Domov arrow Blog
 
obcine
Občine
Kategorije prispevkov
Izleti po Sloveniji
Romarske poti
Slovenske pešpoti
Slovenska mesta in kraji
Slovenske domačije
Krajinski parki
Veliki Slovenci
Zanimivosti
Jezera
Novice
Vodniki in zemljevidi
Satelitska slika
Dogodki po Sloveniji
Trenutno ni napovedi.
Poglej cel koledar
Prijava





Pozabljeno geslo?
Slovenija
Slovenija
Osnovni podatki
Slovenske občine
Škofije
Statistika uporabnikov
48790 registriranih
0 danes
0 ta teden
0 ta mesec
Blog

Rihard Jakopič in njegov paviljon

Natisni E-pošta

Letos mineva 140 let od rojstva velikega slovenskega slikarja, Riharda Jakopiča. Mineva pa tudi sto let, od kar so v ljubljanskem parku Tivoli, postavili slikarjev umetniški paviljon. Ob teh častitljivih obletnicah, pripravlja Mestni muzej Ljubljana, ki domuje v Turjaški palači, ob Križankah, manjšo spominsko razstavo – homage umetniku. Razstavo bodo uradno odprli 27. oktobra 2009 ob 19. uri, na ogled pa bo vse do 24. januarja 2010.

Z maketo paviljona, nam bodo avtorji razstave, pripovedovali zgodbo o tem znamenitem likovnem razstavišču. Od njegove idejne zasnove, do postavitve leta 1909. po načrtih arhitekta Maksa Fabianija pa do porušitve paviljona, leta 1961.

Na razstavi bodo tudi predmeti, kot so slikarsko stojalo, palete, fotografski kameri, študijska platna in še marsikaj iz slikarjeve delavnice na Mirju, kjer si danes lahko ogledamo ostanke Emonske hiše, ki prav tako sodi pod okrilje Mestnega muzeja Ljubljana.

 

Pod Napoleonovim orlom

Natisni E-pošta

Vsi, ki smo se v nedeljo udeležili prireditve, Dan Narodnega muzeja Slovenije, na Metelkovi cesti v Ljubljani, smo si ogledali tudi novo razstavo muzeja z naslovom, Pod Napoleonovim orlom. Razstava bo na ogled do, 28. februarja 2010. Razstava je razdeljena v štiri sklope:

Slovensko moderno narodno gibanje. Začne se z izidom Kraynske grammatike, leta 1768, ki jo je napisal Marko Pohlin in z njo pozval h večji uporabi slovenščine v javnosti. V tem sklopu srečamo tudi krog razsvetljencev, ki so se zbirali ob Žigi Zoisu.

Francozi na Slovenskem. Na našem ozemlju, je bila francoska armada kar trikrat. Preskrba velike vojske je narekovala tudi višje davke, kar je izzvalo negodovanje ljudi, na Dolenjskem pa je preraslo v upore in nasilne akcije.

Ilirske province. Ustanovljene 14. oktobra 1809, prestolnica Ljubljana. Pozitivna stran je prav gotovo šolska reforma, s katero je bila jeseni 1810 uvedena enotna štirirazredna osnovna šola, ter nižje in višje gimnazije. Valentin Vodnik napiše več učbenikov v slovenskem jeziku.

Konec Ilirskih provinc. Avstrijske čete so jeseni 1813 zasedle severni del Ilirskih provinc. 30. maja 1814, se je Francija tudi uradno odrekla Ilirskim provincam.

 Galerija

Vir: Narodni muzej Slovenije
 

80 let spomenika Iliriji

Natisni E-pošta

Arhitekturni muzej Ljubljana, ki domuje na gradu Fužine, je ob 200-letnici ustanovitve Ilirskih provinc, pripravil razstavo: 80 let spomenika Napoleonu in Iliriji Jožeta Plečnika.

Slovesno odkritje spomenika je bilo, na takratnem Valvasorjevem trgu, 13. oktobra 1929. Trg so pozneje preimenovali v Napoleonov trg, danes pa ga poznamo kot Trg francoske revolucije, ki ga obdajajo Križanke, Turjaška palača in spomenik pesniku Simonu Gregorčiču.

Spomenik je izklesan iz hvarskega marmorja. Na njem je Napoleonova glava, ki gleda proti Kongresnemu trgu, pod njo pa verz slovenskega pesnika Valentina Vodnika. Na nasprotni strani je vdelana glava Slovenke, na spomeniku pa je tudi v francoščino preveden napis, našega pesnika Otona Župančiča.

Kako so potekala dela, pa je ves čas natančno spremljalo tudi tedanje časopisje, kot so Jutro, Slovenski narod in Slovenec. Na dan otvoritve so priredili bogat program: promenadni koncert, razstava v Narodnem domu, Napoleonov večer v Unionu, kjer je bil govornik Oton Župančič. V ljubljanski Operi, naj bi uprizorili tudi predstavo Gorenjski slavček.

Mestni gradbeni urad je, 12. marca 1930, objavil dokončni obračun za ilirski spomenik, 154.009,49 din.

 

Vir: Arhitekturni muzej Ljubljana

 

Dan Narodnega muzeja Slovenije

Natisni E-pošta

15. oktobra 1821, je dežela Kranjska ustanovila muzej, ki se je razvil v Narodni muzej Slovenije in je najstarejši muzej v Sloveniji. 188. rojstni dan bo Narodni muzej Slovenije praznoval jutri, v nedeljo 18. oktobra 2009.

Bogat prireditveni program bo potekal v zgradbi Narodnega muzeja na Prešernovi cesti in v enoti na  Metelkovi, od 10. ure dopoldan pa vse do 18. ure zvečer, ko bodo na Metelkovi, postregli z rojstno dnevno torto. Obljubljajo pa tudi kostanj in mošt.

Kot že rečeno, med 10. in 18. uro, si bomo lahko pod strokovnim vodstvom, ogledali razstave: Ljubljanica - kulturna dediščina reke, pa pravkar odprto razstavo v čast 200-letnice Ilirskih provinc, Pod Napoleonovim orlom. Vodstvo bo tudi po arheoloških zbirkah, ki jih hrani Narodni muzej Slovenije. Priredili bodo tudi muzejsko urico, pod naslovom Prostozidarji, kjer bomo izvedeli, kaj to skrivnostno gibanje pomeni. Skratka, zelo zanimivo bo.

Vstop v obe enoti muzeja in na vse prireditve je prost, natančne ure dogodkov pa lahko najdemo na spletni strani Narodnega muzeja Slovenije.

Vir: splet

 

Malo jezero

Natisni E-pošta

Malo jezero je moje poimenovanje, gre pa za Podpeško jezero, na južnem obrobju Ljubljanskega barja, do katerega lahko pridemo tudi z novo avtobusno progo številka 19 a. Na končni postaji zavijemo na desno, mimo kažipota in že smo ob njem.

Malo, simpatično jezero je skoraj popolnoma okroglo, je pa zelo globoko, saj meri v globino približno 51 metrov. V jezeru so ribe, zato se tudi ribiči tu dobro počutijo. Poleti je ob jezeru manjše kopališče, vendar je kopanje na lastno odgovornost. Ob njem je tudi gostišče, z veliko teraso, s katere je lep razgled na jezero in okoliške hribe, kot je hrib sv. Ana ali pa sv. Lovrenc.

Podpeško jezero je kraško jezero, nahaja se v naselju z istim imenom Jezero, vse skupaj pa spada pod občino Brezovica. Skratka zelo lepa turistična točka, pred vrati Ljubljane, toda z avtobusom dostopna le med tednom.

Galerija slik

 
<< Začni < Nazaj 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Naprej > Konec >>

Rezultati 172 - 180 od 659
Zemljevid

Zadnji zapisi v bloge
Pisci blogov
Arhiv blogov
Zadnji prispevki





16:27 4.10.2008