Domov arrow Vsi blogi arrow Pohorski pisker
 
obcine
Občine
Kategorije prispevkov
Izleti po Sloveniji
Romarske poti
Slovenske pešpoti
Slovenska mesta in kraji
Slovenske domačije
Krajinski parki
Veliki Slovenci
Zanimivosti
Jezera
Novice
Vodniki in zemljevidi
Satelitska slika
Dogodki po Sloveniji
Trenutno ni napovedi.
Poglej cel koledar
Prijava

Pozabljeno geslo?
Slovenija
Slovenija
Osnovni podatki
Slovenske občine
Škofije
Statistika uporabnikov
48790 registriranih
0 danes
0 ta teden
0 ta mesec

Kam.si blogi

Blogi uporabnikov spletne skupnosti portala Kam.si


Aug 25
2008

Pohorski pisker

Posted by mira in Pohorjehribihrana

V vsaki pohorski koči, penzionu ali hotelu baje dobite to dobroto! Tako mi je vsaj zatrdil prijazni kuhar, ki je mi k mizi prišel povedat, kako se imenuje slastna jed, v Tisi na Hočkem Pohorju postrežena v kotličku namesto juhe.

 


Pohorski pisker (foto: slovenia.info)

 Pohorski pisker vsebuje več vrst mesa, zelenjave, ajdovo in proseno kašo, ješprenj, krompir in samo kuhar ve, kaj še vse! Vsekakor pa v tej pohorski tradicionalni specialiteti ni recimo rdeče paprike ali česarkoli drugega, kar na Pohorju ne raste! Samo domače! To mi je všeč, posebno še, ko mi kuhar pove, da je vsak pohorski pisker malo drugačen; vsak kuhar pač doda, kar ima!

To me spominja na moj najljubši recept, ki sem ga nekoč našla v stari kuharski knjigi in ga uporabljam vedno in povsod. Recept je našteval dolgo vrsto sestavin, na koncu pa je pisalo: Če nimaš, vzemi, kar imaš! To se mi zdi res realen in vedno uporaben nasvet, po tem receptu je kuharija zanimiva in zabavna, hrana pa pestra in ima osebni pečat.

Pohorski pisker, ki sem ga jedla, je bil res dober, je pač imel osebni pečat tistega prijaznega kuharja. In ker sem na Pohorju povsod srečevala same prijetne in zanimive ljudi, so gotovo zanimivi pohorski piskri povsod, kjer jih kuhajo.

Pa kaj bi vam pravila: pojdite in poskusite! In ker je recept pravzaprav tako preprost, bom svojim domačim s pohorskim piskrom »po moje« postregla prvi deževni dan! Ko bo prijala dobra domača hrana na žlico.

m

Zemljevid

Zadnji zapisi v bloge
Pisci blogov
Arhiv blogov
Zadnji prispevki

16:27 4.10.2008