Domov arrow Novice arrow Aktualne novice arrow Obnovljen vodnjak v Gorenji vasi pri Šmarjeti
 
obcine
Občine
Kategorije prispevkov
Izleti po Sloveniji
Romarske poti
Slovenske pešpoti
Slovenska mesta in kraji
Slovenske domačije
Krajinski parki
Veliki Slovenci
Zanimivosti
Jezera
Novice
Vodniki in zemljevidi
Satelitska slika
Dogodki po Sloveniji
Trenutno ni napovedi.
Poglej cel koledar
Prijava

Pozabljeno geslo?
Slovenija
Slovenija
Osnovni podatki
Slovenske občine
Škofije
Statistika uporabnikov
48790 registriranih
0 danes
0 ta teden
0 ta mesec

Obnovljen vodnjak v Gorenji vasi pri Šmarjeti

Natisni E-pošta

Šmarješke Toplice, 4. oktober 2011 – V občini Šmarješke Toplice so v nedeljo v športnem parku že četrtič praznovali Dan turizma in zabave, kjer na zabaven in športen način med seboj povezujejo naselja, društva, prebivalce in obiskovalce z namenom predstavitve turistične in druge ponudbe v občini. Kot novo turistično pridobitev, so v ta namen s pravim vaškim praznikom v Gorenji vasi pri Šmarjeti predali namenu obnovljeno vaško štirno na vago, s periščem in koritom. Prireditve so se udeležili tudi župani Borovnice, pobratene občine Cankova in s tem dnem pobratene češke občine Teplice nad Bečvou. Pred zbranimi vaščani in gosti so s programom nastopili otroci OŠ Šmarjeta. Vodnjak je bil obnovljen v okviru Heliosovega sklada za ohranjanje čistih slovenskih voda, ki je v 13-letih delovanja sofinanciral obnovo in oživitev že 74. obnovljenih vodnih virov v 64. občinah po Sloveniji. Skupna vrednost ureditve celotnega urbanega prostora je znašala dobrih 13.000 evrov, od tega je Heliosov sklad prispeval za obnovo vodnjaka 2.600 evrov. Obnovljen vodnjak bo prva izmed devetih urejenih izletniških točk v sklopu projekta ureditve tematskih poti - Vir življenjske energije, ki je izdana v zloženki.

Vodnjak se nahaja v Gorenji vasi pri Šmarjeti, ob poti, ki vodi v vinorodne gorice Kogla. Vodnjak spada med tako imenovan tip vodnjaka - vage. Sestavlja ga vodnjak, leseno dvigalo - vaga, perišče in korito. Vodnjak je globok 3 m in se napaja iz izvirnega zajetja okoli katerega je zgrajen kamniti obod vodnjaka. Zadnja obnova vodnjaka je bila okoli leta 1951. Po ureditvi vodovoda so ga postopoma opustili.

V projektu obnove so bila izvedena obnovitvena dela na notranjem in zunanjem delu vodnjaka, obnovilo se je korito in perišče, uredila se je struga potoka, postavilo se je novo leseno dvigalo - vaga, uredilo se je parkirišče ter postavila urbana oprema - klopi, koši za smeti ter stojala za kolesa. V septembrski obnovi sodelovali lokalni mojstri Marjan Novak, Janez Arkov, vaščani in občina Šmarješke Toplice. Voda iz vodnjaka trenutno ni pitna in bo služila za zalivanje rož ter kot rezervoar požarne vode.

 

Ključne besede

Tag cloud Dodaj...
Please Enter New Tags Separated By Comma's
  ali zapri

Komentarjev
Dodaj novIšči
depozit - Lep     | 193.243.141.xxx | 2012-04-17 14:18:41
Sem ga obiskal na kolesarskem izletu. Zelo lepo so ga obnovili.
Komentiraj
Ime:
Spletna stran:
Naslov:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
 
Security Image
Prosimo vpišite anti-spam kodo, ki jo vidite na sliki.

 
Zemljevid

Zadnji zapisi v bloge
Pisci blogov
Arhiv blogov
Zadnji prispevki

16:27 4.10.2008