Domov arrow Novice arrow Aktualne novice
 
obcine
Občine
Kategorije prispevkov
Izleti po Sloveniji
Romarske poti
Slovenske pešpoti
Slovenska mesta in kraji
Slovenske domačije
Krajinski parki
Veliki Slovenci
Zanimivosti
Jezera
Novice
Vodniki in zemljevidi
Satelitska slika
Dogodki po Sloveniji
Trenutno ni napovedi.
Poglej cel koledar
Prijava

Pozabljeno geslo?
Slovenija
Slovenija
Osnovni podatki
Slovenske občine
Škofije
Statistika uporabnikov
48790 registriranih
0 danes
0 ta teden
0 ta mesec
Aktualne novice

Priprava na pohod

Natisni E-pošta
Vsak pohodnik dobro ve, da se je treba na pohod temeljito pripraviti. V nasprotnem primeru hitro doživimo kakšen neprijeten zaplet, ki nam lahko precej pokvari dan, ob odpravah v visokogorje pa pri tem včasih tvegamo celo svoje življenje. Predvsem moramo biti pred odhodom od doma pozorni na to, da pripravimo primerno opremo, saj je prav ta ključnega pomena za udobje in varnost pohoda. Opremo izberemo glede na destinacijo, kamor se odpravljamo – v visokogorju potrebujemo drugačno opremo kot pri pohodu po nižjih hribih in podobno. Da bi izbrali pravilno opremo pa moramo biti posebej pozorni na vreme in pričakovane vremenske spremembe. 
Preberite več...
 

Hoteli v Ljubljani

Natisni E-pošta
Tako hoteli v Ljubljani, kot tudi vsi ostali po Sloveniji pomenijo več kot le prenočitven objekt.

Večino besedna zveza hoteli v Ljubljani asociira predvsem na nočitev, hrano in pijačo. A so hoteli v Ljubljani več kot to. Seveda si lahko osmislite zgolj nočitev z obrokom v enem izmed njih, lahko pa si privoščite še kaj več. Nekateri namreč v svoji ponudbi nudijo tudi različne wellness storitve (solarij, masaže, kopeli, savne, kozmetične tretmaje,...), možnost razgibavanja v lastnem fitnes centru ali sprostitev v lastnem bazenskem kompleksu.
Preberite več...
 

Obnovljen vodnjak v Gorenji vasi pri Šmarjeti

Natisni E-pošta
Šmarješke Toplice, 4. oktober 2011 – V občini Šmarješke Toplice so v nedeljo v športnem parku že četrtič praznovali Dan turizma in zabave, kjer na zabaven in športen način med seboj povezujejo naselja, društva, prebivalce in obiskovalce z namenom predstavitve turistične in druge ponudbe v občini. Kot novo turistično pridobitev, so v ta namen s pravim vaškim praznikom v Gorenji vasi pri Šmarjeti predali namenu obnovljeno vaško štirno na vago, s periščem in koritom. Prireditve so se udeležili tudi župani Borovnice, pobratene občine Cankova in s tem dnem pobratene češke občine Teplice nad Bečvou. Pred zbranimi vaščani in gosti so s programom nastopili otroci OŠ Šmarjeta. Vodnjak je bil obnovljen v okviru Heliosovega sklada za ohranjanje čistih slovenskih voda, ki je v 13-letih delovanja sofinanciral obnovo in oživitev že 74. obnovljenih vodnih virov v 64. občinah po Sloveniji. Skupna vrednost ureditve celotnega urbanega prostora je znašala dobrih 13.000 evrov, od tega je Heliosov sklad prispeval za obnovo vodnjaka 2.600 evrov. Obnovljen vodnjak bo prva izmed devetih urejenih izletniških točk v sklopu projekta ureditve tematskih poti - Vir življenjske energije, ki je izdana v zloženki.
Preberite več...
 

