Domov arrow Vsi blogi arrow Fran Milčinski
 
obcine
Občine
Kategorije prispevkov
Izleti po Sloveniji
Romarske poti
Slovenske pešpoti
Slovenska mesta in kraji
Slovenske domačije
Krajinski parki
Veliki Slovenci
Zanimivosti
Jezera
Novice
Vodniki in zemljevidi
Satelitska slika
Dogodki po Sloveniji
Trenutno ni napovedi.
Poglej cel koledar
Prijava

Pozabljeno geslo?
Slovenija
Slovenija
Osnovni podatki
Slovenske občine
Škofije
Statistika uporabnikov
48790 registriranih
0 danes
0 ta teden
0 ta mesec

Kam.si blogi

Blogi uporabnikov spletne skupnosti portala Kam.si


Oct 23
2009

Fran Milčinski

Posted by svetlana in povestpisateljnotranjskana danasnji danLjubljanaknjigaIdrijahumor

Fran Milčinski, pravnik, slovenski pisatelj, humorist in dramatik, se je rodil 3. decembra 1867, v Ložu, Loška dolina na Notranjskem. Lož je eno najmanjših slovenskih mest, ki ima mestne pravice že od leta 1477.  Pisatelj je umrl na današnji dan, 24. oktobra 1932, v Ljubljani.

Fran Milčinski se je šolal v Ljubljani, kamor se je družina preselila. Počitnice je preživljal v Lukovici, kjer je prijateljeval z Jankom Kersnikom. Po končani gimnaziji, je študiral pravo na Dunaju in ga tudi uspešno končal. Služboval je v Ljubljani in številnih krajih po Sloveniji, še najdalj pa v Idriji. Poročil se je leta 1910. z Marijo Krejči, s katero sta imela tri sinove in eno hčer. Eden od sinov je znameniti humorist, Fran Milčinski-Ježek.

Literarno delo Frana Milčinskega obsega pravljice, dramska dela in pa predvsem humoristične in satirične črtice in povesti. V zadnjo kategorijo sodi tudi vsem znana knjiga Butalci. To so smešne in poučne zgodbe o Butalcih, ki jim nič ne manjka, razen pameti. V času, ko je bil v Ljubljani sodnik za mladinsko prestopništvo, je napisal vzgojno povest  Ptički brez gnezda. Med pravljicami pa lahko omenim še Tolovaj Mataj in druge slovenske pravljice, ki so bile natisnjene leta 1917.

Zemljevid

Zadnji zapisi v bloge
Pisci blogov
Arhiv blogov
Zadnji prispevki

16:27 4.10.2008