoji ob Ljubljanici, kjer se stikata Breg in Novi trg.  Avtor je kipar Mirsad Begič. Ivana Hribarja je upodobil s sporočilom v roki. V sporočilu je cesar obljubil Ljubljani pomoč pri obnovi mesta po velikem potresu, leta 1895.

Ivan Hribar je bil župan Ljubljane od leta 1896. do 1910. V tem času je dobilo mesto prvi urbanistični načrt. Zgradili so nove mostove, palače, šole. Z novo elektrarno, so leta 1898. v ljubljanskih domovih zasvetile električne luči. Ivan Hribar se je zavedal, da mora imeti mesto svoja pljuča, zato so nastale številne zelenice in parki, med njimi Sodnijski trg, ki danes nosi ime slovenskega jezikoslovca Frana Miklošiča.

Poleg novega spomenika ob Ljubljanici, ima Ivan Hribar še doprsni kip pred Deželnim dvorcem, na Kongresnem trgu. V Narodni galeriji in v veži Mestne hiše pa so postavili portretni glavi nekdanjega ljubljanskega župana.

Vir: ljubljana.si

 

Cerkev sv. Mavra

Natisni E-pošta

Na izletu v Izolo, si je poleg drugih znamenitosti, nujno ogledati tudi cerkev sv. Mavra. Stoji v starem mestnem jedru, na najvišji vzpetini nekdanjega srednjeveškega otoka in je vidna že od daleč.

Na tem mestu je stala manjša cerkev, že sredi 14. stoletja. Današnjo cerkev sv. Mavra pa so postavili leta 1547. in kot večino cerkva v Sloveniji, so tudi to skozi stoletja večkrat prezidali in predelali. Pročelje cerkve je v romanskem slogu, s stebrički in okrasjem. Notranjost cerkve pa krasijo tudi baročni elementi.

Cerkev sv. Mavra v Izoli ima kar deset oltarjev, čudovite Callidove orgle iz leta 1796. in veliko fresk ter slik, nekatere so iz 15. stoletja. Slike na stropu cerkve prikazujejo življenje patrona cerkve in zavetnika mesta sv. Mavra.

Poleg cerkve stoji več kot 30 metrov visok zvonik iz leta 1585. grajen iz istrskega kamna. Podoben je zvoniku stolnice na Titovem trgu v Kopru. V poletnem času so organizirani tudi vodeni ogledi cerkve, na ogled pa je tudi razstava sakralnih predmetov, ki so jih našli na podstrešju cerkve.

Galerija slik

Vir: spletna stran mesta Izola

Turistični vodnik Izola - Isola
 

Vodna jama Vodenica pri Malih in Velikih Selih

Natisni E-pošta

 OBČINA ČRNOMELJ, HELIOSOV SKLAD ZA OHRANJANJE ČISTIH SLOVENSKIH VODA, MINISTRSTVO ZA OKOLJE IN PROSTOR IN VAŠČANI MALIH SEL,

 vas v soboto, 18. septembra 2010, ob 11. uri vljudno vabimo na slovesnoodprtje obnovljene vodne jame Vodenica pri Malih in Velikih Selih.

Slovesnost bodo s programom popestrili učenci Osnovne šole Loka Črnomelj, podružnična šola Adlešiči. O poteku obnove Vodenice vam bodo spregovorili vaščani Malih Sel, zaključili pa bomo z druženjem ob poizkušanju belokranjskih dobrot.

Bela krajina je kraška pokrajina, kjer vodnih virov ni v izobilju. Zato so naši predniki z njimi skrbno ravnali in iskali rešitve, kako zagotoviti in zajeti dragoceno pitno vodo. Tako so uredili, zavarovali in obzidali številne izvire in vodne jame po Beli krajini.

 

Vodenica je vodna jama na dnu globoke kraške vrtače, mojstrsko obzidana s kamnitim obokom v obliki kupole. Do dna jame vodi 15 kamnitih stopnic. Ustno izročilo pravi, da so jo obzidali že v davni preteklosti, s kamenjem pa so jo najverjetneje obdali v sredini 19. stoletja. Iz nje so vaščani večkrat dnevno s škafi na glavi domov nosili dragoceno vodo. Poln škaf je tehtal več kot 20 kg in bil težko breme pri hoji iz strme vrtače. Z izgradnjo vodnjakov so Vodenico prenehali uporabljati in vzdrževati. Zob časa je kamniti obok zrušil, jamo je nato zasulo listje in zemlja. Vodenico so prizadevni vaščani Malih Sel s pomočjo občine Črnomelj in Heliosovega sklada za ohranjanje čistih slovenskih voda obnovili in tako bo postala prava učilnica v naravi ter dragocen biser naravne in kulturne dediščine Bele krajine. Pod novim kamnitim obokom se zopet leskeče bistra, hladna voda.

