Doma Blog Reka Krka

Reka Krka

blogi 420 novo mesto 024 20090913 1938933600 Reka Krka

Dolenjska reka Krka, izvira pod Krško jamo, ki jo je obiskal že Janez Vajkard Valvasor in o njej tudi pisal. Po podatkih Jamarskega kluba Novo mesto, je Krška jama dolga 820 metrov in globoka  44 m. Raziskali so jo leta 1927. Danes je, v spremstvu vodnika, odprta za ogled.

Dolina reke Krke je bogata z naravno in kulturno dediščino. Imenujemo jo tudi Dolina gradov, saj je bilo tu že v 15. stoletju, najmanj 65 gradov. Veliko jih je propadlo, nekaj jih je uničil vojni čas, nekaj pa jih še stoji.

Danes eden najlepših gradov, je na otoku sredi reke, slikoviti grad Otočec. Eden najstarejših pa je Stari grad, ki je bil prvič omenjen leta 1300. Takoj za njim, po starosti, je grad Luknja, ki je dvojček Predjamskega gradu, pri Postojni, saj je bil njegov lastnik znameniti Erazem Predjamski. Pisni viri ga omenjajo že leta 1358. Naj omenim še grad Graben, ob reki Krki, katerega lastnik je bila tudi družina barona Žige Zoisa.

Ob reki so nastajala tudi mesta. V enem najbolj izrazitih okljukov reke je nastalo tudi glavno mesto Dolenjske, Novo mesto.

Galerija slik

Objave iz iste kategorije: