Domov arrow Blog arrow Jurij Vega
 
obcine
Občine
Kategorije prispevkov
Izleti po Sloveniji
Romarske poti
Slovenske pešpoti
Slovenska mesta in kraji
Slovenske domačije
Krajinski parki
Veliki Slovenci
Zanimivosti
Jezera
Novice
Vodniki in zemljevidi
Satelitska slika
Dogodki po Sloveniji
Trenutno ni napovedi.
Poglej cel koledar
Prijava

Pozabljeno geslo?
Slovenija
Slovenija
Osnovni podatki
Slovenske občine
Škofije
Statistika uporabnikov
48790 registriranih
0 danes
0 ta teden
0 ta mesec

Jurij Vega

Natisni E-pošta

 

Jurij Vega , slovenski matematik, fizik, topniški častnik in baron, se je rodil na današnji dan, 23. marca 1754, v Zagorici, občina Dol pri Ljubljani , v kmečki družini. Njegova življenjska pot je vodila od pastirčka do barona.

Prvo znanje si je pridobival v Moravčah, nato pa je obiskoval jezuitsko gimnazijo, ki je v tistem času začela dajati večji pomen matematično naravoslovnim predmetom. Jezuitska gimnazija in dijaški dom sta stala pri cerkvi sv. Jakoba pod Ljubljanskim gradom . Po gimnaziji je Jurij Vega z odliko končal študij filozofije. Zaposlil se je kot inženir za rečno plovbo in naj bi sodeloval tudi z jezuitom Gabrijelom Gruberjem , ki je v tistem času dobil nalogo, da izkoplje kanal in Ljubljano reši poplav, ki jih je povzročala Ljubljanica.
Po petih letih v službi navigacijskega inženirja, se je odločil zapustiti Ljubljano. Na Dunaju je sprejel službo topničarja v avstrijski vojski, kjer je postal tudi učitelj matematike na topničarski šoli. Tako je desetletje preživel kot topničarski častnik in kar precej časa preživel na bojiščih.
Jurij Vega je bil poročen s češko plemkinjo, s katero sta imela tri otroke. Najpomembnejše delo Jurija Vege je knjiga logaritmov »Zakladnica vseh logaritmov«. Kot plačilo za njegove zasluge mu je cesar Franc I podelil dedni baronski naslov, leta 1800. samo dve leti pred smrtjo. Umrl je 26. septembra 1802, v Nussdorfu pri Dunaju.

Ključne besede

Tag cloud Dodaj...
Please Enter New Tags Separated By Comma's
  ali zapri

Komentarjev
Dodaj novIšči
Damir Arh - Sv. Miklavž, Cicelj in Murovic     | 212.72.109.xxx | 2010-05-02 16:43:07
Za tiste, ki vam prijajo tudi hribi, je potrebno omeniti, da so v neposredni bližini Zagorice tudi trije vrhovi, katerih obhod lahko združite z obiskom rojstne hiše barona Jurija Vege: http://potepanja-v-naravi.blogspot.com/2010/05/sv-miklavz-cicelj-murovica.html
Komentiraj
Ime:
Spletna stran:
Naslov:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
 
Security Image
Prosimo vpišite anti-spam kodo, ki jo vidite na sliki.


Svetlana
O avtorju:
 
Zemljevid

Zadnji zapisi v bloge
Pisci blogov
Arhiv blogov
Zadnji prispevki

16:27 4.10.2008