Domov arrow Vsi blogi arrow Anton Ažbe
 
obcine
Občine
Kategorije prispevkov
Izleti po Sloveniji
Romarske poti
Slovenske pešpoti
Slovenska mesta in kraji
Slovenske domačije
Krajinski parki
Veliki Slovenci
Zanimivosti
Jezera
Novice
Vodniki in zemljevidi
Satelitska slika
Dogodki po Sloveniji
Trenutno ni napovedi.
Poglej cel koledar
Prijava

Pozabljeno geslo?
Slovenija
Slovenija
Osnovni podatki
Slovenske občine
Škofije
Statistika uporabnikov
48790 registriranih
0 danes
0 ta teden
0 ta mesec

Kam.si blogi

Blogi uporabnikov spletne skupnosti portala Kam.si


Aug 05
2010

Anton Ažbe

Posted by svetlana in slikarstvoslikarŠkofja LokaRihard JakopičNarodna galerijana danasnji danMatija JamaLjubljanaIvan GroharimpresionistiAžbetova slikarska šola

Anton Ažbe, slovenski slikar in likovni pedagog, je umrl na današnji dan 6. avgusta 1905. v Munchnu. Rodil se je 30. maja 1862. blizu Škofje Loke, v vasici Dolenčice. Vas leži na pobočju Blegoša, v rojstni hiši je urejena spominska soba, pred hišo pa stoji spomenik Antonu Ažbetu.

Sprva so ga poslali, da bi se izučil za trgovca, sam pa si je izbral slikarsko pot. Učil se je v delavnici slikarja in freskarja Janeza Wolfa, ki je bil rojen v Leskovcu pri Krškem. Njegove freske so se ohranile na Vrhniki, v Trbovljah, Vrabčah in Vipavi.

Anton Ažbe se je iz Wolfove delavnice odpravil po nova znanja na Dunaj. Slikal je predvsem portrete. Njegovo najbolj znano slikarsko delo je Zamorka iz leta 1895. ki jo hrani Narodna galerija v Ljubljani.

Leta 1891. je Ažbe v Munchnu odprl slikarsko šolo, v kateri je tudi poučeval. V njej so se izšolali naši znameniti impresionisti: Rihard Jakopič, Matija Jama, Ivan Grohar in Matej Sternen. Ažbetova slikarska šola je bila znana daleč naokoli, tu so se šolali tudi vodilni srbski, hrvaški in ruski slikarji. Eden izmed bolj znanih je ruski slikar Vasilij Kandinsky, ki velja za začetnika abstraktnega slikarstva.

Vir: Enciklopedija Slovenije, Mladinska knjiga

vir fotografij: wikipedija

Zemljevid

Zadnji zapisi v bloge
Pisci blogov
Arhiv blogov
Zadnji prispevki

16:27 4.10.2008