Na Semanji dan oživili vaško štirno

Natisni E-pošta
Hotavlje, 17. avgust 2011 – V okviru praznovanja tradicionalnega Semanjega dneva so, v nedeljo, v starem vaškem jedru na zgornjih Hotavljah po 50-tih letih obnovili opuščeno vaško štirno. Zbrano množico domačinov so nagovorili predstavniki vaške skupnosti, občine Gorenja vas – Poljane, Heliosa, okoljskega ministrstva in domači župnik. Program so popestrili domači muzikantje. Vodnjak so obnovili s pomočjo Heliosovega sklada za ohranjanje čistih slovenskih voda, ki je v 13-letih delovanja sofinanciral obnovo in oživitev skupaj že 72. obnovljenih vodnjakov oz. vodnih virov v 62. občinah po vsej Sloveniji.
Preberite več...
 

V Julijske Alpe z javnim prevozom

Natisni E-pošta
Že tretje leto zapored je CIPRA Slovenija s partnerji izdala knjižico Vozni redi v Julijskih Alpah. Knjižica vsebuje podatke o voznih redih štirinajstih najpogostejših linijah javnega potniškega prometa v Julijskih Alpah, 10 avtobusnih in 4 železniških. CIPRA Slovenija in Planinska zveza Slovenije sta združili moči in izdali tudi angleško različico voznih redov za vse, ki prihajajo k nam iz tujine.


Preberite več...
 

2. Alpski dan

Natisni E-pošta
Namen prireditve je spodbujati prookoljsko razmišljanje in zavedanje, kako pomemben je alpski prostor.

Letos  dogodke pripravljamo že drugič, in sicer v Mojstrani, 27. 8. 2011. Osrednji del dogodka so rekreativni netekmovalni tek po obrobju treh alpskih dolin, voden pohod po poti Triglavske Bistrice in Triglavske pravljice za otroke.
Te tri aktivnosti pa spremljajo še:
• brezplačen ogled Slovenskega planinskega muzeja : od 9. do 19. ure
• brezplačen ogled Pocarjeve domačije, kulturnega spomenika državnega pomena: od 11. do 18. ure
• brezplačna etnološka delavnica: priprava kvašenih flancatov: od 10. ure dalje
• brezplačna naravoslovna delavnica: spoznavanje rastlinstva in živalstva TNP: od 10. ure dalje
• brezplačna delavnica peke palačink (v sodelovanju s soškim zračnim hostlom Eko Kamp Korita): od 10. ure dalje
• predstavitev Pustolovskega parka Geoss (>>slack line<<, >>flying fox<< in hoja s hoduljami): od 10. ure dalje
• za glasbena doživetja bosta poskrbeli skupina Jararaja in folklorna skupina KUD Jaka Rabič

Več o dogodku najdete na naši spletni strani http://www.facebook.com/pages/Alpski-dan/192236317497992?sk=app_251098681570086.

Če vas o dogodku zanima še kaj več, se lahko obrnete name prek elektronske pošte ali na spodnjo telefonsko številko.

Lep pozdrav, Živa


Živa Lopatič
M: 041 352 075
S:  ziva.lopatic
W: zivalopatic.weebly.com
 

Župani podpisali pogodbe za obnovo 6 vodnjakov

Natisni E-pošta
HELIOSOV SKLAD ZA OHRANJANJE ČISTIH SLOVENSKIH VODA 1998-2011

Župani podpisali pogodbe za obnovo 6 vodnjakov

Domžale, 3. junij 2011 – Skupina Helios in Ministrstvo za okolje in prostor v partnerskem projektu Heliosovega sklada za ohranjanje čistih slovenskih voda letos že 14 leto zapored podpirata obnovo slovenskih krajevnih vodnjakov. V preteklih 13 letih so s finančno pomočjo Heliosovega sklada obnovili že 70. vodnjakov v 60. slovenskih občinah ter nagradili 28 idejnih zasnov vodnih učnih poti. Letos so izmed 25 prijavljenih projektov izbrali pet občin, katerim je bilo za obnovo vodnih virov razdeljenih 17.000 evrov. Pogodbe so danes na Heliosu podpisale občine Dol pri Ljubljani, Šmarješke Toplice, Gorenja vas, Vojnik in Muta. Izmed prijavljenih zasnov vodnih učnih poti, se bodo osnovne ali srednje šole potegovale za štiri nagrade po 1.050 evrov. Na dokončanje in odprtje vodnjaka iz lanskega razpisa čakata še vodna vira v občini Borovnica, vodnjak kapelica sv. Nikolaja na Pakem in v občini Tišina, župnijski vodnjak pri cerkvi na Tišini.
Preberite več...
 

