Domov arrow Blog
 
obcine
Občine
Kategorije prispevkov
Izleti po Sloveniji
Romarske poti
Slovenske pešpoti
Slovenska mesta in kraji
Slovenske domačije
Krajinski parki
Veliki Slovenci
Zanimivosti
Jezera
Novice
Vodniki in zemljevidi
Satelitska slika
Dogodki po Sloveniji
Trenutno ni napovedi.
Poglej cel koledar
Prijava

Pozabljeno geslo?
Slovenija
Slovenija
Osnovni podatki
Slovenske občine
Škofije
Statistika uporabnikov
48790 registriranih
0 danes
0 ta teden
0 ta mesec
Blog

Ivana Kobilca

Natisni E-pošta

Na današnji dan, 20. decembra 1861. leta, se je rodila slovenska slikarka Ivana Kobilca. Rodila se je v Ljubljani, njena obrtniška družina, v kateri je bilo poleg Ivane še troje otrok, pa je živela na Ključavničarski ulici. Mala ozka ulica, ki povezuje Mestni trg in nabrežje reke Ljubljanice.

S šestnajstimi leti je odšla z očetom na Dunaj. Obiskala je precej slikarskih galerij in vzljubila slikarsko umetnost, ki jo je spremljala vse življenje. Njena slikarska pot jo je vodila v Munchen, Pariz, Sarajevo, Berlin in v njeno rojstno mesto, Ljubljano.

V Ljubljani je leta 1903, naslikala delo: Slovenija se klanja Ljubljani. Slika je bila namenjena sejni dvorani v ljubljanski mestni hiši. Tam stoji še danes in lahko si jo ogledamo ob vodenih ogledih Rotovža, ki so vsako soboto.

Med njena najbolj znana slikarska dela sodijo: Kofetarica, Poletje, Likarica in še bi lahko naštevali. Ivana Kobilca je slikala tudi portrete znanih osebnosti, med njimi pesnika Otona Župančiča in ljubljanskega župana Ivana Hribarja.

Umrla je 4. decembra 1926, v Ljubljani, po težki operaciji, stara komaj 55 let.

Vir: Enciklopedija Slovenije, MK

-----------------------------------------------------------------------------
eon shenton - Illuminating the Tanjong Pagar Waterfront
-----------------------------------------------------------------------------
 

Veselo v novo leto

Natisni E-pošta

 


Še dva tedna nas ločita od novega leta 2010 in v teh dneh, se v praznični Ljubljani vrstijo glasbene, plesne in gledališke predstave na prostem.

Na Prešernovem trgu, bodo nastopili pevci in skupine popularne glasbe. Od 26. decembra pa vse do 2. januarja 2010, bo vsak dan ob 20. uri koncert znanih izvajalcev, kot so Jan Plestenjak, Čuki, Alya in še in še.

Čevljarski ali Šuštarski most, bo prizorišče Uličnega varieteja, kjer bodo klovni, lutkarji in artisti, zabavali staro in mlado. Od 26. do 30. decembra, med 19. in 21. uro. V drugem delu programa, bomo lahko spremljali predstave Uličnih gledališč.

Novost letošnjega veselega decembra, bo glasbeno dogajanje na Pogačarjevem trgu, kjer bodo nastopili narodno zabavni ansambli. Od 28. do 30. decembra, ob 16. uri.

24. decembra ob 17. uri pa na Mestnem trgu, vsakoletni božični koncert, tokrat bo nastopila skupina Katrinas.

Vir: zloženka MOL, December 2009 v Ljubljani

 

 

Vodnik po Zasavju

Natisni E-pošta

Regionalni center za razvoj Zagorje, je izdal zanimiv in brezplačen Vodnik po Zasavju, ki se imenuje V 3 krasne. To je vodnik po treh zasavskih občinah: Hrastnik, Trbovlje in Zagorje ob Savi. Torej vodnik V 3 krasne občine? Verjetno. Številka 3 v naslovu je v obliki reke in simbolizira reko Savo.

Vodnik po Zasavju je sestavljen iz sedmih poglavij, ki govorijo o znamenitostih, ki so na priloženih zemljevidih označeni s stopalom, ki pomeni, da je tu potrebno zadržati korak in si znamenitost ogledati. Spoznamo kraje kot so: Izlake, Zagorje ob Savi, Trbovlje, Hrastnik.

V petem poglavju spoznamo svet nad sotesko Save, ki leži v občini Hrastnik. Šesto poglavje nas popelje na razgledno streho Zasavja, ki se vleče skozi vse tri zasavske občine.

Vodnik po Zasavju nas seznani tudi z naravnimi območji in živalskimi vrstami, ki jih na izletu po teh krajih lahko vidimo. Zaščiteni so s programom Natura 2000, program varstva narave v Evropski uniji.

Vodnik ima 213 strani, je pregleden, vsebuje koristne informacije, čudovite fotografije iz Zasavja pa kar kličejo na izlet po tem delu Slovenije.

 

Vabljeni v Polhov Gradec

Natisni E-pošta

 Spoštovani, Turistično društvo Briše vas tudi letos vljudno vabi na PESEM MIRU. Več sledi v nadaljevanju:

 

Ob praznovanju slovenske samostojnosti bo v Polhovem Gradcu spet zadonela PESEM MIRU.

Pojejo vsi zbori iz Polhograjske doline.
Gost večera bo dramski igralec Pavle Ravnohrib, prireditev bo povezoval Marjan Bradeško.

Vabljeni v Polhov Gradec, v Kulturni dom Jakoba Trobca, 26. decembra 2009 ob 18. uri.
                                 
Turistično društvo Briše

 

Okrasitev Ljubljane

Natisni E-pošta

V tem Veselem decembru v Ljubljani, je mesto čudovito okrašeno. Središče praznične božično, novoletne okrasitve, je vsekakor Prešernov trg. Ob frančiškanski cerkvi stoji visoka novoletna jelka, okrašena z nešteto lučkami. Se pa Ljubljana ponaša s še eno, največjo jelko, na pobočju Ljubljanskega gradu.

Po pobočju so posuti reflektorji, ki v večernem času ustvarijo pravljično podobo in ustvarijo vtis ogromnega božičnega drevesa. Reflektorji so računalniško vodeni, zato so barve prilagojene različnim priložnostim. V času božiča in novega leta žarijo zlato rumeno, ob državnih praznikih, pa v kombinaciji slovenske zastave, modra, bela in rdeča.

Vesoljno Ljubljano krasi okoli 40 kilometrov girland z lučkami na drevesih in smrekah, na Levstikovem trgu, pod Trančo, pri Mestni hiši in Figovcu in seveda na Ljubljanskem gradu.

Lampioni osnovnošolcev, ki so doslej krasili Pravljično mesto na Kongresnem trgu, so zdaj nameščeni na Bregu in na letošnji decembrski novosti, Prazničnem knjižnem sejmu na Miklošičevem parku.

Galerija slik

Vir: Zavod za turizem Ljubljana

 
<< Začni < Nazaj 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Naprej > Konec >>

Rezultati 136 - 144 od 659
Zemljevid

Zadnji zapisi v bloge
Pisci blogov
Arhiv blogov
Zadnji prispevki

16:27 4.10.2008