Domov arrow Vsi blogi arrow Mira Mihelič
 
obcine
Občine
Kategorije prispevkov
Izleti po Sloveniji
Romarske poti
Slovenske pešpoti
Slovenska mesta in kraji
Slovenske domačije
Krajinski parki
Veliki Slovenci
Zanimivosti
Jezera
Novice
Vodniki in zemljevidi
Satelitska slika
Dogodki po Sloveniji
Trenutno ni napovedi.
Poglej cel koledar
Prijava

Pozabljeno geslo?
Slovenija
Slovenija
Osnovni podatki
Slovenske občine
Škofije
Statistika uporabnikov
48790 registriranih
0 danes
0 ta teden
0 ta mesec

Kam.si blogi

Blogi uporabnikov spletne skupnosti portala Kam.si


Jul 13
2009

Mira Mihelič

Posted by svetlana in Trbovljeslikarromanpisateljicana danasnji danLjubljana

Mira Mihelič, slovenska pisateljica in prevajalka, se je rodila na današnji dan, 14. julija 1912. v Splitu. Rodila se je v premožni meščanski družini. Oče je bil podjetnik, mati pa operna pevka, ki pa je na očetovo zahtevo opustila nastopanje. Starša sta se ločila ko je bila Mira še majhna in oče jo je poslal h starim staršem v Trbovlje. Po osnovni šoli je obiskovala gimnazijo, nato pa dva semestra prava. Po vojni je zaradi številne družine, imela je kar štiri otroke, ostala doma in se posvetila pisateljevanju in prevajanju.

Mira Mihelič je pisala romane, drame, novele in dela za mladino. Poleg obsežnega pisateljskega opusa pa je prevedla še okoli 50 knjig, saj se samo od pisateljskega dela, takrat ni bilo možno preživljati.Za svoje delo je kar dvakrat prejela Prešernovo nagrado.

V svojih delih je Mira Mihelič pisala o različnih temah. Pisala je o ženskah in je bila prava naslednica Zofke Kvedrove, ki je sodelovala pri prvi ženski reviji Slovenka. Napisala je trilogijo, Plamen ali dim, ki je kronika slovenske meščanske družine. Za mladino je napisala zbirko črtic, ki so avtobiografske, z naslovom: Pridi, moj mili Ariel. Lotevala se je tudi zgodovinskih tem, kot je roman: Tujec v Emoni.

Mira Mihelič je svoje pisateljske mojstrovine ustvarjala v glavnem v Ljubljani, na Aškerčevi cesti, kjer na hiši stoji spominska plošča v spomin na pisateljico in njenega moža, slikarja Franceta Miheliča. V Ljubljani je tudi umrla 14. septembra 1985.

Zemljevid

Zadnji zapisi v bloge
Pisci blogov
Arhiv blogov
Zadnji prispevki

16:27 4.10.2008