Domov arrow Blog
 
obcine
Občine
Kategorije prispevkov
Izleti po Sloveniji
Romarske poti
Slovenske pešpoti
Slovenska mesta in kraji
Slovenske domačije
Krajinski parki
Veliki Slovenci
Zanimivosti
Jezera
Novice
Vodniki in zemljevidi
Satelitska slika
Dogodki po Sloveniji
Trenutno ni napovedi.
Poglej cel koledar
Prijava

Pozabljeno geslo?
Slovenija
Slovenija
Osnovni podatki
Slovenske občine
Škofije
Statistika uporabnikov
48790 registriranih
0 danes
0 ta teden
0 ta mesec
Blog

Fran Levstik

Natisni E-pošta

Na današnji dan, 28. septembra 1831, se je, v Dolnjih Retjah pri Velikih Laščah, rodil slovenski pesnik, pripovednik, dramatik in jezikoslovec, pa tudi urednik in borec za demokracijo, Fran Levstik.

Po osnovni šoli, je obiskoval normalko in se pripravljal za vpis na gimnazijo. Ker je bil nadarjen fant, bistre glave, so ga sprejeli v Alojzievišče. Zaradi svojih naprednih idej, je moral le tega zapustiti še pred maturo.

Preživljal se je kot domači učitelj. Bil pa je tudi časnikar, tajnik Slovenske matice in urednik slovarja. Nekaj časa je bil tudi pri Josipu Stritarju na Dunaju, na zadnje pa je služboval kot knjižničar v Ljubljani. Tu je tudi umrl, 16. novembra 1887.

Med njegovimi deli, je najbolj znana pripovedka Martin Krpan in potopis Popotovanje od Litije do Čateža ter mladinska povest Kdo je napravil Vidku srajčico. Pesmi je pisal že v gimnazijskih letih. Njegove lirske pesmi so bile večinoma posvečene dekletu, s katero se je nekaj časa tudi srečeval v Tacnu pod Šmarno goro. Pisal je tudi otroške pesmi, ki so izšle v znani izdaji z naslovom Najdihojca.

Portret Frana Levstika, vir: dLib

 

Srednjeveški dan v Ljubljani

Natisni E-pošta

Jutri, v nedeljo, 27. septembra 2009, med 10. in 18. uro, se bomo na Ljubljanskem gradu vrnili v srednji vek. Mini teater in KUD Sredina, bosta na grajskem griču uprizorila srednjeveški dan. Predstavili se bodo umetniki stare glasbe in mojstri igranja na stara glasbila iz Škofje Loke.

Na srednjeveškem dnevu, bo še najbolj zabavno za otroke, kajti priredili bodo številne ustvarjalne delavnice. Če omenim samo nekatere: kraljičina plesna delavnica, šivanje nakita, oblikovanje bakra, ali pa preizkus spretnosti v paževski šoli.

Rdeča nit srednjeveškega dneva na Ljubljanskem gradu bo znamenita pravljica Makalonca. To pravljico je naš pisatelj Fran Saleški Finžgar, v mladosti slišal od pastirjev v planinah in jo leta 1944 tudi zapisal. Zgodba o najmlajšem kraljevem sinu Petrusu, ki je šel v svet, da bi se preiskusil v različnih delih. Bil je spreten in priden delavec in na svoji poti je tudi marsikaj preživel, premagal težave in srečal tudi Makalonco, cesarjevo hči, ki mu je zelo ugajala.

Prav tako kot Petrus, se bodo tudi otroci na Ljubljanskem gradu, s pomočjo mentorjev, učili različnih spretnosti in o srednjem veku izvedeli marsikaj poučnega in zanimivega.

 

Podatki o turističnem obisku za avgust

Natisni E-pošta

V avgustu je bilo v Sloveniji zabeleženih za 2% manj prihodov turistov kot v preteklem letu, povsem enak podatek velja tudi za prvih osem mesecev skupaj. Tudi za število prenočitev velja podatek o 2% padcu glede na preteklo leto.

Preberite več...
 

AFS France Marolt

Natisni E-pošta

Akademska folklorna skupina France Marolt, nas je vsako sredo v septembru, razveseljevala s svojimi plesnimi nastopi, ki smo jih lahko gledali na Dvornem trgu v Ljubljani. Folklorna skupina ima svoje prostore v zgradbi Kazine, na Kongresnem trgu.

Začetek AFS France Marolt sega v leto 1945, ko se je skupina treh mladih parov, 22. julija, prvič predstavila v javnosti s svojim nastopom. Od takrat se je število plesalcev samo še večalo. Njihov program je obsegal plese vseh slovenskih pokrajin od Bele krajine do Gorenjske in Prekmurja do Primorske. Nastopali so doma pa tudi v številnih deželah po svetu ter predstavljali slovenske ljudske plese.

Akademska folklorna skupina je dobila svoje ime po etnomuzikologu in slovenskem glasbeniku, Francetu Maroltu. Rodil se je 21. junija 1891 na Brdu pri Lukovici. Bil je eden izmed ustanoviteljev skupine in ko je leta 1951, v Ljubljani umrl, so AFS poimenovali po njem.

France Marolt je bil bolj idejni vodja folklorne skupine. Glasbeno vodstvo je bilo v rokah njegove žene, Tončke Marolt, za plesni del pa je skrbela Marija Šuštar.

 

Dvorni trg

Natisni E-pošta

Precej časa je bil Dvorni trg v Ljubljani zgolj parkirišče za avtomobile in kolesa. Leta 2002 so ga po načrtu arhitektov preuredili v zanimiv in razgiban prostor, na katerem se odvijajo tudi različne kulturne prireditve.

Dvorni trg je umeščen med Deželni dvorec na Kongresnem trgu, v katerem domuje Univerza v Ljubljani in na drugi strani reka Ljubljanica. Tu se stekata Hribarjevo nabrežje in pravkar prenovljeni Breg. S trga je čudovit pogled na Ljubljanski grad.

Dvorni trg se mi zdi nekaj posebnega. Ker je prostor strmina, ki se spušča proti reki, sta arhitekta trg oblikovala kot niz stopnic in ploščadi. Uporabila sta različne materiale od lesa do kamna.

Danes je Dvorni trg namenjen le pešcem. Tu lahko posedamo in modrujemo s prijatelji in znanci, obiščemo gostinski lokal, lahko prisluhnemo različnim glasbenim in plesnim dogodkom, pa tudi modno revijo so že priredili na tem trgu. Lahko pa se samo sprehodimo po lepem delčku Ljubljane vse tja do Botaničnega vrta.

 
<< Začni < Nazaj 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 Naprej > Konec >>

Rezultati 190 - 198 od 659
Zemljevid

Zadnji zapisi v bloge
Pisci blogov
Arhiv blogov
Zadnji prispevki

16:27 4.10.2008