 

Za oživitev Vodenice je pomembna povezava vodnega vira in pripravljene zasnove učne poti na tem območju, kjer bomo spoznavali zgodovinske, geografske ter etnološke značilnosti krajev, njen nastanek in pomen za življenje ljudi v preteklosti. Povezali jo bodo z domačo obrtjo v bližnjih Adlešičih in okolico ter reko Kolpo, ki se nahaja na območju Krajinskega parka Kolpa.

 

V okviru Heliosovega sklada, ki sta ga leta 1998 ustanovila poslovni sistem Helios in Ministrstvo za okolje in prostor, je to že 67 obnovljeni vodnjak v 58 slovenski občini. V Beli krajini so s Heliosovo pomočjo obnovili vodnjak Vušivka v Bojanji vasi v občini Metlika (2003), kal in vodnjak na Griču v občini Črnomelj (2006) in vodno jamo Lipovec v občini Semič (2008). Heliosov sklad se financira iz deleža od prodaje okolju prijaznih premazov znamk Bori, Tessarol in Ideal.

 

Pridružite se nam. Spoznajte preteklost Vodenice in bistro vodo zajemite v dlan!

                                                                                 

Andrej Fabjan

Župan občine Črnomelj

Andreja Roš

Vodja projektov tržnega komuniciranja Helios Domžale, d.d.

 

Črnomelj, 3. september 2010

Objavila Alenka VEBER, uredništvo KAM-a

 

 

Nova planinska karta Bohinj 1 : 25 000

Natisni E-pošta

 Bohinj

Triglav - Krn - Črna prst

 Čeprav bodo nekatere planinske postojanke počasi začele zapirati svoja vrata, vas vseeno želim opozoriti na najnovejšo planinsko karto založbe SIDARTA.  Gre za njihovo prvo planinsko karto v merilu 1 : 25 000. Karta bo več kot dobrodošla za vse, ki jim je planinski svet blizu. Toplo priporočam!

 

 

- karta pokriva območje za katerega služi Bohinj kot glavna izhodiščna točka (Triglav - Krn - Črna prst)
- vsebuje planinske markirane poti, kategorizirane po težavnosti v lahke, zahtevne in zelo zahtevne;
- označeni so poteki turnih smukov
- dodatne vsebine karte: plezališča, naravne in kulturne zanimivosti, vzletišča za padalce;
- za uporabnike satelitske navigacije(GPS) ima karta dve koordinatni mreži, pravokotno z Gauss-Krügerjevo projekcijo in geografsko (WGS84);
- na hrbtni strani zemljevida je seznam planinskih koč s kontaktnimi podatki, odpiralnem času, prenočitvenimi zmogljivostmi in dostopnostjo. Shematsko so prikazane razdalje med posameznimi kočami in oddaljenost pomembnejših vrhov od posameznih koč. Vsebine so prevedene tudi v angleški jezik.

 

Alenka Veber , uredništvo KAM-a

 

 

Mostec

Natisni E-pošta

Mostec je eno od bolj priljubljenih izletniških točk Ljubljančanov. Ob različnih prireditvah, ki jih tu prirejajo pa se zberejo ljudje iz vseh koncev Slovenije.

Mostec leži ob vznožju Rožnika in v bližini Živalskega vrta Ljubljana. Ob tamkajšnjem gostišču je tudi otroško igrišče in pa prostor za prireditve in piknike. Ravno danes, v nedeljo, 5. septembra je bil tu vegetarijanski piknik, ki ga je priredilo Društvo za osvoboditev živali in njihove pravice. Moto prireditve je bil: Gradimo živalim prijazno Slovenijo.

V Mostecu je tudi rekreacijski center, ki skrbi za številne tekaške poti, speljane ob potoku Mostec in po gozdnih poteh. Center premore tudi balinišče in pa tri smučarske skakalnice, prekrite s plastično maso.

Če pa nismo navdušeni balinarji ali adrenalinski smučarski skakalci, pa je tu nešteto sprehajalnih poti, vse do vrha Rožnika in naprej do parka Tivoli, kjer si lahko odpočijemo v Knjižnici pod krošnjami.

Galerija slik

 
<< Začni < Nazaj 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Naprej > Konec >>

Rezultati 37 - 45 od 659
Zemljevid

Zadnji zapisi v bloge
Pisci blogov
Arhiv blogov
Zadnji prispevki

16:27 4.10.2008