Domov arrow Blog
 
obcine
Občine
Kategorije prispevkov
Izleti po Sloveniji
Romarske poti
Slovenske pešpoti
Slovenska mesta in kraji
Slovenske domačije
Krajinski parki
Veliki Slovenci
Zanimivosti
Jezera
Novice
Vodniki in zemljevidi
Satelitska slika
Dogodki po Sloveniji
Trenutno ni napovedi.
Poglej cel koledar
Prijava

Pozabljeno geslo?
Slovenija
Slovenija
Osnovni podatki
Slovenske občine
Škofije
Statistika uporabnikov
48790 registriranih
0 danes
0 ta teden
0 ta mesec
Blog

Strunjan

Natisni E-pošta

 


Strunjan je majhno naselje, v Slovenski Istri, na poti med Piranom in Izolo. Leži ob strunjanskem zalivu, kjer so bile nekoč soline, ki so danes zapuščene. Strunjan nima nekega osrednjega trga, ampak so hiše postavljene po okoliških gričkih. Kot je rekel pater Niko, iz župnijske in romarske cerkve Marija od prikazanja, ki je zavetnica mornarjev in pomorščakov, so hiše v Strunjanu postavljene, kot bi jih nastreljal s fračo.

Ljudje se v Strunjanu ukvarjajo s pridelavo oljk v oljčnih nasadih. Pridelujejo tudi ekstra deviško oljčno olje. Ukvarjajo se tudi s pridelavo božanskega sadeža, ki v tem prostoru odlično uspeva. Vsako leto priredijo tudi Praznik kakija, kjer lahko kmetje svoje pridelke tudi prodajo.

Strunjan je tudi turistično naselje, saj je tu zdravilišče Krka s svojo raznoliko ponudbo. Če se odpravimo na izlet v Strunjan, se lahko sprehodimo po Krajinskem parku Strunjan in Naravnem rezervatu, ki leži na visokem klifu ob morju. Tu stoji tudi strunjanski križ, ki naznanja pomorščakom, da je na tem mestu njihova zavetnica.

 

Vodniki in zemljevidi

Natisni E-pošta

Spoštovani obiskovalci spletnih strani http://www.kam.si/

 

z mesecem novembrom 2009 smo uvedli novo rubriko VODNIKI IN ZEMLJEVIDI.

Vabljeni, da si ogledate prve predstavitve knjig, ki so jih uredništvu spletnih strani dobrodušno poslali založniki.

Med drugim pa bomo redno predstavljali mesečno revijo za potepanja in odkrivanja manj znane Slovenije POTEPANJA.

Postopoma pa bomo dodajali tudi opise starejših vodnikov in zemljevidov iz arhiva spodaj podpisane.

Upamo, da bomo tudi na ta način pripomogli, da bo vaša izbira pri načrtovanju izletov po Sloveniji lažja in pestrejša. A vedite, samo načrtovanje vas ne bom pripeljalo nikamor, na pot se morate preprosto odpraviti in videti tisto, kar vam pride naproti.

Alenka Veber, Uredništvo KAM-a

 

Oljka

Natisni E-pošta

 

Omemba oljke se pojavi že v starem Egiptu, kjer je bila uporaba njenih plodov vsestranska, od prehrane do kozmetike. V Evropo so oljko zanesli stari Grki.

V Sloveniji se je oljka razmahnila v 16. in 17. stoletju. Najbolj uspeva v Slovenski Istri, ki je eno najsevernejših območij kjer to drevo še uspeva. Olivna olja iz severnih območjih imajo značilno aromo in pa ugodnejšo maščobno kislinsko sestavo, kot olja pridelana iz oljk v južnejših krajih.

Oljke gojijo v oljčnikih ali oljčnih nasadih. Pri nas poleg Slovenske Istre, oljke uspevajo še v Vipavski dolini in v Goriških brdih. V notranjosti, za razliko od božanskega sadeža, ne uspevajo.

Avtohtona vrsta oljke v Sloveniji je istrska belica, ki je primerna za območja kjer piha burja, saj plodovi ne odpadejo tako hitro z drevesa. Oljka je zimzeleno drevo, ki zraste od 3 pa tudi do 15 metrov visoko, odvisno od okolja, obrezovanja in sorte.
 

Ana Plamenita

Natisni E-pošta

Pestro dogajanje v Ljubljani se nadaljuje tudi v pozno jesenske dni. Tokrat bi opozorila na dogodek, ki ga bo uprizorilo ulično gledališče Ane Monro, v petek 13. novembra 2009. Prihaja jesenska Ana Plamenita, sestra poletne Ane Desetnice.

Na svoji spletni strani je gledališče zapisalo, da je Ana Plamenita posvečena ognju in vključuje posebno zvrst uličnega gledališča, ki ga pri nas še nismo videli. Dogajanje bo na grajskem griču, kjer bodo postavili različne ognjene ambiente in instalacije, kot so bakle, goreče krogle, ognjene kipe itd.

Organizatorji obljubljajo pestro ognjeno dogajanje z glasbeno spremljavo, malce poezije, pa tudi pečen kostanj in kuhano vino.

Skratka, v petek 13. novembra 2009, med 17. in 22. uro, bo sprehod po grajskem griču zelo zanimiv. Začetek poti je na Starem trgu. Če se od mestne hiše napotimo proti Gornjemu trgu in preden pridemo do Stiškega dvorca,  zavijemo levo na Reber, naprej po Osojni poti, mimo gradu do trdnjave Šance.

 

Žiga Zois

Natisni E-pošta

Žiga Zois, bogati kranjski industrialec, preroditelj in mecen, se je rodil 23. novembra 1747, v Trstu. Umrl je na današnji dan, 10. novembra 1819. Oče je bil rojen v Benečiji, mama Ivana Katarina Kappus pl. Pichelstein, pa je bila doma iz Kamne Gorice na Gorenjskem.

Žiga Zois je otroška leta preživljal v Ljubljani. Nekaj časa je v Italiji študiral humanistične vede, toda oče ga je poklical nazaj, da bi se uvedel v trgovske, rudarske in fužinarske posle. Z vsem tem se je družina ukvarjala in ker je bil Žiga glavni dedič, je leta 1774. prevzel podjetje. Imel je fužine v Bohinjski Bistrici, Radovni, Mojstrani in železarno v Mislinji na Štajerskem.

Svoje bogastvo je nesebično delil med slovenske razsvetljence, ki so se shajali v Zoisovi palači, ob Ljubljanici. Pod njegovim mentorstvom je postal Valentin Vodnik prvi slovenski pesnik. Anton Tomaž Linhart, je na njegovo pobudo začel pisati v slovenskem jeziku. Jernej Kopitar, ki je bil Zoisov tajnik in knjižničar, je omogočil, da je napisal prvo slovensko slovnico.

Žiga Zois je bil tudi pomemben mineralog. Njegovo bogato zbirko mineralov, hrani Narodni muzej Slovenije in si jo lahko ogledamo na stalni razstavi.

 
<< Začni < Nazaj 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Naprej > Konec >>

Rezultati 154 - 162 od 659
Zemljevid

Zadnji zapisi v bloge
Pisci blogov
Arhiv blogov
Zadnji prispevki

16:27 4.10.2008