Domov arrow Vsi blogi arrow Jurij Dalmatin
 
obcine
Občine
Kategorije prispevkov
Izleti po Sloveniji
Romarske poti
Slovenske pešpoti
Slovenska mesta in kraji
Slovenske domačije
Krajinski parki
Veliki Slovenci
Zanimivosti
Jezera
Novice
Vodniki in zemljevidi
Satelitska slika
Dogodki po Sloveniji
Trenutno ni napovedi.
Poglej cel koledar
Prijava

Pozabljeno geslo?
Slovenija
Slovenija
Osnovni podatki
Slovenske občine
Škofije
Statistika uporabnikov
48790 registriranih
0 danes
0 ta teden
0 ta mesec

Kam.si blogi

Blogi uporabnikov spletne skupnosti portala Kam.si


Aug 29
2009

Jurij Dalmatin

Posted by svetlana in TrubarpisateljLjubljanaknjigaBiblijaBela krajina

Jurij Dalmatin, slovenski protestantski pisatelj, se je rodil v Krškem, v Beli krajini. Nekateri viri omenjajo leto 1546, nekateri pa 1547. Glede na priimek domnevajo, da njegov rod izhaja iz Dalmacije. Prvih 18 let je preživel v Krškem, v revni družini, kjer se je tudi šolal pod vodstvom Adama Bohoriča, izdajatelja prve slovenske slovnice.

Leta 1565. ga je s sabo v Nemčijo vzel Primož Trubar, ki je ves čas bedel nad njegovim študijem in delom. Leta 1566 so ga sprejeli na Univerzo v Tubingenu, kjer je dobil tudi štipendijo. Leta 1572 je tudi magistriral z nalogo »Razprava o katoliški cerkvi in katoličanih.

Za Trubarjevo podporo, se je Dalmatin večkrat in na različne načine zahvalil in ga imenoval za svojega krušnega očeta. V nekem svojem pismu ga omenja kot velikega človekoljuba in pobudnika njegovega študija.

Prva dela Jurija Dalmatina so bile cerkvene pesmi. Njegov glavni cilj pa je bil prevod svetega pisma, kar mu je v roku desetih let tudi uspelo. Najpomembnejše protestantsko delo je izšlo leta 1584 v Wittenbergu, v Nemčiji. Obsegalo je 1500 strani velikega formata in je postalo temelj slovenske književnosti in knjižnega jezika.

Leta 1572 se je Jurija Dalmatin vrnil v Ljubljano, kjer je postal stanovski predikant oziroma pridigar. Bil je tudi nadzornik stanovske šole in vizitator, kar pomeni glavni nadzornik protestantske cerkve na Slovenskem. Umrl je v Ljubljani, konec avgusta 1586 leta.

Zemljevid

Zadnji zapisi v bloge
Pisci blogov
Arhiv blogov
Zadnji prispevki

16:27 4.10.2008