Domov arrow Blog
 
obcine
Občine
Kategorije prispevkov
Izleti po Sloveniji
Romarske poti
Slovenske pešpoti
Slovenska mesta in kraji
Slovenske domačije
Krajinski parki
Veliki Slovenci
Zanimivosti
Jezera
Novice
Vodniki in zemljevidi
Satelitska slika
Dogodki po Sloveniji
Trenutno ni napovedi.
Poglej cel koledar
Prijava

Pozabljeno geslo?
Slovenija
Slovenija
Osnovni podatki
Slovenske občine
Škofije
Statistika uporabnikov
48790 registriranih
0 danes
0 ta teden
0 ta mesec
Blog

Lan

Natisni E-pošta

Lan je zelo uporabna rastlina, ki jo gojijo po vsem svetu. Po določenem postopku pridobijo iz lana vlakna in lanene niti za izdelavo platna. Z gojenjem lana in tkanjem platna na ročnih statvah, se pri nas ukvarja tudi družina Cvitkovič iz Adlešičev, pri Črnomlju, v Beli krajini, v svoji lepo urejeni Hiši platna. Lanena vlakna pa so uporabna tudi v medicini. Iz njih izdelujejo kirurške niti.

Lanena polja so zelo lepa, ko cvetijo so videti kot modra preproga. Modri cvetovi pa so na ogled zelo kratek čas, v nekaj dneh se zaprejo in polje izgubi svoj modri čar.

Domovina lana je Azija, v Evropi pa so lan poznali že koliščarji. Danes se s pridelavo in predelavo te rastline ukvarja zelo malo ljudi, kajti delo je težko in zelo zamudno.

Laneno seme pa se uporablja tudi v prehrani in zdravstvu. Ima zelo pozitiven vpliv na naše zdravje. Surova semena lahko dodamo h mislijem in jogurtu, lahko jih potresemo po listnati solati, ali pa zmešamo eno žličko zdrobljenega semena in eno žličko meda v kozarcu vode in zjutraj popijemo na tešče. Prebava nam bo hvaležna.

Foto utrinki iz belokranjske Hiše platna .

 

Muzejska noč

Natisni E-pošta

V soboto 20. junija, bo potekala tradicionalna, sedma po vrsti, prireditev z imenom Poletna muzejska noč. Od 10. ure pa vse do polnoči si bomo obiskovalci lahko ogledali zaklade, ki jih hranijo muzeji in galerije. Priredili bodo različne delavnice, predavanja in vodene oglede po razstavah. Poleg Ljubljane, bo Poletno muzejsko noč pripravilo še 25 slovenskih krajev, med njimi Bohinj, dvorec Betnava pri Mariboru, Kamnik, Metlika v Beli krajini, Koper, Velenje, če naštejem samo nekatere.

Vstop je na vse prireditve in razstave prost. V Ljubljani bomo na ta dan obiskali Narodni muzej Slovenije, Železniški muzej, kjer se bomo lahko z ozkotirno parno lokomotivo celo popeljali po dvorišču muzeja. Arhitekturni muzej, na gradu Fužine, z razstavo del arhitekta Jožeta Plečnika. Mestni muzej Ljubljana  z razstavo Ilirija vstan, v Šolskem muzeju pa bomo lahko prisostvovali učni uri iz leta 1900, kjer se bomo naučili nekaj o domači mački.

Poletna muzejska noč bo vsekakor zanimiva in poučna. Prav vsak si lahko najde prireditev zase. Bolj podroben program je objavljen tudi na spletni strani mesta Ljubljana.

 

Telefonska številka Turističnega društva Solčava

Natisni E-pošta

Spoštovani,

 

hja, očitno so včeraj tisti, ki skrbijo za telefonske povezave imeli težave. Telefonska številka TD Solčava, za katero sem včeraj zapisala, da je napačna, danes normalno deluje. Torej:

 

TD Solčava, tel. 03/839-07-10

 

Prijazen pozdrav,

 

Alenka Veber

 

Makole v Ljubljani

Natisni E-pošta

V nedeljo, 14. junija, se je na grajskem dvorišču Ljubljanskega grada, predstavila slovenska občina Makole. Moto prireditve je bil: Podeželje in mesto z roko v roki. Na to temo so pripravili tudi okroglo mizo. Poleg pogovora pa so v lepem sončnem vremenu pripravili še fotografsko razstavo ter folklorne in glasbene nastope. Na stojnicah so prikazali delo različnih društev, ki delujejo v Makolah in okolici. Med drugim smo lahko opazovali predico ob kolovratu in tudi kovača pri delu.

Občina Makole je bila ustanovljena leta 2006. Leži ob zahodnem delu Haloz. Je ena slabše razvitih občin v kateri prevladuje kmetijstvo, predvsem živinoreja in vinogradništvo. Svojo priložnost vidijo v turizmu. Lepa in neokrnjena narava, zdravo in čisto okolje, bližina dvorca Štatenberg, sakralni objekti, dolina reke Dravinje, zidanice in še celo kraška jama Belojača na robu Haloz, vse to in še več lahko ponudijo svojim obiskovalcem.

Središče občine je naselje Makole v katerem je živela pisateljica in pesnica Anica Černejeva. Po njej so poimenovali osnovno šolo in prosvetno društvo, ki je ljubiteljsko. V njem je folklorna skupina, recitacijska skupina, mešani pevski zbor in pevke ljudskih pesmi.

 

Vabilo na osmi pohod po poteh Robanovega Joža

Natisni E-pošta

Spoštovani ljubitelji pohodništva in neokrnjene narave, v nadaljevanju vam posredujem vabilo na osmih pohod po poteh Robanovega Joža.

 

 

  

 

 

 

 

Turistično društvo Solčava

in Celjska Mohorjeva družba

prisrčno vabita na

 

8. pohod po poteh Robanovega Joža

 

V Robanov kot,

eno od treh znamenitih alpskih ledeniških dolin v Savinjskih Alpah, se bomo podali peš.

V nedeljo, 5. julija 2009, ob 9.30.

Kulturni program

 

  • 9.30 zbirno mesto na Robanovi domačiji
  • 10.00 kulturni program na Robanovi domačiji:

- solčavski osnovnošolci

- solčavski pevci in pevke

- člani Kulturnega društva Franc Herle iz Solčave

- citrar Franci Roban

  • 12.30 sveta maša na Robanovi planšariji (maševal bo g. Alojzij Ternar)
  • 13.15 o pomenu zgodb Robanovega Joža za današnji čas (Alenka Veber, Celjska Mohorjeva družba)

 

Pohod bo ob vsakem vremenu!

Iz smeri Luče ob Savinji sledite cesti Solčava-Logarska dolina. Pred gostiščem Rogovilec, tik pred mostom čez Savinjo, zavijete levo v Robanov Kot. Vozilo pustite na urejenem parkirišču pred vstopom v Krajinski park Robanov kot pri domačiji Roban.

 

Na Robanovi planšariji vam bodo ponudili planšarske dobrote!

 

Za pohod do Robanove planšarije (ura zmerne hoje) se priporoča pohodniška obutev.

Vsak pohodnik hodi na lastno odgovornost.

Dodatne informacije: Turistično društvo Solčava, tel. 03/839-07-10 ali E-poštni naslov je zavarovan pred nezaželeno pošto, za ogled potrebujete Javascript

 
<< Začni < Nazaj 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 Naprej > Konec >>

Rezultati 253 - 261 od 659
Zemljevid

Zadnji zapisi v bloge
Pisci blogov
Arhiv blogov
Zadnji prispevki

16:27 4.10.2008