Domov arrow Vsi blogi arrow Simon Jenko
 
obcine
Občine
Kategorije prispevkov
Izleti po Sloveniji
Romarske poti
Slovenske pešpoti
Slovenska mesta in kraji
Slovenske domačije
Krajinski parki
Veliki Slovenci
Zanimivosti
Jezera
Novice
Vodniki in zemljevidi
Satelitska slika
Dogodki po Sloveniji
Trenutno ni napovedi.
Poglej cel koledar
Prijava

Pozabljeno geslo?
Slovenija
Slovenija
Osnovni podatki
Slovenske občine
Škofije
Statistika uporabnikov
48790 registriranih
0 danes
0 ta teden
0 ta mesec

Kam.si blogi

No desc available


Oct 26
2009

Simon Jenko

Posted by svetlana in pisateljpesnikpesmiNovo mestona danasnji danKranjGorenjska

Na današnji dan, 27. oktobra 1835, se je rodil Simon Jenko, slovenski pesnik in pisatelj. Rodil se je v Podreči na Sorškem polju, na Gorenjskem v socialno ogroženi družini, kot bi rekli danes.

Osnovno šolo je obiskoval v Smledniku in Kranju, gimnazijo pa v Novem mestu, kjer je živel njegov stric Nikolaj, ki ga je vzel h sebi. Kasneje je bil premeščen na ljubljansko gimnazijo, kjer je postal sošolec Josipa Stritarja. Na gimnaziji je s skupino sošolcev Simon Jenko ustanovil skriven leposlovni list Vaje. Med vajevci je bil poleg Jenka, kasneje pomemben še Fran Erjavec.

Simon Jenko je začel pisati pesmi v gimnaziji. Smer študija je nekajkrat zamenjal, od klasične filologije do zgodovine in na koncu še pravo. Preživljal se je kot domači učitelj, v Kranju je nekaj časa delal v pravni pisarni, v Kamniku pa kot koncipient. Študija ni nikoli dokončal, umrl je za posledicami vnetja možganov, 18. oktobra 1869, v Kranju.

Večina Jenkovih pesmi je lirskih, njihova tematika je ljubezen, domovina in narava. Napisal je noveli Tilka in Jeprški učitelj. Zelo znane so njegove ljubezenske pesmi Obujenke, ki so nastale na Dunaju in so posvečene njegovi novomeški ljubezni Leopoldini Kuraltovi.

Zemljevid

Zadnji zapisi v bloge
Pisci blogov
Arhiv blogov
Zadnji prispevki

16:27 4.10.2008