Domov arrow Blog
 
obcine
Občine
Kategorije prispevkov
Izleti po Sloveniji
Romarske poti
Slovenske pešpoti
Slovenska mesta in kraji
Slovenske domačije
Krajinski parki
Veliki Slovenci
Zanimivosti
Jezera
Novice
Vodniki in zemljevidi
Satelitska slika
Dogodki po Sloveniji
Trenutno ni napovedi.
Poglej cel koledar
Prijava

Pozabljeno geslo?
Slovenija
Slovenija
Osnovni podatki
Slovenske občine
Škofije
Statistika uporabnikov
48790 registriranih
0 danes
0 ta teden
0 ta mesec
Blog

Ulično gledališče

Natisni E-pošta

Na različnih prizoriščih v ožjem središču mesta Ljubljane, se je danes pričel 12. Mednarodni festival uličnega gledališča, Ana Desetnica. Veselo in zanimivo dogajanje bo od 2. julija pa vse do nedelje, 5. julija 09. Glavni organizator festivala je gledališče Ane Monro, ki je uprizorilo prvo predstavo, danes na Prešernovem trgu z naslovom Kletka.

Na ljubljanskih ulicah, Mestnem trgu, trgu Ajdovščina, Čevljarskem mostu, Nazorjevi in Čopovi ulici pa vse do parkirišča na Zarnikovi, na Metelkovi, ob hostlu številka ena na svetu in atrija hotela Union, se bo predstavilo okoli tristo nastopajočih iz 16 držav.

Atraktivni nastopi, žive slike, predstava s tradicionalno indijsko glasbo, cirkus, pravljice in celo detektiva Naočnik in Očalnik bosta prisotna.

Tokrat bo potrebno za Ano Desetnico plačati vstopnino. Za en evro bomo lahko kupili bon v obliki čokolade. Vse kar bodo v štirih dneh nore zabave zbrali, bodo namenili Karitasu in Rdečemu križu Slovenije.

 

Ignacij Borštnik

Natisni E-pošta

Na današnji dan, 1. julija 1858, se je v Cerkljah na Gorenjskem, rodil prvi slovenski poklicni igralec, Ignacij Borštnik. Bil je tudi režiser in pedagog.

Ignacij Borštnik je bil sprva uslužbenec v banki. Ta je bila v lasti Ivana Hribarja,  ki je kar nekaj let uspešno županoval v ljubljanski mestni hiši. Ivan Hribar je opazil Borštnikovo igralsko nadarjenost in mu je pomagal pri tovrstnem udejstvovanju.

Leta 1885. je Borštnik študiral dramsko igro na Dunaju. Po vrnitvi v Ljubljano, se je poleg igranja ukvarjal tudi s poučevanjem igre in z režiranjem. Leta 1894. je postal član drame v Zagrebu. Na obeh odrih, je v svoji poklicni karieri ustvaril več kot štiristo vlog, od klasičnih do komičnih. Uprizoril je tudi Kantorja iz dela Ivana Cankarja, Kralj na Betajnovi. Igralec je umrl v Ljubljani, 23. septembra 1919.

Po Ignaciju Borštniku se imenuje tudi največji slovenski gledališki festival Borštnikovo srečanje. Borštnikov prstan pa se vsako leto podeli najboljšim gledališkim igralcem.

Foto dLib

 

Shetlandski poni

Natisni E-pošta

Domovina shetlandskega ponija je otočje Shetland, ki se nahaja na severu Evrope, med Veliko Britanijo in Islandijo. Je najmanjši konj na svetu in verjetno prav zaradi te svoje simpatične pojave tudi vedno navduši. Nazadnje smo se zabavali ob pogledu nanje na Konjeniškem festivalu, Saeta equina v Ljubljani. V centru pozornosti je bil 11 dni star shetlandski poni Viktor, ki je tudi na fotografiji.

Shetlandski poni lahko zraste do višine 107 cm, mini poni pa največ do 86 cm. Kljub majhnosti, je izredno vzdržljiv in močan, saj se je več stoletij prilagajal krutim razmeram severa. Po značaju je dobrodušen in inteligenten konj. Za vzrejo in vzdrževanje je zelo enostaven.

Nekoč so ga uporabljali v rudnikih, danes je to idealen konj za otroke. Naučijo se jahanja, pa tudi nege in vzdrževanja teh prikupnih živali.

Pri nas obstaja Slovensko združenje rejcev Ponijev, ki ima svoj sedež v Rogaški Slatini in združuje rejce po vsej Sloveniji. Eno takih je tudi KD Barje na Ljubljanskem barju.

 

Hladnikija

Natisni E-pošta

Hladnikovka ali hladnikia je skromna rastlina, ki jo je leta 1819, na Čavnu, pogorju nad Vipavsko dolino, odkril slovenski botanik Franc Hladnik. Leta 1831. jo je nemški botanik Reichenbach opisal in poimenoval po našem botaniku in od takrat je hladnikia tudi uradno zapisana v botaničnem svetu.

Hladnikia raste na kamnitih travnikih in skalnih razpokah, najraje ima Trnovski gozd, ki ji s svojimi kraškimi pojavi, zelo ustreza. Rastlina je edina predstavnica edinega endemičnega rodu v Sloveniji, kar pomeni, da živi samo na omejenem geografskem območju, tam kjer je tudi nastala.

Čeprav ni bujna rastlina s posebnim cvetom ali barvo pa je med pohodniki zelo iskana. Vsak jo išče, da bi jo lahko prvi pokazal svojim prijateljem na izletu. Ker jaz najraje hodim po ravnem in raziskujem mesta, sem svojo hladnikijo našla kar v ljubljanskem Botaničnem vrtu, ki je bil ustanovljen za časa Ilirskih provinc in čigar prvi ravnatelj je bil prav slovenski botanik in duhovnik Franc de Paula Hladnik.

Galerija slik v kateri so še nekateri čudoviti "prebivalci" botaničnega vrta.

 

Juš Kozak

Natisni E-pošta

Juš Kozak, slovenski pisatelj, esejist, kritik in urednik, se je rodil na današnji dan, 26. junija 1892. leta v Šentpetru, nekdaj predmestju Ljubljane, danes tik ob njenem središču. Izhajal je iz zelo premožne družine, bili so ugledni posestniki in gostilničarji.

Po končani gimnaziji v Ljubljani, je na Dunaju študiral zgodovino in geografijo, vendar je lahko diplomiral šele po prvi svetovni vojni, leta 1921. na novoustanovljeni ljubljanski univerzi.

Pri svojem literarnem delu je Juš Kozak sledil pripovedni prozi Ivana Cankarja, pa tudi delo Otona Župančiča mu je bilo blizu. Veliko njegovih pripovednih del je avtobiografskih. Med temi je najpomembnejši roman Šentpeter, ki je družinska saga o dveh generacijah pisateljeve družine in na zelo realističen način opisuje tudi nekdanje ljubljansko predmestje v drugi polovici 19. stoletja.

Juš Kozak je bil urednik Ljubljanskega zvona in revije Novi svet. Leta 1948 je postal upravnik ljubljanske Drame, Slovenskega narodnega gledališča.  Za svoje delo je 1963. leta prejel Prešernovo nagrado. Umrl je 29. avgusta 1964. v Ljubljani.

Fotografija iz leta 1929 (Digitalna knjižnica Slovenije)

 
<< Začni < Nazaj 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 Naprej > Konec >>

Rezultati 244 - 252 od 659
Zemljevid

Zadnji zapisi v bloge
Pisci blogov
Arhiv blogov
Zadnji prispevki

16:27 4.10.2008