V Zrečah odprli obnovljen vodnjak

Natisni E-pošta

Po 90-letih v Zrečah obnovili vodnjak in odprli vodno učno pot

Odprtje vodnjaka na železniški postaji Zreče
Odprtje vodnjaka na železniški postaji Zreče
Zreče, 18. april 2011 – Včeraj so na nekdanji železniški postaji ozkotirne železnice v Zrečah ob množičnem obisku domačinov slovesno odprli obnovljen vodnjak in svojemu namenu predali 13,1 km dolgo Vodno učno pot Zreče. Prireditev so povezali s tradicionalnimi otroškimi delavnicami III. EKO čarovnije in jo posvetili 90-obletnici odprtja nekdanje železniške proge ter 22. aprilu, svetovnemu dnevu zemlje. Vrednost obnove vodnjaka in ureditve vodne učne poti je okoli 13.500 eur, od tega je Helios prispeval 5.000 eur. V okviru Heliosovega sklada za ohranjanje čistih slovenskih voda, ki sta ga leta 1998 ustanovila poslovni sistem Helios in Ministrstvo za okolje in prostor, je to že 69. obnovljeni vodnjak v 60. občini. Slovesnost so s kulturnim programom izpeljali Ljudski pevci iz Zreč ter folklorna skupina in pevski zbor Vrtca Zreče, celotno prireditev pa zaključil avtorski nastop Adija Smolarja. Članice društva kmetic Zarja so prisotne pogostile z domačimi dobrotami.
Preberite več...
 

Odprtje obnovljenega Haloškega studenca

Natisni E-pošta
Pri obnovi Haloškega vodnjaka
Pri obnovi Haloškega vodnjaka
Občina Podlehnik, Turistično društvo Podlehnik, Heliosov Sklad za ohranjanje čistih slovenskih voda in Ministrstvo za okolje in prostor vabijo v soboto, 2. oktobra 2010, ob 11. uri na slovesno odprtje obnovljenega Haloškega studenca pri etnološkem muzeju na Gorci v občini Podlehnik.

Slovesnost bodo s kulturnim programom popestrili učenci OŠ Podlehnik, člani TD Podlehnik, ljudski godci Haloški veseljaki in mladi glasbeniki, plesalci, ljudski godci in pevci. O poteku obnove vam bosta spregovorila župan Marko Maučič in predsednik TD Podlehnik Milan Vidovič, ki bo ob tej priložnosti predstavil prvi turistični vodnik po občini Podlehnik. Prireditev bomo zaključili z druženjem ob poizkušanju haloških dobrot in odličnih vin.
Preberite več...
 

Romarski shodi za veliki šmaren

Natisni E-pošta
Praznik Marijinega vnebovzetja ali veliki šmaren je za Slovence eden najpomembnejših praznikov, nekateri mu pravijo kar druga Velika noč. Praznik je eden najsterejših Marijinih praznikov, čeprav je papež Pij XII versko resnico o Marijinem vnebovzetju razglasil šele leta 1950. Po nekaterih dokumentih se praznik obhaja že od koncila v Efesu leta 431. V Sloveniji je večina romarskih cerkva posvečena prav Mariji, in so za veliki šmaren resnično oblegane, kar kaže na zakorjenenost verovanja v Marijino priprošno med slovenskim narodom.
 
Preberite več...
 
<< Začni < Nazaj 1 2 Naprej > Konec >>

Rezultati 1 - 10 od 15
Zemljevid

Arhiv blogov
Zadnji prispevki

16:27 4.10.2008