Domov arrow Vsi blogi arrow Izlet v Vintgar
 
obcine
Občine
Kategorije prispevkov
Izleti po Sloveniji
Romarske poti
Slovenske pešpoti
Slovenska mesta in kraji
Slovenske domačije
Krajinski parki
Veliki Slovenci
Zanimivosti
Jezera
Novice
Vodniki in zemljevidi
Satelitska slika
Dogodki po Sloveniji
Trenutno ni napovedi.
Poglej cel koledar
Prijava

Pozabljeno geslo?
Slovenija
Slovenija
Osnovni podatki
Slovenske občine
Škofije
Statistika uporabnikov
48790 registriranih
0 danes
0 ta teden
0 ta mesec

Kam.si blogi

Blogi uporabnikov spletne skupnosti portala Kam.si


Aug 03
2008

Izlet v Vintgar

Posted by svarun in vintgarslapradovnapokljukaJulijske AlpeizletGorenjska

vintgarVčeraj sem vam obljubil še nadaljevanje opisa našega nedeljskega izleta, ki smo ga začeli z nabiranjem gob in borovnic na Pokljuki (glej prvi del ).

Po spustu smo v Spodnjih Gorjah zavili desno, kot nas je usmeril smerokaz. Sledili smo tablam in kmalu prišli do parkirišča. Za ovinkom nas je čakala hišica, kjer so prodajali karte (odrasli 4 €, otroci 6-15 let 2 € in mlajši otroci 0.8 €, za ostale se ne spomnim).

Takoj ob začetku poti si lahko prebermo nekaj osnovnih infotmacij o soteski Vintgar. Soteska, po kateri teče reka Radovna leži med hriboma Hom in Boršt. Nastala je v zadnji medledeni dobi, ko je bohinjski ledenik zajezil odtok reke Save proti Bledu. Nastalo je jezero in voda je začela na najnižjem prehodu odtekati proti Savi Dolinki.

vintgar slap šum  Tesen je polna brzic, tolmunov in erozijskih loncev (draselj), na koncu pa je še 13 metrski slap Vintgarski šum. Slap Šum je razglašen za naravni spomenik.

Urejeno pot skozi sotesko so naredili pod vodstvom gorjanskega župana Žumra in jo odprli 26. avgusta, 1893, torej pred  115 leti.

Mi se bomo izleta spomnili predvsem po navdušenju najmlajšega člana družine nad šumenjem in bobnenjem reke v soteski, po množici rib v vodi,  in po rahlem razočaranju ostalih otrok, ker starši niso želeli plačati 1 € za navadno vodno lučko, ki so jih prodajali v kioskih na obeh strani soteske. Smo šli pa zato za tretji del dogodivščin še pogledat letala na letališče Lesce .  Potem pa domov. Končno.

Zemljevid

Zadnji zapisi v bloge
Pisci blogov
Arhiv blogov
Zadnji prispevki

16:27 4.10.2008