Domov arrow Blog
 
obcine
Občine
Kategorije prispevkov
Izleti po Sloveniji
Romarske poti
Slovenske pešpoti
Slovenska mesta in kraji
Slovenske domačije
Krajinski parki
Veliki Slovenci
Zanimivosti
Jezera
Novice
Vodniki in zemljevidi
Satelitska slika
Dogodki po Sloveniji
Trenutno ni napovedi.
Poglej cel koledar
Prijava

Pozabljeno geslo?
Slovenija
Slovenija
Osnovni podatki
Slovenske občine
Škofije
Statistika uporabnikov
48790 registriranih
0 danes
0 ta teden
0 ta mesec
Blog

Najmanjša Plečnikova cerkev

Natisni E-pošta

 

Če je največja cerkev, ki jo je postavil arhitekt Jože Plečnik, tista v ljubljanski občini Šiška, to je cerkev sv. Frančiška Asiškega, je najmanjša mojstrova stvaritev, simpatična cerkev na robu Ljubljanskega barja. Cerkev sv. Mihaela v Črni vasi. Če se obnašamo malce bolj ekološko, lahko do nje pridemo z mestnim avtobusom številka 19. Na končni postaji Barje izstopimo in se do cerkve sprehodimo, deset minut pa smo tam.

Cerkev je nastala na pobudo Frana Saleškega Finžgarja, slovenskega pisatelja, trnovskega župnika in prijatelja ter soseda Jožeta Plečnika. Ker stoji cerkev na Ljubljanskem barju, na močvirnatih tleh, stoji na pilotih kot italijanske Benetke. Spodnji del je izdelan iz kamna, vse ostalo pa je iz lesa. Do vhoda v cerkev vodi stopnišče v obliki arkadnega mostu.

Fasada cerkve je ponekod obložena z rdečo opeko in zazdelo se mi je, da je cerkvica mlajša sestra Narodne in univerzitetne knjižnice v Ljubljani.

Galerija slik

 

Sv.Miklavž

Natisni E-pošta

Sv. Nikolaj ali Miklavž, ima god 6. decembra. Dan prej obdaruje pridne, poredne pa čaka šiba, kot opozorilo, da se morajo drugo leto potruditi in se lepše obnašati. In kako si zapomni, kdo je bil celo leto priden in kdo ne? Miklavž ima knjigo, v kateri so z zlatimi črkami zapisani pridni, s črnimi pa poredni. Pridne obdaruje s suhim sadjem, z lešniki in orehi, pa pomarančami in mandarinami. Na predvečer postavimo pred vrata košarico ali škorenj in če smo bili pridni, bomo obdarovani.

Sv. Nikolaj je tudi zavetnik mnogih, med drugimi: mornarjev, ribičev in ladjarjev. Marsikatero cerkev, ki je stala ob vodi so poimenovali po njem. Tako tudi ljubljansko stolnico sv. Nikolaja, ki stoji v bližini Ljubljanice, na kateri je bil nekoč kar živahen promet. V stolnici je tudi slika sv. Nikolaja, ki jo je naslikal Matevž Langus, slikar fresk in portretov ljubljanskih meščanov, kot je Matija Čop in Prešernova Julija.

Premoženje, ki ga je sv. Nikolaj podedoval, je razdelil med reveže. Je prvi od treh dobrih, decembrskih mož, ki obdarujejo otroke. Znani so tudi miklavževi sejmi, ki jih priredijo mnoga mesta v Sloveniji.

 

Neandertalčeva piščal

Natisni E-pošta

Ta veseli dan kulture je minil. Veliko prireditev, predstav in različnih razstav. Ste kakšno obiskali? Jaz sem se popoldan odpravila v Narodni muzej Slovenije, ki ga obiščem večkrat na leto. Danes je moje zanimanje pritegnila neandertalčeva piščal, ki so jo odkrili leta 1995 v podzemni jami Divje Babe, v bližini Cerknega.

Divje Babe so arheološko najdišče, ki se nahaja nad dolino reke Idrijce. V njej so našli veliko ostankov jamskega medveda. Prav iz njegovega cevastega dela stegnenice, je bila narejena neandertalska piščal.

Sprva so bili strokovnjaki mnenja, da so luknjice nastale zaradi ugriza živali, vendar so to z različnimi poskusi in dokazi, to predpostavko dokončno ovrgli.

Piščalko je naredil neandertalec in na podlagi preiskav ocenjujejo, da je stara približno 55.000 let. Piščal iz Divjih Bab je najstarejša, tovrstna najdba v Evropi.

Vir: Narodni muzej Slovenije

 

Sečoveljske soline

Natisni E-pošta

 

Sečoveljske soline ležijo na skrajnem jugu Slovenske Istre. Za vstop po kopnem, potrebujemo kar osebni dokument, saj je cesta speljana za državno mejo s Hrvaško. Ob cesti, so postavljene lične, lesene klopi, na katerih se lahko spočijemo, saj je pot do vhoda dolga 3 km in vožnja z avtomobili ni dovoljena. Možnost je sprehod ali pa kolesarjenje.

Soline se raztezajo na okoli 850 ha velikem področju in so del, nekoč Piranskih solin. Slednje se v pisnih virih pojavijo že v drugi polovici 13. stoletja. Poleg Sečoveljskih solin, so se ohranile tudi majhne soline v Strunjanu.

Na opuščenih solinah je v zadnjih letih nastal Muzej solinarstva, ki obsega dve obnovljeni solinarski hiši, solno polje in glavni kanal za dotok morske vode.

Zaradi bogate naravne in kulturne dediščine, na območju Sečoveljskih solin, je občina Piran to območje razglasila za Krajinski park Sečoveljske soline.

Vir: KPSS

 

Ta veseli dan kulture

Natisni E-pošta

Dan, ko se je rodil veliki slovenski pesnik dr. France Prešeren, 3. december, Slovenija praznuje s kulturno prireditvijo, ki se imenuje Ta veseli dan kulture. Začelo se je leta 2000, na pobudo Ministrstva za kulturo, ob dvesto letnici pesnikovega rojstva, kot dan odprtih vrat slovenskih kulturnih ustanov.

Različne prireditve se bodo odvijale v večini slovenskih mest, od Ajdovščine in Bistre pri Vrhniki pa vse do Zagorja ob Savi in Žalca, če jih omenim po abecednem vrstnem redu, kot na spletni strani Ministrstva, kjer so bolj natančno opisane vse prireditve.

Prost vstop bo v številne muzeje, galerije, koncertne in kino dvorane ter kulturne centre.

V Ljubljani si bomo lahko pod strokovnim vodstvom, ogledali mojstrovino arhitekta Jožeta Plečnika,  NUK. Strokovno vodstvo bo tudi v Narodnem muzeju Slovenije, po razstavi Pod Napoleonovim orlom. V ljubljanski Drami, si bomo lahko ogledali gledališko predstavo, če nam bo uspelo pridobiti vstopnico in pa še veliko zanimivega bo videti v slovenskih kulturnih hramih.

 
<< Začni < Nazaj 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Naprej > Konec >>

Rezultati 145 - 153 od 659
Zemljevid

Zadnji zapisi v bloge
Pisci blogov
Arhiv blogov
Zadnji prispevki

16:27 4.10.2008