Domov arrow Vsi blogi arrow Janko Kersnik
 
obcine
Občine
Kategorije prispevkov
Izleti po Sloveniji
Romarske poti
Slovenske pešpoti
Slovenska mesta in kraji
Slovenske domačije
Krajinski parki
Veliki Slovenci
Zanimivosti
Jezera
Novice
Vodniki in zemljevidi
Satelitska slika
Dogodki po Sloveniji
Trenutno ni napovedi.
Poglej cel koledar
Prijava

Pozabljeno geslo?
Slovenija
Slovenija
Osnovni podatki
Slovenske občine
Škofije
Statistika uporabnikov
48790 registriranih
0 danes
0 ta teden
0 ta mesec

Kam.si blogi

Blogi uporabnikov spletne skupnosti portala Kam.si


Jul 27
2009

Janko Kersnik

Posted by svetlana in romanpisateljna danasnji danLjubljanagradDunaj

Janko Kersnik, slovenski pisatelj, pravnik in politik, se je rodil 4. septembra 1852. na Brdu pri Lukovici. Umrl je za jetiko, zelo mlad, komaj 45 leten na današnji dan, 28. julija 1897. v Ljubljani.

Rodil se je v bogati družini, očetu sodniku in materi plemkinji, na gradu Brdo pri Lukovici. Osnovno šolo in gimnazijo je končal v Ljubljani, nato pa je na Dunaju in Gradcu študiral pravo in ga tudi dokončal. Služboval je v Ljubljani, kasneje pa tudi na Brdu, kjer je bil izvoljen tudi za župana.

Janko Kersnik se je poročil z Lojzko Tavčar, hčerko hotelirja. Rodilo se jima je kar devet otrok. Šest hčera in trije sinovi.

Najbolj uspešen pa je bil Janko Kersnik pri literarnem delu. Že v gimnaziji je pisal pesmi, pri katerih se je zgledoval po Simonu Jenku. Najpogostejša motiva sta bila domovina in narava. Kasneje se je posvetil prozi. Pisal je romane, črtice in povesti. Velik vpliv nanj je imel Josip Jurčič in po njegovi smrti je dokončal roman Rokovnjači. Bil je tudi med ustanovitelji slovenske literarne revije Ljubljanski zvon.

V svojih delih je opisoval slovensko malomeščanstvo (romana Ciklamen in Agitator). V njih opisuje smešne navade in običaje nove in stare gospode. V Kmetskih slikah in Testamentu, se je lotil tematike slovenskega kmeta, ki jo je kot notar in župan dobro poznal.

Zemljevid

Zadnji zapisi v bloge
Pisci blogov
Arhiv blogov
Zadnji prispevki

16:27 4.10.2008